MIRIL MIRIL BİR KEDİ: British Shorthair

British Shorthair

MIRIL MIRIL BİR KEDİ: British Shorthair

MIRIL MIRIL BİR KEDİ: British Shorthair

MIRIL MIRIL BİR KEDİ: British Shorthair, güzel gri tüyleri ve bal rengi gözleriyle kalbimizde taht kuran kuran bir ırk olan British shorthairlari gelin biraz daha yakından tanıyalım…

British shorthair ’in kökeninin Romalıların M.S.1 YY da İngiltere’yi feth etmesi sonrası Romalı kedilerle adada ki kedilerin melezlenmesi sonucu ortaya çıktığı düşünülmektedir.19. YYda safkan kedi merakı artmış ve kendi içlerinde tanınması için çabalamışlardır. Bu kediler ilk olarak Londra’da Harrison Weir adında bir kedi sever tarafından Crystal Palace’ta 1871 yılında dünyaya tanıtılmıştır. Lewis Carroll’un eseri Alice harikalar diyarındaki Cheshire’ın kedisi karakteri ile de ün kazanmıştır.

British Shorthair Karakteri

British shorthair, sessiz ve uyumlu bir mizaça sahip British shorthair tam anlamıyla bir şehir kedisidir. Eviçi yaşama kolaylıkla uyum sağlayabilen,çocuklarla arası gayet iyi olup  neredeyse hiç  saldırganlık göstermezler.Yalnızlıktan çok şikayet etmeyen ve sizi ‘kedim evde yalnız ne yapar!’gibi telaşlara çok sürüklemeyecek kedilerdir.Zaten akşam eve döndüğünüzde ,muhtemelen bıraktığınız yerde buluyor olacaksınızJ.Kucakla araları olmadığını peşinen söylemeliyiz.Ayrıca pek avcıda değillerdir.

British Shorthair Morfolojik Yapıları

British shorthair ’lar her nekadar gri tüylü olarak bilinsede renk çeşitliliği sanılanın aksine fazladır.Ayrıca yetiştiriciler tarafından nedeni bilinmez, ’gri’ yerine mavi olarak tanımlanırlar. Söylediğim gibi,bu dostlarımızın renk varyasyonu oldukça fazla,yani her gri kedi bir İngiliz kedisi olmayacağı gibi her gri olmayanda İngiliz kedisi değildir diyemiz. Mavi, dumanlıkremtekir, sarı, siyah, beyaz renkleri de mevcuttur. Kafa yapıları oval keskin olmayan bir yapıda ,yine kulaklar kısa ve oval yapıdadır. Geniş bir göğüs yapısı,orta uzunlukta ve güçlü bacaklara sahiptirler.Tüyleri kısa olup adeta kadife yapısındadır.Çene ve burun iyi gelişmiş olup,oldukça iri gözlere sahiptirler.

British shorthair kilo almaya oldukça yatkın bir ırktır. Her nekadar  tonton bir sevimlilik katsada, dostlarımızın sağlığı için kontrollü bir beslenme programı uygulanmalıdır.Erkekler dişilere göre daha iri yapıda olup 7-10 kg arası,dişiler ise 5-8 kg aralığında ağırlığa sahiptirler. Ömürleri 15 20 yıl arası değişkenlik gösterir.Tabi bu noktada bakım ve besleme koşulları ciddi rol oynamaktadır.

Bakım ve Besleme

Sakin bir mizaca sahip olan British shorthair ların bakımında çok problem yaşanmaz.Kısa ve tek kat olan tüylerinde düğümlenme görülmez  ve tüy bakımı için günlük rutin taramalar yeterli olacaktır.Kendi bakımlarını yapmaktan çok hoşlanırlar ve sıkça yalanma eğilimindedirler. sonucunda tüy yumağı kusmaları gözlenebilir.BU nedenle günlük tarama işlemini aksatmamanızı öneririm.

Üstünde durulması gereken en önemli konu ise az öncede belirttiğim gibi beslemedir.Kilo almaya oldukça yatkın olduklarından ,her daim hekiminizin kontrolünde mama almaya özen göstermelisiniz.Özellikle dostlarımızda kısırlaştırma sonrası ciddi kilo artışı gözlemlenebilmektedir.

Yazımızı özetleyecek olursak,eğer yoğun bir iş temponuz var  ve sakin mizaçlı bir kedi istiyorsanız, kedinizi akşam bıraktığınız yerde bulmak istiyor ve  tombiş patilere ihtiyacınız var ise ,bu dostumuz tam size göre…

British Shorthair Kedi Resimleri için galerimizi ziyaret edebilirsiniz….

Sağlıklı Günler Dilerim ..

Veteriner Hekim Can Metin Yazıcı

Exit mobile version