Multibio
Enjeksiyonluk Süspansiyon
Veteriner Sistemik Antibakteriyel – Antienflamatuar
Sadece Hayvan Sağlığında Kullanılır
BİLEŞİMİ: Multibio Enjeksiyonluk Süspansiyon, beher 1 ml’de 100 mg ampisilin (susuz), 250.000 IU kolistin sülfat, 0,25 mg deksametazon asetat, 0.009 mi benzil alkol içeren krem renkli steril bir süspansiyondur.
FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ
Farmakoterapotik grup: Sistemik kullanım için antienfektifler — antibakteriyel ve diğer bileşenlerin kornbinasyonları — antibakteriyel ve kortikosterorler, ATCvet kodu: 0J01RV01,
Multibio, steroid yapıda antiinflamatuar bir ilaç olan deksametazon ile birlikte, ampisilin ve kolistin antibiyotiklerinin kombinasyonudur.
Ampisilin: Etki Şekli
Ampisilin, bakteri hücre duvarı sentezi inhibisyonuna bağlı olarak süreye bağlı bakterisidal etkiye sahip geniş spektrumlu bir penisilindir. Özellikle, Gram-pozitif ve Gram-negatif bakterilere karşı etkilidir.
Direnç mekanizması: İki ana direnç mekanizmasından bahsedilebilir. İlk olarak, bakteri, antibiyotiği etkisiz hale getiren beta-laktamaz (penisil naz ya da sefalosporinaz) üretebilir. Bu enzimler, em Gram pozitif hem de Gram negatif bakteriler arasında yaygındır. İkinci olarak; PBPler (penisilin bağlayan proteinler) için ampisilin afinitesini değiştirilebilir. Mekanizmalar, Gram-pozitif bakteride (Staphylococcus sciuri, Staphylococcus aureus, Streptococcus pneumoniae, Enterococcus hirae ve Enterococcus faecium) yaygın iken Gram-negatif bakterilerde daha seyrek görülür. İlaç efluks (dışa atım) pompaları da tanımlanmıştır. Bu mekanizmalardan bir ya da daha fazlası aynı organizmada bir arada olabilir ve bu diğer beta-laktamlara ve diğer antibakteriyel ilaç sınıflarına karşı çeşitli ve öngörülemez çapraz-dirence yol açabilir. Gıda-kaynaklı patojenler üzerindeki dirence ilişkin son verilere göre, E.coli ve Salmonella enterica için, ampisiline karşı direnç seviyeleri sırasıyla % 5.1 ve % 20 olarak bildirilmiştir.
Duyarlılık: Ampisilin, özellikle Gram-pozitif ve Gram negatif bakterilere karşı etkilidir fakat aynı zamanda betalaktamaza karşı da duyarlıdır. Sığırlarda, ana sığır solunum patojenleri olan H. somni, M. haemolytica ve P multocida için MIC50 değerleri <0.03 ug/ml ila 0.25 ug/mL arasında değişir. Direncin klinik kırılma noktası ≥32 ug/mL olarak kullanılınca, H. somni ve P multocida için Avrupa ülkelerinde çalışılan bakteriyel popülasyonda dirençli bir izolat tespit edilmemiş ve M. haemolytica’nın %13.4’ü ampisiline karşı dirençli bulunmuştur. Sağmal ineklerde akut mastite karşı ürünün etkinliğini değerlendirmek amacıyla yapılan bir klinik çalışmada, Staphylococus koagülaz’ın izole edilmiş suşlarının %71.5’u Staphylococcus koagülaz suşlarının % 100’ü ampisiline karşı duyarlı bulunmuş, ek olarak, Streptococcus agalactiae, Streptococcus dysgalactia ve Streptococcus uberis suşlarının sırasıyla % 100, % 86 ve % 73’ü ampisiline karşı duyarlı bulunmuştur.
Kolistin
Etki Şekli; Kolistin, Acinetobacter türleri, Pseudomonas aeruginosa, Klebsiella pneumoniae, Escherichia coli ve Enterobacter spp.de dahil olmak üzere özellikle çoğu gram negatif aerobik bakteriye karşı konsantrasyona bağlı belirgin bir bakterisidal etkinliğe sahip dar spektrumlu bir polimiksin antibiyotiktir. Aynı zamanda, Salmonella spp. (MİK90 s 1 mg/L), Shigella spp, Citrobacter spp., Yersinia pseudotuberculosis, Haemophilus influenza ve çeşitli mikobakteriyel türlere karşı da etkilidir. Sitoplazmik duvarın düzenini bozarak etki eder ve böylelikle hücre geçirgenliğini değiştirir.
Kolistin gram-pozitif bakterilere ve mantarlara karşı etkili değildir. |
Direnç mekanizması: Kolistin için ilaç etkinliği temel olarak Gram-negatif bakteri ile sınırlıdır ve dirençli organizmalar ilacın bakteri hücre membranına geçişini önleyen hücre duvarlarına sahiptir. Direnç iki taraflıdır ve yalnızca nadiren oluşur. Kolistin türevleri ve polimiksin B arasında tam bir çapraz-direnç mevcuttur fakat şu ana kadar herhangi bir çapraz-direnç rapor edilmemiştir.
Gıda-kaynaklı patojenler üzerindeki dirence ilişkin son verilere göre, E.coli ve Salmonella enterica için, kolistine karşı direnç seviyeleri sığırlarda Ye5’in altında bildirilmiştir.
Duyarlılık: Kolistin bir polimiksin bileşenidir. Sığırlarda, E.coli ve Salmonella spp:nin MIC50 değeri, sırasıyla 0.25 ve 1 ug/mlidir. E.coli için bir dirençli suş (146 tane içinden) tespit edilmiş, öte yandan çalışılmış Avrupa bakteri popülasyonu üzerinde sindirim sistemi hastalığından izole edilen Salmonella spp. için hiçbir dirençli izolat tespit edilememiştir.
Sağmal ineklerde akut mastite karşı ürünün etkinliğini değerlendirmek amacıyla yapılan bir klinik çalışmada, Enterobacter ve E. coli suşlarının sırasıyla % 75 ve % 100’ünün kolistine duyarlı olduğu tespit edilmiştir.
Deksametazon: Deksametazon, kuvvetli antiinflamatuar ve düşük mineralokortikoid etkili sentetik bir glukokortikoittir. Kortikoidler, kapiler dilatasyon, lökosit migrasyonu ve fagositozu inhibe ederek bağışıklık tepkisini azaltabilir. Glukokortikoidler neoglukojenezi arttırır. Deksametazon, kombinasyon içerisinde bakteriyel enfeksiyonlarla ilişkili enflamasyon belirtilerini azaltmak için kullanılır.
Farmakokinetik Özellikler; Kas içi enjeksiyon sonrası ve tavsiye edilen tedavi dozunda, ampisilin, % 80 üzerinde biyoyararlanım ile tamamen ve hızlıca emilir ve yaklaşık olarak 8 ve 18 ng/ml arasındaki maksimum plazma konsantrasyonuna aşağı yukarı 2 saat içerisinde ulaşır. Ampisilin dokular içerisine geniş çapta dağılır, yaklaşık olarak % 20’si plazma proteinlerine zayıf şekilde bağlanır ve renal tubuler boşaltımdan dolayı kısa eliminasyon yarı ömürlüdür. Eliminasyon, başlıca safra ve idrar ile gerçekleşir ve uygulama sonrası 2-4 saat içerisinde başlar.
Kas içi enjeksiyon sonrası ve tavsiye edilen tedavi dozajında, kolistin sülfat tamamıyla ve hızlıca emilir ve geniş çapta dağılır. Pik plazma konsantrasyonuna enjeksiyon sonrası 0.5 ila 2 saat içerisinde ulaşır. Eliminasyon yarı ömrü 5 -6 saati aşmaz. Kolistin böbrekler tarafından çoğunlukla değişmeden atılır. Kolistinin süt ile atılımı düşüktür. Küçük bir bölümü safradan ve süt kanalından atılır. Kas içi enjeksiyon sonrası ve tavsiye edilen tedavi dozajında, deksametazon, hızlı bir etki ve kısa süreli bir yanıt vererek, hızlıca hemen hemen tamamen enjeksiyon bölgesinden emilir.
Plazma konsantrasyon pikine kas içi uygulama sonrası 30 dakika içerisinde ulaşılır. Eliminasyon yarı ömrü türlere bağlı olarak 5 ve 20. saatler arasında değişir. Deksametazon, dokulara, interstisyel sıvıya, beyne ve omurilik sıvısına iyice dağılır. İntrarnusküler uygulama sonrası biyoyararlanım yaklaşık olarak 96100’dür. Deksametazon temelde idrar ve süt ile atılır.
Multibio KULLANIM SAHASI / ENDİKASYONLAR
Multibio, sağmal ineklerde Staphylococcus spp, Streptococcus spp ve Enterobacter, Escherichia coli gibi bakteri türlerinin sebep olduğu akut mastit için ve sığırlarda ampisilin ve kolistin birlikteliğine duyarlı bakteri suşuyla bağlantılı aşağıdaki bakteriyel enfeksiyonların tedavisi için kullanılır:
- Histophilus somni, Mannheimia haemolytica, Pasteurella multocida’nın sebep olduğu solunum yolu enfeksiyonu,
- Escherichia coli, Salmonella spp’nin sebep olduğu sindirim sistemi hastalığı,
- Escherichia coli, Pasteurella spp. Pseudornonas spp. ve Fusobacterium spp:nin sebep olduğu genitoüriner kanal enfeksiyonu,
- Escherichia coli’nin sebep olduğu septisemi.
KULLANIM ŞEKLİ VE DOZU
Multibio, veteriner hekim tarafından başka bir şekilde tavsiye edilmediği takdirde kas içi olarak:
Farmakolojik doz: 10 mg ampisilin, 25000 IU kolistin ve 0.025 mg deksametazon /kg canlı ağırlık
Pratik doz: 3 -5 gün boyunca günde bir kez her 10 kg ca için 1 ml (0.1 g ampisilin, 250 000 IU kolistin ve 0 25 mg Deksametazon) kas içi olarak uygulanır.
Kullanmadan önce müstahzarı iyice çalkalayınız.
ÖZEL KLİNİK BİLGİLER VE HEDEF TÜR İÇİN ÖZEL UYARILAR
Hedef Türler için Uyarılar: Tum penisilınlerde olduğu gibi, ürün alımı sonrasında aşırı duyarlılığa (alen) sebep olabilir. Ampisiline, kolistine ya da yardımcı maddelere karşı aşrı duyarlılık söz konusu ise dikkatle kullanılmalıdır. Normalde tahriş edici olmamasına rağmen zaman zaman enjeksiyon bölgesinde bölgesel reaksiyona sebep olabilir.
Hayvanlarda kullanıma ilişkin özel uyarılar:
Tedbirli kullanım için tavsiyeler: Ürün, hayvandan izole edilen bakterinin duyarlılık testi esas alınarak kullanılmalıdır. Bu mümkün değil ise, tedavi, hedef bakterinin duyarlılığı ile ilgili kokal (bölgesel, çiftlik seviyesinde) epidemiyolojik bilgi temeline dayandırılmalıdır. Beşeri ilaç bakımından Kolistin çeşitli çoklu ilaç dirençli bakterinin yol açtığı enfeksiyonların tedavisi için kullanılan, bir son çare ilacıdır. Kolistinin geniş çaplı kullanımı ile bağlantılı herhangi bir potansiyel riski azaltmak amacıyla, kullanımı ürün özellikleri özetinde verilen talimatlar ile sınırlanmalıdır.
Ürünün kullanımının, ürün özellikleri özetinde verilen talimatlardan sapması durumunda tedavi başarısız olabilir ve bakteri direnci prevalansı artış gösterebilir. Hem ampisilin hem de kolistine karşı direnç var ise kullanılmamalıdır. Etiket talimatlarına mutlaka uyulmalı, yetersiz sağaltıma yol açan ve bazı durum arda dirençliliğe neden olabilen yetersiz sağaltıcı dozlardan kaçınılarak, ilacın endikasyonları ve kullanım şekli ve dozu, kontrenrikasyonları, yan etkileri, atılım süresi ve saklama koşulları dikkatle incelenerek uygulanmalıdır. Yetersiz doz uygulaması yapılmaması için hayvanların canlı ağırlığının tam olarak belirlenmesi gerekmektedir.
Aşırı duyarlılık reaksiyonlarını önlemek için tavsiyeler:
Tedavi başlatılmadan önce, ampisilin gibi beta-laktam antibiyotikler ve kolistin gibi poliminksinlere karşı aşırı duyarlılık reaksiyonları konusunda dikkatli bir sorgulama yapılmalıdır. Beta-laktam antibiyotikleri alan hastalarda, ciddi ve nadiren ölümcül aşırı duyarlılık reaksiyonları (anaflaksi) rapor edilmiştir. Parenteral tedaviyi takiben anaflaksi daha sık olmasına rağmen, oral penisilin alan hastalarda görülmüştür.
Hayvanlarda hastalıkların oluşmaması için gerekli olan iyi hayvan yetiştiriciliği uygulaması:
Hayvanların barınmasında, bakımında, beslenmesinde, tedavisinde ve bununla beraber hayvancılık işletmelerinin kurulması ve çalıştırılmasında, hayvanlarda hastalıkların oluşmaması için gerekli olan iyi hayvan yetiştiriciliği uygulamaları dikkate alınmalıdır.
Gebelikte ve Laktasyonda Kullanımı: Ürünün güvenilirliği gebelik sırasında hedef türde değerlendirilmemiştir. Gebe ve laktasyondeki hayvanlarda kullanılmamalıdır. Laboratuvar hayvanları üzerinde yapılan çalışmalarda parenteral olarak uygulandığında kolistinin fötotoksik etkileri görülmüştür. Kortikoidlerin kullanımı gebe memelilerde, gelişime engel olmakla birlikte gebeliğin son döneminde uygulandığında doğumun başlamasına ve düşüğe sebep olabilir.
İSTENMEYEN/YAN ETKİLER
Hayvan, uygulamayı takiben kortikosteroidlerin immun depresyon etkileri yönünden izlenmelidir. Polimiksinlerin böbrekler ve sinirler üzerine güçlü istenmeyen etkileri vardır. Böbreklere olan etkileri aminoglikozitler ve bazı sefalosporinler (sefeloridin gibi) tarafından arttırılır. Polimiksinlerin parenteral uygulaması, hastada denge bozukluklarına, baş, kol ve bacak derisinde duyunun azalmasına ve kaybolmasına ve kas güçsüzlüğüne sebep olabilir. Kolistin’in böbrek yetmezliği oluşturma ve yüksek dozlarda ilaç uygulamasını takiben dokularda birikme eğilimi vardır.
Ayrıca kolistinin fötotoksik özelliği de bulunmaktadır. Penisiline duyarlı hayvanlarda ürtiker, ateş, anjiyonörotik ödem gibi aşırı duyarlılık reaksiyonları ve ender rastlanmakla beraber akut, perakut anafilaksi ve kollaps oluşabilir. Tahammülsüzlük belirtileri ile karşılaşıldığında tedavi durdurulmalı; ihtiyaç duyulursa semptomatik ve yardımcı tedaviler (epinefrin veya oksijen, glikokortikoidler) uygulanmalıdır.
Bununla birlikte, deksametazon gebeliğin son döneminde uygulandığında doğumun başlamasına neden olabilmektedir.
Multibio İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ
Diğer B -laktam antibiyotikler ile çapraz-direnç gösteren bakterilerden özellikle gram-negatif organizmalar ampisiline karşı direnç geliştirebilir. Ampisilin ve bakteriostatik etkinliğe sahip diğer antibiyotikler arasında antagonizma vardır. Kolistin sülfatın oral alımını tak ben anestetikler ve kas gevşeticiler ile etkileştiği özel durumlar göz ardı edilemez. Aminoglikozidler ve levamizol ile kolistin sülfat kombinasyonlarından kaçınılmalıdır.
Kolistin sülfatın etkileri, ikili katyonlar (demir, kalsiyum, magnezyum) ve doymamış yağ asitleri ve polifosfatlar ile antagonize olur. Kolistin ve polimiksin B arasında çapraz-direnç bulunmaktadır. Kortikosteroidler aşılarnada immun yanıtı azalttığından, deksametazon içeren ürünler aşılarla birlikte kullanılmamalıdır. Ürün, esasen sülfamidier, tetrasiklin ve makrolitler gibi bakteriostatik moleküller ile birlikte kullanılmamalıdır. Streptomisin, neomisin ve gentamisin gibi aminoglikozidler ve sefalosporinler gibi renal eliminasyonu olan moleküller ile birlikte kullanıldığında nefrotoksik potansiyelleri artar ancak bunun oluşma riski minimal düzeydedir. Sonuç olarak, iki geniş spektrumlu antibakteriyel ve glukokortikoid içermesinden ötürü MULTIBIO diğer veteriner ilaçlarla birlikte kullanılmamalıdır.
DOZ AŞIMINDA BELİRTİLER TEDBİRLER VE ANTIDOT
Multibio, önerilen dozun beş misli dozlar sığırlarda herhangi bir tolerans belirtisine yol açmamıştır.
KONTENDİKASYONLARI
Penisilin ve sefalosporinlere alerjisi olanlarda kullanılmaz. Tavşan, kobay hamster gibi hayvanlar ve perde ayaklarda kullanılmaz.
GIDALARDA İLAÇ KALINTI UYARILARI
İlaç Kalıntı Arınma Süresi (i.k.a.s.); Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra 42 gün geçmeden sığırlar kesime sevk edilmemelidir. Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra 5 gün (72 saat) geçmeden elde edilen inek sütü insan tüketimine sunulmamalıdır.
GENEL UYARILAR
Multibio, kullanmadan önce ve beklenmeyen bir etki görüldüğünde Veteriner Hekime danışınız. Çocukların ulaşamayacağı yerde ve ambalajında muhafaza ediniz. Gıda maddelerinden uzakta bulundurunuz. Ambalajı hasarlı ürünleri satın almayınız ve kullanmayınız.
UYGULAYICININ ALMASI GEREKEN ÖNLEMLER VE HEKİMLER İÇİN UYARILAR
Ampisilin, kolistin ya da yardımcı maddelerden herhangi birine karşı bilinen aşırı duyarlılığa sahip kişilerde, veteriner tıbbi ilaç ile temastan kaçınılmalıdır. Penisilinlere duyarlılık sefalosporinlere çapraz duyarlılığa veya tam tersine yol açabilir. Bu ilaçlara alerjik reaksiyonlar nadiren ciddi olmaktadır. Bu tür bileşiklere hassasiyetiniz olduğunu biliyorsanız veya bu bileşiklere temas etmemeniz size söylenmiş ise bu ürüne temas etmeyiniz.
Gözlere temas etmesi halinde bol su ile yıkayınız. Ürüne maruziyet sonrası (derinizde kızarıklık gibi) semptomlar gelişir ise ürünün kutusunu doktora göstererek tıbbi yardım isteyiniz.
Yüz, dudaklar ve gözlerin şişmesi veya nefes almada güçlük daha ciddi semptomlardır ve acil medikal müdahale gerektirir.
KULLANIM SONU İMHA VE HEDEF OLMAYAN TÜRLER İÇİN UYARILAR
Bu tür veteriner ilaçların kullanılmamış kısmı veya atık malzemesi ulusal kurallara göre imha edilmelidir. Veteriner ilaçlar atık su veya drenaj sistemlerine dökülmemeli, bu şekilde imha edilmemelidir.
MUHAFAZA ŞARTLARI VE RAF ÖMRÜ
Ambalajında ve oda sıcaklığında (15 – 25 C) saklanmalı, buzdolabında ve derin dondurucuda saklanmamalıdır, dondurulmamalıdır. Önerilen muhafaza şartları altında saklandığında, raf ömrü imal tarihinden itibaren 24 aydır.
İlk kullanımdan itibaren karton kutusunun içinde ve oda sıcaklığında 28 gün süreyle etkinliğini korur. Tipa delme sayısı en fazla 28 olarak belirlenmiştir. ,
TİCARİ TAKDIM ŞEKLİ
Multibio, 50 ml, 100 mi ve 250 ml’lik doğal renkte alüminyum kapak ve kahverengi-kırmızı renkli kauçuk tıpa ile kapatılmış çok dozlu tip ll şeffaf cam şişelerde ve karton kutulu olarak takdim edilmiştir.
SATIŞ YERİ VE ŞARTLARI
Veteriner Hekim reçetesi ile veteriner muayenehanelerinde ve eczanelerde satılır (VHR).
PROSPEKTÜSÜN ONAY TARİHİ: 26.08.2019
T.C. TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI İZİN TARİHİ VE NO: 13.12.2005-10/032
PAZARLAMA İZİN SAHİBİ VE ADRESİ: Virbac Hayvan Sağlığı Ltd. Şti. Zekeriyaköy Mah. Kilyos Cad. No: 272 A&/DS Sarıyer 34450 İstanbul TURKİYE
ÜRETİM YERİ VE ADRESİ: VİRBAC — Târe avenue 2065 M Lid – 06516 Carros/ Cedex Fransa