Minoprost

Minoprost

Minoprost
Enjeksiyonluk Çözelti
Sentetik Prostaglandin
Sadece Hayvan Sağlığında Kullanılır

BİLEŞİMİ: Renksiz veya açık sarı renkli, berrak, steril çözeltinin her ml’si 250 mcg Kloprostenol’e eşdeğer Kloprostenol sodyum içerir.

FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ

Minoprost, Kloprostenol sığır ve atlarda kullanılmaya uygun bir sentetik prostaglandin F2-alfa analoğudur. Prostaglandin-A (PGA) hariç tüm prostaglandinler diğer hormonlardan farklı olarak sistemik değil lokal etkilidirler. Kloprostenol, luteolitik etkisiyle, östrus siklusunun luteinizasyon fazında, ovaryumlardaki luteinleştirici hormon (LH) reseptörlerinin miktarını ani olarak düşürerek korpus luteumun regresyonuna (gerilemesine) ve progesteron seviyelerinin hızla azalmasına neden olur. Böylece hipofiz bezi ön lobunda FSH hormonunun salgılanmasını artırır ve yeni bir folikül oluşturarak normal östrus ve ovülasyonu sağlar.

Kloprostenol, aynı zamanda düz kaslar üzerindeki etkisiyle düz kaslarda kontraksiyona neden olarak myometrial aktiviteyi uyarır. Sığırlarda kas içi uygulamadan sonra 30 dk içinde en yüksek plazma konsantrasyonuna ulaşır ve yaklaşık 3 saatlik bir yarı ömür gösterir. Karaciğerde metabolize olan kloprostenol, beta-oksidasyon yoluyla metabolitlerine parçalanır ve uygulamadan 16 saat sonra idrar yoluyla vücudu terk etmiş olur.

KULLANIM SAHASI

Sığırlarda:

Atlarda:

Minoprost KULLANIM ŞEKLİ VE DOZU

Kas içi enjekte edilir. Sadece veteriner hekim tarafından kullanılmalıdır.

Genel farmakolojik doz: Sığır: 500 mcg, At: 250 – 500 mcg

Pratik doz: Sığır: 2 ml, At: 1-2 ml Uygulama bölgesi temiz ve kuru olmalıdır.

Minoprost Sığırlarda Uygulama:

Suböstrus tedavisi: Daha çok yüksek verimli ineklerde pik laktasyon dönemlerinde siklusun normal olmasına rağmen kızgınlık belirtilerinin azlığı ve görülmemesidir. Genellikle kas içi tek doz yeterlidir.

Kızgınlığın düzenlenmesi için:

Tek doz uygulaması: Suböstrus durumundaki hayvanlara rektal palpasyonla korpus luteumun palpe edilmesinden sonra tek enjeksiyon yapılır ve östrus takip edilir. Kızgınlık gösteren hayvanlar tohumlanır.

Çift doz uygulaması: İlk enjeksiyondan sonra kızgınlık göstermeyenler 11 – 13 gün sonra yeniden muayene edilir ve ikinci uygulama yapılır. Kızgınlık belirtileri görüldüğünde veya uygulamadan 72 – 96 saat sonra tohumlanır.

Doğumun öne alınması:

Beklenen doğum tarihinden sadece 10 gün önceden (gebeliğin 270. gününden sonra) uygulama yapılabilir. Bu uygulamadan sonra retensiyo sekundinarum görülme sıklığının arttığı dikkate alınmalıdır.

Abortus:

İstenmeyen gebeliklerde tohumlamadan sonraki 5. gün ile 105. gün arasında yavru attırılabilir. Uygulamadan 2-7 gün sonra abort oluşur. İkiz gebeliklerde ikinci enjeksiyon gerekebilir. Uygulamadan sonraki birkaç gün içinde vajinadan purulent bir sıvı ve / veya fötal materyal çıkışı meydana gelir. Bu materyalin atılması sırasında hayvan gözlem altında tutulmalıdır. Uygulama 11- 13 gün sonra tekrar edilebilir. Uygun antibakteriyel tedavinin yapılması yararlıdır. Uterus normale dönünceye kadar tohumlama yapılmamalıdır.

Ovaryumun luteal kistleri:

Kistik ovaryum kalıcı korpus luteumdan kaynaklanıyorsa prostaglandin uygulaması ile durum normale döner, siklus faaliyeti başlar.

Sığırlarda kontrollü yetiştirme korpus luteum taşıyan hayvanlar bireysel olarak yetiştiricinin belirlediği bir günde östrusa getirilebilir.

Hayvanlar grup halinde senkronize edilmek istendiğinde 11-13 gün arayla iki uygulama yapılır. Hayvanlar kızgınlık görüldüğünde veya ikinci uygulamadan 72-96 saat sonra tohumlanırlar.

Bu dönemde yemlemede, bakımda ve barınak şartlarındaki ani değişikliklerden stres faktörü nedeniyle kaçınılmalıdır.

Suni tohumlama yapılıyorsa sperma kalitesi ve tohumlama tekniğinden emin olunmalıdır.

Atlarda uygulama:

Minoprost, Kısraklarda uygulamadan 2-4 gün sonra korpus luteumun luteolizini izleyen fertil östrus görülür.

Doğum sonrası “ikinci kızgınlığın” indüksiyonu:

Tay kızgınlığı genellikle ikinci kızgınlıktan daha düşük fertilite sonucu vermektedir. Bunun nedeni kısraklarda tay kızgınlığı sırasında daha sık puerperal enfeksiyonlara rastlanması ve yetersiz uterus involüsyonudur.

Doğumdan 20 gün sonra prostaglandin uygulanması ile ikinci kızgınlık indüklenir ve genellikle daha iyi fertilite sonucu alınır.

Anöstrus tedavisi:

Anöstrus kalıcı korpus luteumdan kaynaklanıyor ise uygulamadan 2-4 gün sonra östrus belirtileri gözlenir ve ovulasyonla sonuçlanır.

Laktasyondaki kısraklarda anöstrus tedavisi:

Bir kısım kısraklarda laktasyonun artışı ve emzirme dönemlerinde düzenli östrus davranışı görülmez. Tay kızgınlığından sonraki aylarda kızgınlık belirtileri görülmeyebilir. Bu durumda muayene sonrası kalıcı korpus luteumun saptanması halinde prostaglandin uygulaması sonrası normal kızgınlık belirtileri ve ovulasyon oluşur.

Kısraklarda erken fötal ölüm ve rezorbsiyon sonrası tedavisi:

Kısrakların yaklaşık %10’ unda gebeliğin ilk 100 günü içinde rezorbsiyon veya abortus nedeniyle gebelik sona erer. Bu durumdaki hayvanların normal östrus davranışına dönmesi kalıcı korpus luteum nedeniyle engelleniyor ise; prostaglandin uygulaması ile luteoliz oluşur ve östrus ardından ovülasyon gerçekleşir.

Pyometra ve endometritis tedavisi:

Bu hastalıklarda korpus luteum varlığına sıkça rastlanmaktadır. Uygun antibakteriyel tedavi ile birlikte uygulama yapılır.

Doğumun öne alınması:

Gebeliğin 330. gününden sonra, kolostrum içeren fonksiyonel memeleri olan kısraklarda pelvik ligamentlerde gevşeme gerçekleşmiş ise tek uygulamayı izleyen birkaç saat içinde doğum gerçekleşir.

Atlarda kontrollü yetiştirme:

Kısraklar diöstrüs sırasında tek uygulama ile östrusa getirilebilirler. Uygulamadan 2-4 gün sonra kızgınlık şekillenir. Bu uygulama eski bir luteoliz şekli olan uterusun ılık tuzlu su ile yıkanmasının yerine kullanılabilir.

ÖZEL KLİNİK BİLGİLER VE HEDEF TÜRLER İÇİN UYARILAR

– Prostaglandinin luteolitik etkisine duyarlı olmayan sığırlarda, ovülasyondan sonra 4-5 günlük bir refraktörik periyot vardır. Minoprost Enjeksiyonluk Çözelti, östrusu takiben 5 gün içinde uygulandığında sığır ve atta luteolizis (korpus luteumda gerileme-regresyon) görülmez. Takip eden östrustan 2 gün önce (48 saat) yapılacak uygulamada beklenen östrus zamanında değişikliğe neden olmaz.

– İnek ve kısraklarda şekillenen pyometra olgularında PG’lerin etkili olabilmesi için ovaryumlarda luteal bir dokunun bulunması gereklidir.

– Luteal kistler, klinik olarak genellikle anöstrus ile seyreden ovaryum kistleridir. Foliküler kistlerden ayırt etmek gerekir, çünkü PG’ler foliküler kistleri etkilemezler.

– Kısrakların hakiki anöstrusta olmaları, uteruslarında kist ya da neoplazm gibi formasyonların varlığı PG’lere yanıt alınamamasının nedeni olabilir.

– Başarılı bir siklus denetimi ve senkronizasyon için hayvanlar normal siklusa sahip olmalıdır. İlaç uygulamasından önce rektal muayene, gebe veya anöstrus dönemindeki hayvanların tohumlama riskini elimine eder. Tedavi gören hayvanların beslenme ve kondüsyonlarına özel itina gösterilmelidir. Programların uygulama sırasında, yemleme düzenlerinde, yem takibinde ani değişiklikler veya gruplarının değiştirilmesi gibi stres doğuran faktörlerden kaçınılmalıdır. Suni tohumlama uygulanacaksa, tohumun kalitesinden ve doğru tohumlama yönteminin seçilmiş olmasından emin olunmalıdır.

– Enjeksiyon sırasında bir kısım solüsyonun boşa gitmesi veya yağ doku içine enjekte edilmesi istenen sonucun alınamamasında etkili olabilir.

İSTENMEYEN ETKİLERİ

Kısraklarda ısı düzensizlikleri, abdominal sancı ve ishal görülebilir.

DOZ AŞIMINDA BELİRTİLER, TEDBİRLER VE ANTİDOT

Kazara çok yüksek dozlar verildiğinde, atlarda terleme (tedavinin yaklaşık 20 dakikası içinde meydana gelen), artan solunum ve kalp atışı, abdominal rahatsızlık belirtileri, sulu ishal ve halsizlik gibi istenmeyen etkiler meydana gelebilir. Ancak, istenmeyen reaksiyonlar genellikle hafif ve geçicidir. Özel bir klinik uygulama önerilmemektedir.

Minoprost İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ

Minoprost, Non-steroid antienflamatuvar ilaçlar prostaglandin sentezini inhibe ettiğinden aynı çeşitten ilaçlarla birlikte kullanılmamalıdır.

GIDALARDA İLAÇ KALINTI UYARILARI

İlaç Kalıntı Arınma Süresi (İ.K.A.S.): Tedavi sırasında ve son uygulamadan sonraki 1 gün içinde kasaplık hayvanlar kesime sevk edilmemelidir. İlaç kalıntı arınma süresi süt için sıfır”0” gündür.

KONTRENDİKASYONLARI

Damar içi yol ile enjekte edilmez. Gastrointestinal sistemin akut veya subakut rahatsızlıkları olan kısraklarda ve akut veya subakut solunum yolu hastalığı olan kısraklarda kullanılmamalıdır. Servikal dilatasyonun gerçekleşmediği durumlarda uterusun yırtılmasına bağlı olarak ölüm görülebileceğinden kullanılmamalıdır.

Gebelikte Kullanım: Gebeliğin bazı dönemlerinde luteolizis, fetüsün kaybına yol açabilir. Bu nedenle istenmeyen gebelikler ve gebeliğin son dönemindeki istemli doğumu uyarma durumları dışında gebe inek ve kısraklarda kullanılmaz.

UYGULAYICININ ALMASI GEREKEN ÖNLEMLER VE HEKİMLER İÇİN UYARILAR

Kullanıcının derisine temas etmemesine dikkat edilmelidir. Kaza ile kendine enjeksiyon veya deriye temas halinde solunum güçlüğüne neden olabilir. Kaza halinde bol sabunlu su ile hemen yıkanmalıdır.

Astımlı kişilerin, solunum sistemi hastalıkları olanların ve hamile kadınların ürüne teması sakıncalıdır. Zorunlu hallerde eldiven giyilmesi gerekir. İnhalasyonu veya enjeksiyonu sonucu oluşan solunum güçlüğü durumunda, hızla izoprenalin veya salbutamol gibi bronkodilatörlerin inhalasyon yoluyla alınması önerilebilir.

GENEL UYARILAR

Kullanmadan önce ve beklenmeyen bir etki görüldüğünde veteriner hekime danışınız. Çocukların ulaşamayacağı yerde bulundurunuz.

KULLANIM SONU İMHA VE HEDEF OLMAYAN TÜRLER İÇİN UYARILAR

Biten ambalajları farklı amaçla kullanmayın, usulüne uygun imha edin.

MUHAFAZA ŞARTLARI VE RAF ÖMRÜ

25 0C’nin altında, buzdolabına konmadan ve dondurmadan saklanmalıdır. Raf ömrü üretim tarihinden itibaren 2 yıldır.

TİCARİ TAKDİM ŞEKLİ

Karton kutu içerisinde; 2 ml’lik renksiz cam flakonlarda 24 adetlik gruplar halinde ve 20 ml’lik renksiz cam flakonlarda tekli olarak satışa sunulmuştur.

SATIŞ YERİ VE ŞARTLARI

Veteriner hekim reçetesi ile eczanelerde, veteriner hekim muayenehanelerinde, polikliniklerinde ve hayvan hastanelerinde satılır (VHR).

PROSPEKTÜS ONAY TARİHİ: 10.12.2004

TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI PAZARLAMA İZNİ TARİH VE NO: 31.05.2002- 11/1053

PAZARLAMA İZNİ SAHİBİ: Provet Veteriner Ürünleri San. ve Tic. A.Ş. Çavuşoğlu Mah. Başkumandan Cad. No:28 Kartal / İstanbul

ÜRETİM YERİ: Provet Veteriner Ürünleri San. ve Tic. A.Ş. Çekirdeksiz Org. San. Böl. 210. Cad. No: 7 Polatlı / Ankara

Exit mobile version