Micoflash
Enjeksiyonluk Çözelti
Veteriner Sistemik Antibakteriyel
Sadece Hayvan Sağlığında Kullanılır
BİLEŞİMİ: 1 ml’de 300 mg tilmikosin baza eşdeğer tilmikosin fosfat içermektedir. Bal renkli berrak çözeltidir.
FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ
Micoflash, Makrolit grubundan olan tilmikosin semisentetik bir antibiyotiktir.Etkisini bakteri hücresinde protein sentezini inhibe ederek gösterir. Etkili olduğu bakteriler sınıfında Staphylococcus aureus, Streptococcus agalactiae, Corynebacterium pyogenes, Clostridium perfringers ile Mycoplasma türleri ve Pasteurella haemolytica, Pasteurella multocida, Haemophilus somnus, ve Fusobacterium necrophorum gibi mikroroganizmalar bulunur.
Sığırlarda derialtı yolla 10 mg/kg tek doz şeklinde uygulanır.Bu uygulama şekli ile 1 saat içerisinde pik tilmikosin düzeyi sağlanmaktadır. Tilmikosin akciğerlerde, serumdaki düzeyinin yaklaşık 60 katı bir konsantrasyona ulaşmakta ve bu konsantrasyon 3 günden fazla bir süre devam etmektedir.
KULLANIM YERİ / ENDİKASYONLAR
Sığır ve koyunlarda özellikle Pasteurella haemolytica ve duyarlı diğer mikroorganizmaların yol açtığı solunum yolu enfeksiyonları (BRD) ile; koyunlarda duyarlı mikroorganizmaların yol açtığı mastitler ve Chlamydia psittaci abortlarının tedavisinde kullanılır.
Micoflash KULLANIM ŞEKLİ VE DOZU
Veteriner hekim tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği takdirde;
Farmakolojik Doz: 10 mg / kg canlı ağırlığa günde bir kez deri altı yolla uygulanmalıdır.
Pratik Doz: 30 kg canlı ağırlığa 1 ml deri altı yolla uygulanır. Enjeksiyon yeri ön ayakların arkası ve kaburgaların üst kısmıdır. Sığırlarda 25 ml, koyunlarda 5 ml’ den fazla aynı enjeksiyon bölgesine uygulanmamalıdır. Uygulamadan 48 saat sonra sonuç alınamayan vakalarda teşhis yeniden gözden geçirilmelidir.
İSTENMEYEN / YAN ETKİLERİ
Bazen, enjeksiyon yerinde geçici ve hafif bir şişkinlik görülebilir. Laboratuvar hayvanları ve evcil hayvanlarla yapılan çalışmalarda, tilmikosinin kalp kası üzerinde toksik etkili olduğu görülmüştür. Kalp üzerindeki başlıca etkileri; taşikardi ve azalan kasılma gücü (negatif inotrop etki) olarak ortaya çıkmıştır. Sığırlarda, derialtı uygulanan 10, 30 ve 50 mg/kg’lık dozlar, 72’şer saat arayla 3 kez tekrarlanmış ve hiçbir ölüm vakası görülmemiştir. Beklendiği gibi, enjeksiyon yerinde ödem oluşmuştur.
Nekropside lezyon görülen tek grup, 50 mg/kg doz uygulanan gruptur ve minimum düzeyde miyokardiyal nekroza rastlanmıştır. Derialtı uygulanan 150 mg/kg’lık dozun 72’şer saat arayla verilmesi ölümlere yol açmıştır. Enjeksiyon yerinde ödem oluşmuştur. Nekropsideki tek lezyon, minimum düzeyde miyokardiyal nekrozdur. 5 mg/kg dozda damariçi yapılan uygulamalar, sığırlarda ölümlere yol açmıştır.
Micoflash İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ
Micoflash, etken maddenin çökmesine neden olabileceğinden, diğer parenteral çözeltilerle karıştırılmamalıdır. Tilmikosin; fenikoller, linkozamidler ve diğer makrolid antibakteriyeller ile antagonisittir. Tilmikosinin kardiyovaskuler sistem üzerine olan toksik yan etkileri, propranolol gibi beta adrenerjik reseptör antagonistleri tarafından şiddetlenir.
GIDALARDA İLAÇ KALINTI UYARILARI
İlaç Kalıntı Arınma Süresi (i.k.a.s.): Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra, eti için yetiştirilen sığırlar 60 gün, koyunlar 42 gün geçmeden kesime gönderilmemelidir. İlaç kullanımı süresince ve kullanımın durdurulmasını takiben 15 gün (30 sağım) süreyle elde edilen koyun sütleri tüketime sunulmamalıdır. İnsan tüketimi için süt elde edilen koyunlara uygulanması tavsiye edilmez.
KONTRENDİKASYONLARI
Damar içi yolla uygulanmamalıdır. Canlı ağırlığı 15 kg’dan az olan koyunlarda ölüme neden olabileceğinden kullanılmamalıdır.
GENEL UYARILAR
Kullanmadan önce ve beklenmeyen bir etki görüldüğünde veteriner hekime danışınız. Çocukların ulaşamayacağı yerlerde saklayınız.
DOZ AŞIMI VE ALINACAK ÖNLEMLER
Özellikle yavrularda olmak üzere tüm hayvanlarda, belirtilen süre ve doz aşılmamalıdır. Zira bu durumda belirtilen yan etkiler ortaya çıkabilir. Doz aşımında ilaç uygulaması durdurulur.
UYGULAYICININ ALMASI GEREKEN ÖNLEMLER
Micoflash, enjeksiyon sırasında dikkatli olunmalıdır. Maymunlarda 30 mg/kg’lık kasiçi enjeksiyonlar ölümlere yol açmıştır. İnsanlarda kazara yapılan enjeksiyonlarda hemen bir doktora başvurulmalıdır. Bu durumda en çok kardiyovasküler sistem etkilenir. Bu antibiyotik dokularda birkaç gün kalır.
Kardiyovasküler sistem yakından izlenmeli; destekleyici tedavi uygulanmalıdır. Köpeklerde görülebilecek negatif inotrop etki dobutamin ile kısmen giderilebilmektedir. Propranolol gibi beta-adrenerjik reseptörler taşikardilerdeki negatif inotrop etkiyi şiddetlendirmektedir. Bazı çalışmalar, epinefrin kullanımının kontrendike olabileceğini göstermiştir.
Domuzlarda yapılan bir çalışmada, yüksek dozda damar içi tek enjeksiyondan sonraki epinefrin uygulaması letal etkileri artırmıştır. Herhangi bir taşikardi vakasında ß-adrenerjik antagonist; örneğin, propranolol kullanılması negatif inotrop etkiyi şiddetlendireceği için kontrendikedir.
MUHAFAZA ŞARTLARI VE RAF ÖMRÜ
Işıktan korunarak, 30 oC’nin altında tutulduğunda raf ömrü imal tarihinden itibaren 24 aydır.
HEDEF OLMAYAN TÜRLER İÇİN UYARILAR
Sadece sığır ve koyunlar içindir, ölüme neden olabileceğinden tek tırnaklılara ve keçilere uygulanmamalıdır.
TİCARİ TAKDİM ŞEKLİ
Karton kutuda 20, 50, 100 ve 250 ml’lik amber renkli cam şişelerde takdim edilmiştir.
SATIŞ YERİ VE ŞARTLARI
Veteriner hekim reçetesiyle eczanelerde ve veteriner muayenehanelerinde satılır. (VHR)
PROSPEKTÜS ONAY TARİHİ: 12.06.06
GIDA,TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI RUHSAT TARİHİ VE NO: 26.04.2006 – 16 / 007
RUHSAT SAHİBİ VE İMAL YERİ: AKSU Eczacılık ve İlaç San. İth. İhr. Tic. Ltd. Şti. Gersan Sanayi Sitesi 654.sok. No:47 Ergazi/Ankara