Muhabbet Kuşlarının Çiftleşmesi İçin Gerekli Durumlar Nelerdir?

Muhabbet Kuşlarının Çiftleşmesi İçin Gerekli Durumlar Nelerdir?

Muhabbet kuşlarının çiftleşmesi durumunda erişkin (6-8 aylık muhabbet kuşu) bir muhabbet kuşun çiftleşme isteği, genellikle;

ile ortaya çıkar. Böyle bir ortam sağlandı ise, kafese muhabbet kuşlarına uygun kuş yuvası takılmalıdır. 

Muhabbet Kuşu Nasıl Çiftleşir?

Muhabbet kuşlarının çiftleşmesi kur yapma çalışmaları görülür. Dişiye göre daha istekli erkek muhabbet kuşu, tüm gün, hafta veya ay , dişinin ilgisini çekmek için fırsat kolar, ve inanılmaz ilginç tavırlar sergileyebilir.

Erkek muhabbet kuşunun kafesteki ses çıkaran çanı durmadan çaldığına, dişinin yanına sokulmaya çalıştığına, omzuna gagasıyla dokunduğuna, dişinin kuyruğunu gözüne kestirdiğine yani kur namına ne gerekiyorsa deneyerek amacına ulaşmaya çalıştığına şahit olabilirsiniz. Dişi muhabbet kuşu çiftleşmeye hazır olmuşsa, başını arkaya uzatarak, kuyruğunu tarafını havaya kaldırır. Akabinde, uzun süredir bu anı bekleyen erkek muhabbet kuşu, mesajı almış olarak dişinin üzerine çıkar ve çiftleşme birkaç saniye içinde gerçekleşir. 

Muhabbet kuşlarının çiftleşmesi, senede 5-6 kez gerçekleşebilir. Eşleşme sonrası, muhabbet kuşları çok sakin bir ortamda bırakılmalıdır, sürekli olarak yumurtlayıp yumurtlamadıkları kontrol edilmemelidir. 

Kuluçka Süresi Ne Kadardır?

Muhabbet kuşunun kuluçka süresi 18-21 gündür. Yumurta ilk kontrolü yumurtanın kuluçkaya düştükten sonra 6. veya 7. gününde gözle veya yumurtayı nazikçe tutarak ışığa tutarak ya da yumurta feneri tutarak kontrolü sağlanmalıdır. Dikkatli bakıldığında yumurtanın pembeleştiği, içerisinde damar çizgilerine benzer çizgilerin olduğu görülüyorsa yumurtanın dolu olma ihtimali oldukça yüksektir.

Yumurta boş ise, tutmayıp atmak gerekmektedir. Bu sayede anne kuşun gereksiz yorulmasının önüne geçilmelidir. 

Sağlıklı muhabbet kuşu yavruları dilerim.

Exit mobile version