Ovitap
Oral Tablet
Veteriner Antihelmintik
Sadece Hayvan Sağlığında kullanılır.
BİLEŞİMİ: Krem renkli, çentikli her tablette Oksiklozanid 750 mg, Levamizol 375 mg bulunur.
FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ
Oksiklozanid bir salisilanilid derivesidir. Özellikle ergin Fasciola türlerine etkilidir. Hücresel seviyede oksidadif fosforilasyon mekanizmasını bozarak etki gösteren bir fasciolasid’tir. Ağızdan verildikten sonra sindirim kanalından iyi emilir, karaciğer, böbrek ve bağırsaklarda yüksek yoğunluklarda bulunur ve glukuronid bileşiği halinde safrayla atılır. Sindirim kanalından iyi emilir, plazmadaki pik yoğunluğa ulaşması 15-18 saat sürer. Ruminantlarda daha çok dışkı ile atılır.
Levamizol imidatiyazol türevi bir antinematodal bileşiktir. Parazitlerdeki kolinesteraz enzimini inhibe ederek asetilkolin birikimine neden olarak muskarinik ve nikotinik etkilerin belirginleşmesine parazitin felç olmasına yol açmaktadır. Levamizol oral uygulama sonrası 1-2 saat içinde en yüksek plazma yoğunluğuna ulaşır ve vücutta büyük ölçüde biyotransformasyona uğrar. Plazma yarı ömrü 4-6 saat arasındadır. Vücuttan atılımı çoğunlukla dışkı ile kalanı da idrar ile gerçekleşir.
KULLANIM SAHASI
Ovitap, Koyun ve sığırlarda oksiklozanid – levamizol kombinasyonuna duyarlı mide-bağırsak ve akciğer kıl kurtları ve ergin karaciğer kelebekleri ile mücadelede kullanılır. Kombinasyonun etkili olduğu parazit türleri:
Ergin karaciğer kelebekleri: Fasciola hepatica, Fasciola gigantica
Akciğer kıl kurtları:Dictyocaulus viviparus, Dictyocaulus filaria
Mide-bağırsak kıl kurtları: Ostertagia sp., Trichostrongylus sp., Nematodirus sp., Strongyloides sp., Cooperia spp., Bunostomum spp., Haemonchus sp., Chabertia ovina, Trichuris ovis, Oesophagostomum sp. ve bunların yumurta ve larvaları
Askaritler: Neoascaris vitulorum
Göz kurdu: Thelazia rhodesii
Ovitap KULLANIM ŞEKLİ VE DOZU
Oral yolla yutturularak kullanılır. Veteriner hekim tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği takdirde,
Genel farmakolojik doz:
Oksiklozanid için: Koyunlarda 15 mg/kg c.a. Sığırlarda 10-15 mg/kg c.a. Levamizol için: 7,5 mg/kg c.a.
Pratik tablo doz tablosu
Canlı ağırlık | Tablet sayısı | |
Kuzu | 25 kg | ½ |
Koyun | 50 kg | 1 |
Dana | 100-200 kg arası | 2-4 tablet |
Sığır | 200-400 kg arası | 4-8 tablet |
Koyunlarda her 25 kg artışı için yarım tablet, sığırlarda her 100 kg artışı için 2 tablet daha fazla verilir. İlkbaharda meraya çıkmadan önce ve sonbaharda meradan döndükten sonra yılda iki uygulama yapılır.
ÖZEL KLİNİK BİLGİLER VE HEDEF TÜRLER İÇİN UYARILAR
Parazitlerin biyolojik dönemleri dikkate alınarak açık işletmelerde baharda hayvanlar meraya çıkarılırken ve sonbaharda meradan döndükten sonra yılda iki uygulama yapılması önerilir. Kapalı işletmelerde bahar aylarında sıcakların artmaya başlaması ve sonbaharda sıcakların azalmasına dikkat edilerek uygulama yapılmalıdır. Dozu belirlerken hayvanın canlı ağırlığının dikkatli değerlendirilmesi gerekir. Kaşektik ve ağır stres altındaki hayvanlarda yapılan uygulamalar dikkatle izlenmelidir.
İSTENMEYEN ETKİLER
Ovitap uygulamadan birkaç saat sonra solunum zorluğu, tansiyonda düşme, defekasyon ve ürinasyon gibi 1-2 saat içinde kaybolan geçici etkiler gözlenebilir.
Ovitap İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ
Piperazin tuzları ile antagonistik etki nedeniyle birlikte kullanılmamalıdır. Tetrahidroprimidinler (pirantel ve morantel tuzları) ile birlikte kullanılması toksisite artışına yol açabilir. Nikotinik etkileri nedeniyle organik fosforlu bileşiklerle, fenikollerle ve dietilkarbamazin ile birlikte kullanılmamalıdır.
DOZ AŞIMINDA BELİRTİLER, TEDBİRLER VE ANTIDOT
Levamizole bağlı olarak tedavi dozunun 4 katı yüksek oranda kullanıldığında tahammül edilebilirken 5 kati verildiğinde hafif zehirlenme tablosu görülebilir. Gözyaşı, salivasyon, ürkeklik, kolik, kas titremeleri ve kolon krampları ileri hallerde asfeksi ve solunum güçlüğü ile ölüm görülebilir. Atropin ile müdahale edilir.
GIDALARDA İLAÇ KALINTI UYARILARI
İlaç Kalıntı Arınma Süresi (I.K.A.S.): Tedavi sırasında ve son ilaç uygulamasından sonra eti için yetiştirilen sığırlar 28 gün ve koyunlar 21 gün geçmeden kesime sevk edilmemelidir. Sütü insan tüketimine sunulan sağmal koyun ve İneklerde kullanılmamalıdır.
KONTRENDİKASYONLARI
Levamizol ve Oksiklozanid’e aşırı duyarlı hayvanlarda kullanılmamalıdır. Karaciğer ve böbrek yetmezliği olan hayvanlarda kullanılmamalıdır.
GENEL UYARILAR
Kullanmadan önce ve beklenmeyen bir etki görüldüğünde veteriner hekime danışınız. Çocukların ulaşamayacağı yerde ve gıda maddelerinden uzakta bulundurunuz.
HEDEF OLMAYAN TÜRLER İÇİN UYARILAR
İnsan tüketimi için süt elde edilen manda ve keçilere uygulanmaz.
MUHAFAZA ŞARTLARI VE RAF ÖMRÜ
Ambalajında, oda sıcaklığında (15-25°C) ve ışıktan koruyarak saklayınız. Raf ömrü imal tarihinden itibaren 2 yıldır.
TİCARİ TAKDİM ŞEKLİ
Karton kutu içerisinde; 60, 100 ve 1000 tablet içeren beyaz polietilen şişelerde ve 10, 50, 100 tabletlik blister ambalajlarda satışa sunulmuştur.
SATIŞ YERİ VE ŞARTLARI
Veteriner hekim reçetesi ile eczanelerde ve veteriner hekim muayenehanelerinde satılır (VHR).
PROSPEKTÜS ONAY TARİHİ: 24.07.2007
GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI PAZARLAMA İZNİ TARİHİ VE NO: 24.07.2007- 18/078
PAZARLAMA İZNİ SAHİBİ: Provet Veteriner Ürünleri San. ve Tic. A.Ş. Çavuşoğlu Mah. Samanyolu Cad. No:28 Kartal/İstanbul
ÜRETİM YERİ: ALBAFARMA İlaç San. ve Tic. Ltd. Şti. ITOSB (İstanbul Tuzla Org. San. Böl.) 8.Cad. No:11 Tepeören Tuzla/İstanbul