Multicilline WSP Oral Çözelti Tozu

Multicilline WSP Oral Çözelti Tozu

Multicilline WSP Oral Çözelti Tozu

Multicilline WSP Oral Çözelti Tozu

Multicilline WSP Oral Çözelti Tozu, Veteriner Sistemik Antibakteriyel

BİLEŞİMİ: Multicilline WSP krem beyaz renkte toz olup her gramında 557,6 mg Amoksisilin baza eşdeğer 640 mg Amoksisilin trihidrat ve 130,6 mg (3 200.000 IU) Kolistin sülfat bulunur.

FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ:
Amoksisilin trihidrat (D(-)-α-amino-p-hidroksibenzilpenisilin) β-Laktam grubu antibiyotiklerin bir üyesi olup semi-sentetik bir penisilindir. Oral yolla verildiğinde hedef hayvanların sindirim kanalında kolayca ve tama yakını emilerek bütün vücuda dağılır. Emildikten sonra kas, karaciğer, böbrek ve idrar kanalına dağılır. Biyolojik membranlardan ve kan – beyin veya kan – serebrospinal sıvı bariyerinden geçişi inflamasyon durumlarında artar. Amoksisilin invitro olarak hem gram pozitif hem de gram negatif bakterilere karşı etkili olduğu gösterilmiştir.
Duyarlı bakteriler: Beta hemolitik Streptococcus sp’leri de içeren çoğu gram pozitif bakteriler (Strep. agalactiae, S. canis, S. zooepidemicus, S. dysgalactiae, S. suis, S. uberis, Bacillus anthracis, Actinomyces sp., çoğu Corynebacter sp., Erysipelothrix rhusiopathiae, çoğu Listeria monocytogenes), bazı anaeroblar (Clostridium sp., çoğu Fusobacterium sp., bazı Bacteroides sp.), bazı gram negatif aeroblar (Haemophilus somnus), Borrelia sp., Leptospira sp., Actinobacillus sp., Haemophilus sp., Moraxella sp., Pasteurella sp. Orta dereceli duyarlılık gösteren bakteriler: Kazanılmış bağışıklık nedeniyle değişmekle birlikte şu bakteriler orta derecede duyarlıdır; Actinobacillus sp., Borrelia sp., Haemophilus sp., Leptospira sp., Moraxella sp., Pasteurella sp., Proteus sp., Taylorella equigenitalis, Serpulina sp. Campylobacter sp., Enterococci, Rhodococcus equi, Enterobacteriaceae’da direnç gelişimi yaygındır.
Dirençli bakteriler: Bacteroides fragilis, Bordetella bronchiseptica, Citrobacter sp., Enterobacter sp., Klebsiella sp., diğer Proteus sp., Pseudomonas aeroginosa, Serratia sp., Yersinia enterocolitica. Duyarlı bakteriler üzerinde hücre duvarını bozarak hızla gelişen bakterisid etki meydana getirir. Amoksisilin serum proteinlerine %17 oranında bağlanır. Elminasyonu, ilacın değişmeden ekskrasyonuyla ve böbrekler yoluyla inaktif penisilloik asit (%10-25) şeklinde olur. Renal ekskrasyon, glomerular filtrasyon ve tubuler ekskrasyon ile gerçekleşir. Amoksisilinin atılma yarılanma ömrü kanatlılarda 1.13 saattir. Kolistin polimiksin grubu antibiyotikleri içersinde yer alır. Kolistin sulfat, kolistin’in suda eriyebilir formudur. Bakterisit ve bakteriyostatik etkisi duyarlı bakterilerin hücre zarı geçirgenliğinin bozulması esasına dayanır. Membran fosfolipidleriyle etkileşerek penetre olmak suretiyle hücre zarının yapısını
bozar. Sonuç olarak hücre içeriği özellikle purin ve pirimidinler hücre protoplazmasından uzaklaşır. Duyarlı bakterilerde gerçek lizis şekillenir. Kolistin oral yolla sindirim kanalından çok az emilir. Bu nedenle sindirim sistemi kanalında antibiyotik etkinliği yüksektir (hızlı bakterisid etkili). Kolistin’in antibakteriyel spektrumu Gram negatif bakterilerle sınırlıdır. Aerobacter aerogenes, E.coli, Salmonella spp, Shigella spp. , Pseudomonas aeroginosa, Vibrio spp., ve paracolon bakteriler kolistin sülfata karşı duyarlıdır. Proteus sp.ve .’nin büyük kısmı dirençlidir. Oral yolla uygulanan kolistin çoğunlukla inaktive olarak gaita ile atılır. Amoksisilin-kolistin kombinasyonları in-vivo ve in-vitro şartlarda antibakteriyel etki spektrumunun genişlemesine, dolayısıyla özellikle sindirim kanalındaki E.coli, Salmonella gibi bazı önemli patojenlere karşı güçlü bakterisidal etki oluşumuna olanak sağlar.

KULLANIM SAHASI/ENDİKASYONLARI:
Multicilline WSP etçi tavuklarda Amoksisilin ve Kolistin’e duyarlı bakterilerin neden olduğu sindirim ve solunum sistemi enfeksiyonlarının sağaltımında kullanılır. Özellikle etlik piliçlerde Colibasillosis, Salmonellosis, Tavuk kolerası (Pasteurellosis), Enfeksiyöz Koriza, Clostridial, Streptokok ve Stafilokok enfeksiyonları, Campylobacteriosis, Shigella sp., Klebsiella sp., Proteus sp., Pseudomonas aeruginosa, Fussiformis sp., Corynebacterium etkenlerinin karıştığı miks enfeksiyonlarda ve özellikle gastrointestinal enfeksiyonların tedavisinde kullanılır.

KULLANIM ŞEKLİ VE DOZU:
Multicilline WSP etçi tavukların içme sularına katılmak suretiyle uygulanır. Amoksisilinin tavuklardaki farmakolojik dozu 15 – 30 mg/kg, kolistinin 6 – 12 mg/kg canlı ağırlıktır. Veteriner hekim tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği takdirde dozu, 1 kg vücut ağırlığı için, günde 25 mg Multicilline WSP Oral Çözelti Tozudur. Ortalama vücut ağırlıklarına göre 1000 adet civciv veya piliç için günlük Multicilline WSP dozu aşağıdaki gibidir.

Ortalama vücut ağırlığı (g) 1000 adetin toplam ağırlığı (kg) MULTİCİLLİNE
WSP dozu/günlük
50 50 1.25 g
300 300 7.5 g
500 500 12.5 g
1000 1000 25 g
1500 1500 37.5 g
2000 2000 50 g
Uygulama süresi 3 – 5 gündür. İlaçlı içme suyu her gün taze olarak hazırlanmalıdır.

İSTENMEYEN/YAN ETKİLER:
Penisiline duyarlı fertlerde ürtiker, ateş, angionöyrotik ödem, ender olarak akut, perakut anafilaksi ve kollaps oluşabilir. Tahammülsüzlük belirtileri ile karşılaşıldığında tedavi durdurulmalı, yardımcı tedaviler ( antihistaminik, glukokortikoid, adrenalin) uygulanmalıdır.

İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ:
Tetrasiklinler ve sulfonamidler gibi bakteristatik ilaçlar ile birlikte kullanılmamalıdır. Probenecid amoksisilinin tubuler sekresyonunu yavaşlatır, eliminasyon yarı ömrünü uzatır. Diüretikler amoksisilinin atılımını hızlandırdığından konsantrasyonunu düşürebilirler. Allopurinal gibi ürik asit sentezi inhibitörleri deri reaksiyonu oluşumu riskini artırabilirler. Kolistin topikal uygulamalarda şelat yapıcı maddeler ve katyonik deterjanlarla sinerjistik etkileşime girer. Yemler içindeki divalan katyonlar kolistinin etkisini azaltabilirler.

DOZ AŞIMINDA BELİRTİLER,TEDBİRLER ve ANTİDOT:
Hedef türlerde toleransı yüksektir. Doz aşımından kaynaklanabilecek sorunlar nadiren ortaya çıkar. Buna rağmen çok uzun süreli yüksek doz uygulamaları nedeniyle toksisite belirtilerinin gözlenmesi halinde tedavi derhal durdurulmalı ve semptomatik tedavi uygulanmalıdır.

GIDALARDA İLAÇ KALINTI UYARILARI
İlaç kalıntı arınma süresi (i.k.a.s.) ; Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasını takiben eti için yetiştirilen tavuklar 7 gün geçmeden kesime gönderilmemelidir. Yumurtaları insan tüketimine sunulan tavuklarda kullanılmaz.

KONTRENDİKASYONLAR
Penisilin ve sefalosporinlere alerjisi olan hayvanlarda kontrendikedir.
GENEL UYARILAR
Kullanmadan önce ve beklenmeyen bir etki görüldüğünde veteriner hekime danışınız. Çocukların ulaşamayacağı yerde ve gıda maddelerinden uzakta bulundurunuz. Raf ömrü geçmiş ve ambalajı hasarlı ürünleri satın almayınız ve kullanmayınız.

UYGULAYICININ ALMASI GEREKEN ÖNLEMLER VE UYARILAR
Sefalosporinlere ve penisilinlere duyarlı olduğu bilinen kişiler ilaçla hiçbir şekilde temas etmemelidir. Duyarlı kişilerin ilaca ağız, deri veya inhalasyon yoluyla maruz kalması sonrası yüz, göz ve dudaklarda şişme, nefes almada zorluk gibi belirtilerin meydana gelmesi halinde acil tıbbi müdahale gerekir. Böyle bir durumda ilaç ve prospektüsü ile doktora başvurunuz. Kullanımdan sonra ellerinizi yıkayınız.

HEDEF OLMAYAN TÜRLER İÇİN UYARILAR:
Raf ömrü dolmuş, açılmış veya saklama şartlarına uyulmadan uzun süre bekletilmiş olan ilaç, iç ambalajı (şişesi) ile birlikte imha edilmelidir. Kobay, hamster, tavşan ve benzeri küçük kemiricilerde, ördek, kaz gibi perde ayaklı kümes hayvanlarında ve atlarda kullanılmamalıdır.

MUHAFAZA ŞARTLARI VE RAF ÖMRÜ:
Kendi ambalajı içinde, 250C yi aşmayan oda ısısında (2 -250C) muhafaza ediniz. Raf ömrü imal tarihinden itibaren 2 yıldır.
TİCARİ TAKDİM ŞEKLİ
100 g, 500 g, 1000 g, 2500 g ve 5000 gramlık HDPE kavanoz ambalajlarda kutusuz olarak satışa sunulmuştur.
SATIŞ YERİ VE ŞARTLARI
Veteriner hekim reçetesiyle veteriner muayenehanelerinde ve eczanelerde satılır (VHR).
PROSPEKTÜSÜN ONAY TARİHİ: 13.07.2009
GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI PAZARLAMA İZİN TARİHİ-NO:
24.06.2009-21/068
PAZARLAMA İZİN SAHİBİ:
ALKE SAĞLIK ÜRÜNLERİ SAN. VE TİC. A.Ş.
Çınardere Mah. Petek Sk. No:18 Pendik/İSTANBUL
İMAL YERİ: ALKE SAĞLIK ÜRÜNLERİ SAN. VE TİC. A.Ş. Organize Sanayi Bölgesi 2. Kısım 10. Cadde No:7 TOKAT

Exit mobile version