Noktazan

Noktazan

Noktazan
Oral Tablet
Veteriner Antihelmintik
Sadece Hayvan Sağlığında Kullanılır

BİLEŞİMİ: 1 tablet; 250 mg Oksfendazol ve 600 mg Oksiklozanid içerir. Beyaz, kremsi, her iki yüzü bombeli ortası çentikli, kenarları düz oblong tabletlerdir.

FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ

Noktazan Oral Tablet; bileşiminde oksfendazol ve oksiklozanid bulunan geniş spektrumlu antihelmintik tablettir.

Bileşimindeki oksfendazol bir benzimidazol bileşiğidir. Oksfendazol diğer benzimidazol bileşikleri gibi fumarat redüktaz enzimini inhibe eder ve parazitlerin enerji üretim metabolizması bozulur. Fumarat redüktaz etkinliğinin engellenmesi, ATP şeklinde enerji üretimini de inhibisyona uğrattığından kullanılabilir enerji kalmaz ve parazit ölür.

Oksfendazol oral yolla alındığında sindirim kanalından çok az emilir. Oksfendazol gevişenlere ağızdan verildiğinde,6 saatte plazmada doruk yoğunluğa ulaşır ve yarı ömrü yaklaşık 6 saat kadardır. Aktif madde ve metabolitlerin vücuttan atılımları yavaştır. %26 oranında idrarla,%63 oranında gaita ile atılır.

Oksiklozanid ise, salisilanilid türevi bir ilaç olup, parazitlerde oksidatif fosforilasyon zincirini kırarak enerji metabolizmalarını bozarak etkir. Oral yolla alındığında, sindirim kanalından iyi emilir, karaciğer, böbrek ve barsaklarda yüksek oranda bulunur ve büyük ölçüde idrarla ve glukoronid bileşiği halinde safra ile atılır.

Noktazan Oral Tablet; mide-barsak, akciğer kıl kurtları, karaciğer kelebekleri, barsak şeritlerinin olgun ve  genç şekillerini kapsayan geniş spektrumlu bir antihelmintik tablettir. Nematod yumurtaları üzerinde ovisid etki göstererek ve Fasciola türlerine de hücresel düzeyde oksidatif fosforilasyon mekanizmalarını bozarak etkir. T.colubriformis, Ostertagia sp.ve Haemonchus türlerinde benzimidazol grubu antihelmintiklere karşı dirençli suşlar gelişebilir.

Noktazan KULLANIM SAHASI / ENDİKASYONU

Noktazan Oral Tablet; sığır ve koyunlarda, mide-barsak ve akciğer kıl kurtlarının olgun ve genç şekilleri ile karaciğer kelebekleri ve Moniezia sp. erginlerine karşı  tedavi ve korunma amaçlı   kullanılır.

Sığırlarda

Karaciğer Kelebekleri: Fasciola hepatica, Fasciola gigantica.

Akciğer Kılkurtları: Dictyocaulus viviparus

Barsak Şeritleri: Moniezia sp.

Mide barsak kılkurtları:

Ostertagia sp., Nematodirus sp., Strongyloides papillosus, Trichostrongylus sp., Cooperia,sp., Bunostomum sp., Haemonchus sp., Trichuris sp., Chabertia ovina, Oesephagostomum sp. türleri ve bunların larval ve yumurta şekillerine etkilidir.

Koyunlarda

Karaciğer Kelebekleri: Fasciola hepatica, Fasciola gigantica.

Akciğer kılkurtları: Dictyocaulus filaria.

Barsak Şeritleri: Moniezia sp.

Mide barsak kılkurtları: Ostertagia sp., Trichostrongylus sp., Nematodirus sp., T.colubriformis, Strongyloides papillosus, Bunostomum sp., Haemonchus sp., Chabertia ovina, Trichuris sp., Oesephagostomum sp. türleri ve bunların larval ve yumurta şekillerine etkilidir.

KULLANIM ŞEKLİ VE DOZU

Farmakolojik Doz: Oksfendazol sığırlara 4.5-5 mg/kg ca, koyunlara 5-7.5 mg/kg ca dozlarda, Oksiklozanid sığırlara 10-15 mg/kg ca, koyunlara 10-20 mg/kg ca dozlarda verilir.

Pratik Doz:

Veteriner hekim tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği takdirde;

Oral yolla;

Sığır            :            55                kg canlı ağırlığa     1   tablet

Koyun         :            50                kg canlı ağırlığa     1   tablet

Kuzu         :             25                kg canlı ağırlığa    ½      tablet     dozda uygulanır.

ÖZEL KLİNİK BİLGİLER VE HEDEF TÜRLER İÇİN ÖZEL UYARILAR

Koruyucu olarak ilkbahar ve sonbaharda olmak üzere yılda en az iki defa uygulanması önerilir.

Sağaltımda uygulamanın 1-2 ay sonra tekrarlanması önerilir.

Meraların parazitlerle bulaşmasını önlemek için meraya çıkmadan önce bir uygulama yapılarak ve ovisidal etkinin tamamlanması ve mera bulaşıklığının önlenmesi bakımından tedavi edilen hayvanların 8-12 saat kapalı tutulmaları tavsiye edilir.

İlaçlamanın koç katımından iki hafta önce yapılması faydalıdır.

İSTENMEYEN  ETKİLER

Sağaltım dozlarında nadiren hafif ishal, sık pisleme, hafif nefes darlığı, hipotansiyon, ürinasyon ve defekasyon gibi geçici yan etkiler görülebilir.

Noktazan İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ

Bromsalan bileşikleri (dibromsalan ve tribromsalan’ın eşit miktardaki karışımından olan hilomid gibi ) birlikte kullanıldığında ineklerde abort ve koyunlarda ölüme neden olabileceğinden, bu ilaçlarla birlikte kullanılmamalıdır.

DOZ AŞIMINDA BELİRTİLER,TEDBİRLER VE ANTİDOT

Oksiklozanid koyunlara 60 mg/kg ve üzeri dozlarda uygulandığında ölüm şekillenebilir. Sığırlarda ise 30 mg/kg dozda uygulandığında bazı zehirlenme belirtileri ortaya çıkabilir.

Terapotik endeksinin çok üzerinde yüksek dozlarda verildiğinde, iştahsızlık, depresyon, ataksia, yere yatma ve ayağa kalkamama, solunum hızlanması, salya artışı, spazm gibi toksik belirtiler ortaya çıkabilir, bazen ölüm olabilir. Bu durumda klinik semptomlara göre sağıtıma geçilmelidir.

GIDALARDA İLAÇ KALINTI UYARILARI

İlaç Kalıntı Arınma Süresi ( i.k.a.s.); tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra, eti için yetiştirilen sığırlar 28 gün, koyunlar 21 gün süreyle kesime sevk edilmemeli, ineklerden elde edilen süt 5 gün ( 10 sağım ) süresince insan tüketimine sunulmamalıdır.

İnsan tüketimi için süt elde edilen koyunlara uygulanamaz.

KONTRENDİKASYONU

Aşırı karaciğer yetersizliği olan hayvanlarda kullanılması tavsiye edilmez.

Gebelikte Kullanım: Benzimidazol grubu antihelmintiklerin embriyotoksik ve teratojenik etkilerinden dolayı koç katımı sırasında ve gebeliğin ilk 1/3 ‘ünde bulunan hayvanlarda kullanılması kontrendikedir.

GENEL UYARILAR

Çocukların ulaşamayacağı yerlerde bulundurunuz.

Kullanmadan önce veteriner hekime danışınız.

Beklenmeyen bir etki görüldüğünde veteriner hekime danışınız.

MUHAFAZA ŞARTLARI VE RAF ÖMRÜ

Oda sıcaklığında, ışıktan koruyarak orijinal ambalajında muhafaza edilmelidir.

Raf ömrü imal tarihinden itibaren 2 yıldır.

TİCARİ TAKDİM ŞEKLİ

Karton kutuda; 10, 50 ve 100 tabletlik alüminyum folyo kaplı pvc blister ambalajlarda sunulmaktadır.

SATIŞ YERİ VE ŞARTLARI

Veteriner hekim reçetesiyle eczanelerde ve veteriner muayenehanelerinde satılır. (VHR)

PROSPEKTÜS ONAY TARİHİ: 01.11.2007

GIDA,TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞIRUHSAT TARİHİ VE NO: 01.11.2007-19-018

RUHSAT SAHİBİ ADI VE ADRESİ: AKSU Eczacılık ve İlaç San. İth. İhr. Tic. Ltd. Şti. Gersan Sanayi Sitesi 654.sok. No: 47 Ergazi / ANKARA

İMAL YERİ ADI VE ADRESİ: AKSU Eczacılık ve İlaç San. İth. İhr. Tic. Ltd. Şti. Gersan Sanayi Sitesi 654.sok. No: 47 Ergazi / ANKARA

Exit mobile version