Obezite Nedir? Obezite Bir Hastalık mıdır?
Obezite Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından “Sağlığı bozacak ölçüde vücutta anormal veya aşırı yağ birikmesi” olarak tanımlanan modern çağın en sık görülen hastalıklarından biridir. Birey üzerinde tıbbi, ekonomik ve psikolojik anlamda olumsuz sonuçlar doğurabilen obezite önemli sağlık sorunlarının başında gelmektedir. Önceden sadece gelişmiş ülkelerin sorunu olarak görülen obezite hastalığının; artık hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerin sorunu olduğunu son çalışmalar göstermektedir. Yapılan araştırmaların tamamında dünya genelinde obezitenin artmakta olduğu normal kilolarından fazla kiloya sahip nüfus oranının normal nüfusun %30 ’u olduğu ve bu oranın giderek arttığı tespit edilmiştir. Türkiye’de erkeklerin dörtte birinde (%25) kadınların ise yarıya yakınında (%44) aşırı şişman olduğu belirlenmiştir.
Obezitenin Ortaya Çıkış Nedenleri
Obezitenin ortaya çıkış nedenlerine bakıldığı zaman yağ ve şeker bakımından zengin gıdaların tüketimi, dengesiz beslenme, gazlı ve alkollü içeceklerin tüketiminin yaygın olması ve çok az hareket edip çok fazla besin tüketmek, sosyal hayatta, iş hayatında ya da aile hayatında yaşanan sıkıntılar ve psikolojik sorunlar sayılabilir. Bunların yanı sıra bazı genetik yatkınlıklar, hormonal bozukluklar, tiroid hastalıkları, bazı ilaçların kullanımı gibi durumlar obezitenin nedenleri arasında yer alır. Bireylerin fast food tüketimi, hızlı yemek ve büyük lokmalar alma ayrıca az çiğneme gibi alışkanlıkların olması, sofrada gereğinden fazla süre kalınması, gün içinde 2 litreden az su içilmesi ya da hiç su içilmemesi obeziteye neden olan hatalı davranışlarıdır. Sağlıklı bir yaşam sürdürmek için, alınan enerji ile harcanan enerjinin dengede tutulması gerekmektedir. Günlük alınan enerjinin harcanan enerjiden fazla olması durumunda, harcanamayan enerji vücutta yağ olarak depolanmakta ve obezitenin oluşumuna neden olmaktadır.
Obezitenin Yol Açabileceği Sağlık Sorunları Nelerdir?
Çağın hastalığı olarak kabul edilen Obezite, tüm dünyada ve ülkemizde sağlık harcamalarını artıran, bireylerin yaşam konforunu düşüren ve vakit kaybedilmeden tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Günümüzde önlenebilir ölümlerin sigaradan sonra gelen ikinci önemli nedeni olan obezite, kişilerde diyabet, hipertansiyon, inme, uyku apnesi, adet düzensizlikleri, kısırlık, doğum zorlukları, depresyon ve toplumsal uyumsuzluk, solunum bozuklukları ile kalp rahatsızlıkları gibi birçok hastalık aşırı şişman olmayan bireylere oranla çok daha fazla görülmektedir.
Obezite ile Mücadelede Neler Yapılabilir?
Obezite ile mücadele de en etkili şey kararlılıktır. Çocukların şekerli içecek ve yiyeceklere özenmesi engellenmeli çocuklara yasaklanan ürünlerden ebeveynlerde tüketmemelidir. Bol taze meyve ve sebze tüketmek alışkanlık haline getirilmeli, donmuş yağlardan ve kızartma türü yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Obeziteden korunmada devlete ve bireylere farklı sorumluluklar düşmektedir. Devlet, obezite ile mücadeleye yönelik etkin ve yaygın politikalar geliştirerek, doğru bilgi kaynakları ve çeşitli imkânları sağlayarak toplumu ve bireyleri sağlıklı bir hayat tarzına teşvik etmeli, bireyler ise hizmetleri talep etmeli, devletin sağladığı imkânlardan yararlanmalı, yeterli ve dengeli beslenme ile düzenli fiziksel aktivite alışkanlığı kazandırılarak bir hayat tarzını benimsemelidir.
Kaynakça: