Ovostim
Enjeksiyonluk Çözelti
Veteriner Vitamin
Sadece Hayvan Sağlığında Kullanılır
BİLEŞİMİ: Berrak hafif opalesan, kırmızı renkli, steril çözeltinin 1 ml’si; 15 mg Beta-karoten, 20 mg Vitamin E (Alfa-tokoferolasetat) içerir. Koruyucu olarak 0,1 mg Bütil hidroksi toluen (BHT) (E321) ve 0,1 mg Bütil hidroksi anisol (BHA) (E320) içerir.
FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER
Farmakodinamik: Beta-karoten bitkisel kökenli, Provitamin A yapısında, karotenoid bir maddedir. Önemli bir Provitamin A özelliğinde bir madde olmasına rağmen, dişi hayvanlarda üreme fonksiyonları üzerinde olan etkisi ile Vitamin A’ dan farklılık gösterir. Özellikle ovaryumlar üzerindeki etkinliği spesifiktir. Doğumdan 2-3 hafta önce kolostrum üretiminin başlamasıyla birlikte serumdaki beta-karoten seviyesi düşmeye başlar ve laktasyon sırasında en yüksek beta-karoten ihtiyacı ortaya çıkar. Foliküllerdeki tek Vitamin A kaynağı olan beta-karoten, bu özelliği ile steroid sentezinde anahtar bir role sahiptir ve folikul olgunlaşmasında önemli bir faktördür.
Ovostim, Kan yoluyla foliküle ulaşan beta-karoten sadece yüksek yoğunluklu lipoproteinlere bağlanarak steroid sentezinde ve folikül olgunlaşmasında esansiyel Vitamin A kaynağı olarak görev alır. Hormonal düzenleme mekanizması folikül karotenaz enzimini aktive eder ve bu enzim beta-karotenin Vitamin A ya donüşmesini sağlar. Mekanizma içinde sentez edilen Vitamin A granüloza hücrelerinde steroid sentezi için gerekli çeşitli enzimlerin oluşumu ve aktive edilmesinden sorumludur. Ovülasyon öncesi LH tarafından kontrol edilen proteolitik enzimlerce folikül membrani tahrip edilir ve ovulasyonun kolaylaşması sağlanır. Beta-karoten eksikliğinde kızgınlık belirtileri zayıflar, ovulasyon yavaşlar ve folikül kistleri ortaya çıkabilir.
Alfa-tokoferol asetat, hücrede serbest radikalleri nötralize eden bir bileşiktir. Tokoferoller geniş etkili fizyolojik antioksidanlardır. E vitamini doymamış yağ asitlerini (örn. Sitoplazmik ve mitokondriyal membranları oluşturan lipitler) oksidasyondan korur. Bir antioksidan olarak E vitamini ayrıca araşidonik asitten prostaglandin E oluşumunu uyarır ve kan pıhtılaşmasını önler. Lokositlere ve makrofajlara karşı koruyucu işlevinde, F vitamini fagositoza katkıda bulunur ve bağışıklık tepkisini uyarır. E vitamini eksikliği çeşitli beslenme hastalıklarına neden olabilir: kas distrofisi, eksudatif diyatezi, ensefalomalazi ve hepatik nekroz. Aşırı doymamış yağ asitleri, E vitamini eksikliğinin göstergelerindendir.
Farmakokinetik: Beta-karotenden kaynaklanan Vitamin A çeşitli inaktif parçalanma ürünlerine dönüştükten sonra temel olarak idrar ve bir kısmı da safra yoluyla atılır.
Enjeksiyonla alınan E vitamini, lenf sistemi ile karaciğere taşınır ve buradan dolaşıma geçerek lipoproteinlere bağlanır ve bütün vücut dokularına dağılır. Karaciğer ve kalp dokularında yoğunlaşan Vitamin E nin kullanılmayan kısmı yağ dokusunda depolanır. İhtiyaç ve stok fazlası olan kısmı ise başlıca safra ve daha az oranda idrarla atılır.
KULLANIM SAHASI/ENDİKASYONLAR
Ovostim Sığır ve atlarda;
Ovaryum aktivitesinin ve üreme faaliyetlerinin desteklenmesi amacıyla ve antioksidan olarak kullanılır. (Reprodüktif bozukluklarda, erken düşüklerin önlenmesinde, endometritte antibiyotik tedavisinin yanında, bağışıklığın artırılmasında ve yetiştirme faaliyetlerinde destekleyici olarak kullanılması önerilir.)
Ovostim KULLANIM ŞEKLİ VE DOZU
Kas içi veya deri alti enjekte edilir.
Genel farmakolojik doz:
Beta-karoten: 0,5-1 mg/kg vücut ağırlığı,
Vitamin E: 0,6-1,3 mg/kg vücut ağırlığına verilir.
Pratik olarak;
Ovaryum aktivitesi ve üreme faaliyetlerinin desteklenmesinde: Doğumdan 30 gün sonra ovaryum aktivitesinin uyarılması için 3,5-7 ml / 100 kg vücut ağırlığına verilir. Kızgınlık göstermeyen, ovaryum gelişimi yetersiz veya uterus enfeksiyonları bulunan hayvanlarda tedaviye ek olarak doğumdan 60-70 gün sonra uygulama tekrar edilir.
Antioksidan olarak:
Kuruya çıkarılan ineklerde kuru dönemin ikinci ayının başında 3,5-7 ml /100kg vücut ağırlığına verilir.
10 ml üzerindeki uygulamaların değişik enjeksiyon sahalarına yapılması onerilir.
ÖZEL KLİNİK BİLGİLER VE HEDEF TÜRLER İÇİN ÖZEL UYARILAR
Kasım-Mayıs ayları arasında yeşil yemlerin azalması yüzünden beta-karoten eksikliğine daha sık rastlanmaktadır.
Gebelik ve laktasyonda kullanım: Gebelikte kullanımı güvenlidir. Sütte kalıntısı olmadığından dolayı laktasyondaki incklerde kullanılabilir.
İSTENMEYEN ETKİLER
Enjeksiyon sahasında geçici ve kendiliğinden iyileşen bir şişkinlik meydana gelebilir.
Ovostim İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ
Diğer ilaçlarla bilinen bir geçimsizliği yoktur.
DOZ AŞIMINDA BELİRTİLER, TEDBİRLER VE ANTIDOT
Ovostim, önerilen doz ve endikasyonda kullanıldığında bir doz aşımı belirtisine rastlanmaz. Doz aşımında A vitamini, zehirlenme (hipervitaminoz) riski taşır. Akut A vitamini zehirlenmesinin belirtileri şunlardır: uyuşukluk, bozulmuş yanlışlıkla uygulanmasını vakalarının sayısında bir motor becerileri, kusma ve pullu deri dejenerasyonu. Aşırı dozların gebe hayvanlara takiben, özellikle gebeliğin erken bir aşamasında, fetal emilim, ölü doğum ve malformasyon artış görülebilir.
GIDA DEĞERİ OLAN HAYVANLARDA KALINTI UYARILARI
İlaç Kalıntı Arınma Süresi (İ.K.A.S.): Et ve süt için sıfır (0) gündür.
KONTRENDİKASYONLAR
Bilinen bir kontrendikasyonu yoktur.
GENEL UYARILAR
Kullanmadan önce ve beklenmeyen bir etki görüldüğünde veteriner hekime danışınız. Çocukların ulaşamayacağı yerde bulundurunuz.
UYGULAYICININ ALMASI GEREKEN ÖNLEMLER VE HEKİMLER İÇİN ÖNERİLER
Etken maddelere ve/veya bileşimindeki yardımcı maddelere karşı duyarlı olduğu bilinen kişiler ilaçla temas etmemelidir. Uygulama sırasında kazayla enjeksiyon durumunda ilacın prospektusu ile birlikte hemen bir doktora danışınız Uygulayıcıların ilacın cilt ve gözlerine bulaştırmamalarına özen göstermeleri gerekir. Bulaşma durumunda, en kısa sürede temiz su ile iyice yıkanmalıdır. İlacı uygulayan kişinin uygulama bitiminde ellerini ve ilaç ile temas etmiş olan diğer vücut kısımlarını sabunlu su ile yıkamalıdır. Uygulama sırasında bir şey yiyip içilmemelidir. Tütün ve tütün mamulleri içilmemelidir. A vitamini varlığı ve yanlışlıkla kendi kendine enjeksiyon riski nedeniyle, hamile kadınlar bu veteriner tıbbi ürününü kullanmamalıdır.
MUHAFAZA ŞARTLARI VE RAF ÖMRÜ
25°C’nin altında saklanmalıdır. Buzdolabına konulmamalı ve dondurulmamalıdır. Orijinal ambalajında, güneş ışığından korunarak saklanmalıdır. Raf ömrü üretim tarihinden itibaren 2 yıldır. İlk kullanımdan sonra buzdolabında (2-8 °C) saklanmak suretiyle 28 gün içinde kullanılmalıdır. Açılan şişeler en fazla 40 defa enjektörle delinebilir.
KULLANIM SONU İMHA VE HEDEF OLMAYAN TÜRLER İÇİN UYARILAR
Kullanılmayan veteriner tıbbi ürün veya bu ürünün kullanımıyla ortaya çıkan atık maddeler yasalara göre tıbbi atık olarak imha edilmelidir. Her türlü atık materyal atık su veya drenaj sistemlerine atılmamalıdır.
TİCARİTAKDİM ŞEKİLLERİ
Şeffaf flip-off kapak ve gri bromobutil tipalı, 100 ml’lik amber renkli tip II ve 250 ml’lik amber renkli tip ll cam flakonlarda, karton kutu içinde satışa sunulmaktadır.
SATIŞ YERİ VE ŞARTLARI
Veteriner hekim reçetesi ile eczanelerde, veteriner hekim muayenehane, polikliniklerinde ve hayvan hastanelerinde satılır (VHR).
PROSPEKTÜSÜN ONAY TARİHİ: 31.03.2021
T.C.TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI PAZARLAMA İZNİ TARİHİ VE NO: 24.04.2009-021/0029
PAZARLAMA İZNİ SAHİBİNİN ADI VE ADRESİ: Provet Veteriner Ürünleri San. ve Tic. A.Ş. Çavuşoğlu Mah. Başkumandan Cad. No:28 Kartal / İstanbul
ÜRETİCİ FİRMA VE ADRESİ: Provet Veteriner Ürünleri San. ve Tic. A.Ş. Çekirdeksiz Org. San. Böl. 210. Cad. No:7 Polatlı / Ankara