Muhabbet kuşunun ömrü, kuşun bakım şartlarına göre farklılık gösterir. Muhabbet kuşunun ömrü 15-20 seneye kadar çıkabilir. Muhabbet kuşunun daha uzun yaşayabilmesi için sağlıklı bir ömür sürdüğünden emin olunması gereklidir. Bunun için veteriner hekime muayene edildikten sonra sağlık durumuna uygun yem ve vitaminler tercih edilmelidir. Hareket özgürlüklerini sınırlamayan bir yaşam alanı sunulmalıdır. Aynı zamanda mutlu olmalarını sağlayacak aktiviteler yapılarak kendilerini yalnız ve üzgün hissetmelerinin önüne geçilmelidir.
Muhabbet Kuşunun Ömrü Kaç Senedir?
Muhabbet kuşunun ortalama yaşam süresi, 8-10 senedir. 1 yaşından sonra muhabbet kuşları yetişkin olarak isimlendirilir. Yaşlılık sürecine girme zamanları ise cinsiyetlerine göre farklılık gösterir. Dişi muhabbet kuşları 4 yaşına girdikten sonra yaşlılık dönemine adım atarlar. Erkek muhabbet kuşları ise 6 yaşından sonra yaşlılık sürecine girerler. Muhabbet kuşlarının yaşam süreleri beslenme koşulları, bakım ve stres gibi etkenler ile değişiklik gösterir. Çok iyi şartlarda bakılmaları halinde, 20 seneye kadar yaşayabilmeleri mümkündür.
Muhabbet Kuşunun Ömrünü Uzatmak İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Muhabbet kuşunun daha uzun süre yaşaması için bilinmesi gerekenler şu şekildedir:
- Soğuğa karşı dayanıklılığı yüksek olan canlılar değillerdir. Bu nedenle yaşam alanlarının çok soğuk ya da çok sıcak olmamasına özen gösterilmelidir. Özellikle yaz aylarında vantilatör ya da klima soğuğu ile temas etmeleri önlenmelidir.
- Hasta olmamaları için beslenmelerine ve bakımlarına dikkat edilmelidir. Aynı zamanda yeterli derecede ilgi gösterilerek strese girmelerinin de önüne geçilmelidir.
- Bakımına özen gösterilmeyen muhabbet kuşları zaman içerisinde yalnızlık hissini benimser ve içlerine kapanırlar. Mutsuzlukları dolayısı ile kafeslerinden kaçma eğiliminde olurlar.
- Muhabbet kuşunun tüylerinin parlak ve vücuduna yapışık olması, sağlıklı olduğu anlamına gelir. Ayrıca hareketli ve yerinde duramayan davranışları vardır. Eğer muhabbet kuşunun sağlıklı olmadığı düşünülüyorsa ya da yeni sahiplenilmişse, veteriner hekime götürülerek muayeneden geçirilmesi sağlanmalıdır.
- Muhabbet kuşunu sık sık ele almamaya dikkat edilmelidir. Özellikle henüz 2-3 haftalık yavru bir muhabbet kuşuysa dokunulmamalıdır. Muhabbet kuşlarının ele sık sık alınması, gelişimlerinin yavaş olmasına neden olur. Çok daha zayıf ve güçsüz bir bünyeye sahip olurlar. Dolayısıyla daha çabuk hastalanırlar.
- Muhabbet kuşları yeni bir ortama girdiklerinde alışana kadar stres yaşarlar. Bu süreçte muhabbet kuşlarının ortama daha çabuk alışabilmesi için yardımcı olunmalıdır.
- Günlük rutin olarak kuşlara uçma sporu yaptırılmalıdır. Kanatlarının hamlaşmasının önlenmesi için uçmaları sağlanmalıdır. Kuşun kanatlarının hamlaşması, zaman içerisinde uçma yeteneklerini kaybetmesine neden olur.
Muhabbet Kuşunun Ömrünü Uzatmak İçin Doğru Kafes Seçimi Nasıl Yapılmalıdır?
Muhabbet kuşu için doğru kafes seçimi yapılırken kuşun boyutuna göre onun için yeterli hareket alanının olmasına dikkat edilmelidir. Muhabbet kuşunun kafesinin içerisinde oyuncak konduktan sonra muhabbet kuşu için yeterli alanın kaldığından emin olunmalıdır. Kanatlarını rahat bir şekilde açıp kafesin içinde rahat uçabileceği bir alan bulunmalıdır. Muhabbet kuşlarına kafes içerisinde yeterli alan bırakılırsa daha mutlu oldukları görülür ve bu da yaşam süreleri üzerinde olumlu etkiye sahiptir.
Muhabbet Kuşunun Yaşam Süresini Artırmak İçin Mama ve Su Tercihi Nasıl Olmalıdır?
Muhabbet kuşu için doğru mama ve su tercihi, muhabbet kuşunun yaşına ve ihtiyaçlarına göre belirlenmelidir. Muhabbet kuşları için özel olarak üretilmiş yemler seçilmelidir. Yüksek kalitedeki kabuklu yemler alınmalıdır. Ayrıca muhabbet kuşlarının daha sağlıklı olmaları için vitamin takviyeleri de aksatılmamalıdır. Bunun için muhabbet kuşunun suyuna gerekli vitaminler birkaç damla damlatılmalıdır. Suyun her daim temiz, taze ve ılık olmasına özen gösterilmelidir. Doğru yem ile yeterli ve dengeli beslenen muhabbet kuşunun ömrü daha uzundur.
Muhabbet Kuşlarının Psikolojilerinin Ömürlerine Etkisi Nedir?
Muhabbet kuşu psikolojisi ve yaşam süresinin ilişkisi göz önüne alındığında; yoğun stres ve üzüntü içerisinde olan muhabbet kuşlarının ömürleri uzun olmaz. Yalnız ve mutsuz olan muhabbet kuşları zaman içerisinde depresyona girerler. Oldukça hassas canlılar olan muhabbet kuşları strese girdiklerinde ve üzüntü yaşadıklarında ömürleri neredeyse yarı yarıya düşer. Varlıklarını ses çıkartarak hissettirmeyi seven bir tür oldukları için onlarla konuşarak ilgi göstermek muhabbet kuşunun ömrü üzerinde olumlu etkiye sahiptir.
Muhabbet Kuşlarının Mutsuz Olmalarına Neler Neden Olur?
Muhabbet kuşlarını mutsuz eden durumlar aşağıdaki gibidir:
- Yalnızlıktan hoşlanmazlar.
- Birden sessizce yaklaşılmasını sevmezler.
- Çevresinin değişmesi muhabbet kuşlarına huzursuzluk verir.
- Kafesin dışında alışmasına ve tanımasına fırsat vermeden verilen oyuncaklar huzursuz hissetmesine neden olur.
- Alışılmadık sesler, muhabbet kuşunun konforsuz hissetmesine sebep olur.
- Kafesin buzdolabı ya da çamaşır makinesinin üzerine konması ve devamlı sallanması, muhabbet kuşunun hoşlanmadığı davranışlardandır.
- Muhabbet kuşları elde tutulmaktan hoşlanmazlar.
Muhabbet Kuşlarının Daha Mutlu Olmaları Nasıl Sağlanır?
Muhabbet kuşlarını mutlu etmek için yapılacaklar aşağıda belirtilmiştir:
- Kendi cinslerinden bir kuş ile iletişim kurmaları sağlanabilir.
- Düzenli olarak muhabbet kuşlarına ilgi gösterilmelidir. Muhabbet kuşlarına ayrılan zamanın her gün aynı saatte olması, daha kolay alışmalarını ve daha mutlu olmalarını sağlar.
- Ballı çubuk gibi tatlı yiyecekler, modlarının yükselmesini sağlar.
- Muhabbet kuşları mısır tanesi ile mutlu olurlar.
- Gagalayabilecekleri taze ağaç dalları ile muhabbet kuşları mutlu edilebilir.
- Hareket alanları genişletilebilir.
- Alçak sesle ve tane tane konuşarak iletişim kurulabilir.
- Birlikte vakit geçirilmeli ve ortak bir aktivite yaratılmalıdır.
- Muhabbet kuşunun ömrü mutluluğunu artırarak uzatılabilir ve bunun için canlı renklerde kıyafetler tercih edilebilir.