Oxyzol
Oral Tablet
Veteriner Antihelmintik
Sadece Hayvan Sağlığında Kullanılır
BİLEŞİMİ: Oxyzol Oral Tablet, beyaz-krem renkli, ortası çentikli tablet olup, 1 tablet ’de 375 mg oksfendazol, 750 mg oksiklozanid içerir.
FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ
Oxyzol Oral Tablet, bileşiminde Oksfendazol ve Oksiklozanid bulunan geniş spektrumlu antihelmintik tablettir. Bileşiminde bulunan Oksfendazol, bir Benzimidazol türevidir. Helmintlere etkilidir, sığır ve koyunlarda kullanılır. Oksiklozanid, salisilanilid türevi suda çözünmeyen bir ilaçtır. F. hepatica ve F. gigantica’ nın ergin şekillerine etkilidir.
Oksfendazol, parazit helmintlerin enerji-üretim metabolizmalarını bozmak suretiyle antihelmintik etki gösterir. Parazitlerde Fumarat Redüktaz’ ın etkinliğini engelleyerek etkili olurlar. Engelleme sonucunda glikoz emilmesini önler, glikojen kullanımını artırır ve ATP üretimini azaltırlar. Bunun sonucunda kullanılabilir enerjiden yoksun kalan parazit ölür. Oksfendazol yavaş bir şekilde metabolize olarak vücuttan atılır. Büyük çoğunluğu dışkı ile atılır. Büyük ölçüde etkin glukuronid metaboliti şeklinde idrarla atılır.
Oksiklozanid özellikle ergin Fasciola türlerine etkilidir. Hücresel seviyede oksidadif fosforilasyon mekanizmasını bozarak etki gösterir. Oksiklozanid ağızdan verildikten sonra sindirim kanalından iyi emilir, karaciğer, böbrek ve barsaklarda yüksek yoğunluklarda bulunur ve glukuronid bileşiği halinde safrayla atılır.
Oxyzol Oral Tablet, sindirim kanalından iyi emilir, plazmadaki pik yoğunluğa ulaşması 15-18 saat sürer, ruminantlarda daha çok dışkı ile atılır.
KULLANIM YERİ/ENDİKASYONLAR
Oxyzol Oral Tablet, sığır ve koyunlarda mide-bağırsak ve akciğer kıl kurtları, şeritler ve karaciğer kelebekleri üzerine etkilidir.
Etkili olduğu parazitler:
Karaciğer kelebekleri: Fasciola hepatica ve Fasciola gigantica’ nın ergin şekilleri
Mide bağırsak kılkurtları: Trichostrongylus sp., Ostertagia sp., Haemonchus sp., Nematodirus sp., Cooperia sp. ve Bunostomum sp., Chabertia ovina’ nın olgun ve gelişmekte olan genç formları ile yumurtaları
Akciğer kılkurtları: Dictyocaulus viviparus ve Dictycaulus filaria
Şeritler: Moniezia sp.
Oxyzol KULLANIM ŞEKLİ VE DOZU
Veteriner hekim tarafından başka bir şekilde tavsiye edilmediği takdirde,
Farmakolojik doz:
Koyun; 5-7,5 mg/kg canlı ağırlık Oksfendazol, 15-20 mg/kg canlı ağırlık Oksiklozanid.
Sığır; 5 mg/kg canlı ağırlık Oksfendazol, 10-15 mg/kg canlı ağırlık Oksiklozanid şeklindedir.
Pratik doz:
Kuzu: 1/2 tablet (25 kg canlı ağırlığa kadar)
Koyun: 1 tablet (50 kg canlı ağırlığa kadar) Buzağılar : 2 tablet (100 kg canlı ağırlığa kadar)
Danalara: 3 tablet (150 kg canlı ağırlığa kadar)
Sığırlar: 4 tablet (200 kg canlı ağırlığa kadar)
Sığırlar: 6 tablet (300 kg canlı ağırlığa kadar)
Sığırlarda 300 kg canlı ağırlıktan sonra her 50 kg için 1 tablet ilave edilir.
ÖZEL KLİNİK BİLGİLER VE HEDEF TÜRLER İÇİN UYARILAR
Gebelikte Kullanım: Benzimidazol grubu antihelmintiklerin embriyotoksik ve teratojenik etkilerinden dolayı koç katımı sırasında ve gebeliğin ilk 1/3’ ünde bulunan hayvanlarda kullanılması kontrendikedir.
İlaçlama Programı: Nematod, cestod ve fasciola invazyonlarına karşı ilkbahar ve sonbaharda olmak üzere yılda en az 2 kez OXYZOL Oral Tablet uygulaması önerilir.
İSTENMEYEN ETKİLER
Önerilen dozda uygulandığında yan etkilerinin görülme olasılığı oldukça azdır.
Sığır ve koyunlarda Oksiklozanid’ in tolerans verileri, tek seferde uygulanan nispeten düşük dozların (15 mg/kg canlı ağırlık) merkezi sinir sistemi ve bağırsak fonksiyonları üzerine istenmeyen etkiler (davranış bozukluğu, diyare ve iştahsızlık) oluşturabileceğini göstermiştir.
Oxyzol İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ
Oksfendazol’un Bromsalanlar ile birlikte kullanıldığında ineklerde abort ve koyunlarda ölüme neden olabileceğinden bu ilaçlarla birlikte kullanılmamalıdır.
DOZ AŞIMI VE ALINACAK ÖNLEMLER
Oksiklozanid sığır ve koyunlara yüksek dozlarda verildiği taktirde toksisite belirtilerinin şiddeti artabilmekte (Terapotik endeksinin çok üzerinde yüksek dozlarda verildiğinde, iştahsızlık, depresyon, ataksia, yere yatma ve ayağa kalkamama, solunum hızlanması, salya artışı, spazm gibi toksik belirtiler ortaya çıkabilir) ve 50 mg/kg canlı ağırlık ve üzeri dozlarda ölüm şekillenebilmektedir. Toksik belirti durumunda klinik semptomlara göre sağaltıma geçilmelidir.
GIDALARDA İLAÇ KALINTI UYARILARI
İlaç kalıntı arınma süresi (i.k.a.s.): Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra eti için yetiştirilen sığırlar 28 gün, koyunlar 21 gün geçmeden kesime gönderilmemelidir. Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra 5 gün (10 sağım) süreyle elde edilen inek sütü insan tüketimine sunulmamalıdır. İnsan tüketimi için süt veren koyunlara uygulanamaz.
KONTRENDİKASYONLARI
Karaciğer yetmezliği olan hayvanlarda tavsiye edilmez.
GENEL UYARILAR
Kullanmadan önce ve beklenmeyen bir etki görüldüğünde veteriner hekime danışınız. Çocukların ulaşamayacağı yerde bulundurunuz.
UYGULAYICININ ALMASI GEREKEN ÖNLEMLER
İlacı uygularken yemeyiniz, içmeyiniz ve sigara kullanmayınız. Deriye ve göze temas ettirmeyiniz. Teması halinde derinizi, ellerinizi ve gözlerinizi bol su ile yıkayınız. İlacı uygulayan az sayıdaki insanda duyarlılık reaksiyonları görülebilir. İlacı uyguladıktan sonra ellerinizi mutlaka yıkayınız.
MUHAFAZA ŞARTLARI VE RAF ÖMRÜ
Raf ömrü imal tarihinden itibaren 2 yıldır. Işıktan koruyunuz.
Oda sıcaklığında (15-25ºC ’de) saklayınız.
TİCARİ TAKDİM ŞEKLİ
Karton kutu içerisindeki 10, 20, 50 tabletlik blisterde ve 50, 100 tabletlik bal renkli cam şişelerde
SATIŞ YERİ VE ŞARTLARI
Veteriner hekim reçetesi ile veteriner muayenehanelerinde ve eczanelerde satılır (VHR).
PROSPEKTÜS ONAY TARİHİ: 13.01.2017
GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI PAZARLAMA İZİN TARİH VE NO’SU: 13.12.2007-19/038
PAZARLAMA İZNİ SAHİBİ ADI VE ADRESİ: ZOLEANT İLAÇ A.Ş. Tekfen Tower, Büyükdere Cad. No:209, Kat:8 Ofis:31/2 Şişli / İSTANBUL