Newcastle Hastalığında Epidemiyojik Bir Çalışma

Newcastle Hastalığında Epidemiyojik Bir Çalışma

Newcastle Hastalığında Epidemiyojik Bir Çalışma

Newcastle hastalığında epidemiyojik bir çalışma. Tavuklar Newcastle hastalığına yabani kuşlardan daha duyarlı olup kolay yayılır. Tavuk kökenli virulent Newcastle hastalığı virüsleri daha patojeniktir ve normalde yabani kanatlı virüslerden kıyasla tavuklara daha çok bulaşabilir.

Athens, Georgia, Georgia, ABD’deki Güneydoğu Tavukçuluk Araştırma Laboratuarı’ndan bilim adamları farklı konak türlerinden farklı genotiplerden 5 virulent Newcastle Hastalığı virüsü (vNDV) izolatını incelemişler. Bu çalışmada; bir kısım hayvan enfekte edilerek grup içinde hastalığın yayılmasını takip etmişlerdir.

5 Grup tavuğa üç tavuk, bir güvercin ve bir karabatak orijinli vNDV düşük, orta veya yüksek dozda okülonazal yolla uygulanmıştır. Hastalığın yayılmasını değerlendirmek amacıyla virüs verilmesinden 2 gün sonra her gruba üç duyarlı hayvan ilave edilmiştir. Tavuk kökenli vNDV gruplarındaki virüs verilenler dahil bütün hayvanlar, Newcastle hastalığına özgü klinik belirtiler sergilemiş ve önemli miktarda virüs saçmışlardır. Yüksek ve orta dozda karabatak virüs enfekte edilen tavuklar öncelikle nörolojik klinik belirtiler göstermiş, ölüm oranları % 80 ve % 60 olmuştur.
Güvercin kökenli virüsle epruve edilen tavukların hiçbirinde klinik bulgular saptanmamıştır. Ancak, orta dozla eprüve edilen gruptan bir tavuk ile yüksek dozla eprüve edilen 5 tavuk tavuk orijinli virüsle eprüve edilen gruplara kıyasla daha düşük bir seviyede de olsa virüs saçımı saptanmıştır.

Sonuç Olarak

Newcastle hastalığında epidemiyojik bir çalışma olarak araştırmacılar, tavuk kökenli virüslerin tavukları enfekte ettiğini ve duyarlı hayvanlara bulaştırdığını, karabatak ve güvercin kaynaklı virüslerin ise sadece yüksek dozlarda tavukları enfekte ettiğini ve diğer hayvanlara bulaşmadığını, yabani kuşlar sadece daha yüksek dozlarda enfekte olduklarını tespit etmişlerdir.

Exit mobile version