Metrizin

Veteriner Uterus İçi Antibakteriyel

Metrizin

Metrizin

Metrizin

Sadece Hayvan Sağlığında Kullanılır.
Veteriner Uterus İçi Tablet, Uterus İçi Antibakteriyel

BILEŞİMİ:
Her tablet içeriğinde etkin madde olarak 1000 mg Sülfametoksazol ve 200 mg Trimetoprim yanında başlıca yardımcı madde olarak 2000 mg Üre, 200 mg Kollidon, 580 mg Laktoz monohidrat mevcuttur.

FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ

Metrizin Uterus İçi Tablet, sülfonamid türevi olan sülfametoksazol ile diaminoprimidin grubundan trimetoprimin dengeli ve uyumlu kombinasyonu esasına göre geliştirilmiş olan bir veteriner spesiyalitesidir. Aktif madde çeşitleri arasında in vitro ve in vivo koşullarda gerçekleşen sinerjistik etkileşme sayesinde; Grl+) ve Gr(-) patojen bakteriler ile mikoplazmalan da kapsayan oldukça geniş bir antibakteriyel spektrum gerçekleşir. Duyarlı patojenlerde sülfametoksazol dihidrofolik asit sentezini ve trimetoprim de tetrahidrofolik asit sentezini inhibe eder. Böylece, iki aşamalı ve ardışık nitelikli inhibisyon olayı gerçekleştiğinden, sinerjistik tipteki baktersit etki gerçekleşir. Belirtilen antibakteriyel etkinin çok güçlü ve dönüşümsüz nitelikte olması nedeniyle de bugüne değin spekturumuna giren patojen bakteriler kapsamında dirençli türlerle karşılaşılmadığı gibi, ayrı ayrı verilen iki antibakteriyel ilaç çeşidine göre daha geniş antibakteriyel spektrum elde edilir. Birinci derecede duyarlı olan gram-pozitif bakteriler kapsamında:

Stalilokok spp., Streptokok spp., Corynebacterium spp., Erysipelothrix rhusiopathiae, Actinomyces spp. ve Listeria monocytogenes; gram-negatif bakterilerden Aeromonas spp., Borrelia spp., E. coli suşları, Flexibacter spp., Francisella tularensis, Leptospira spp., lhbrio anguillarum, Vıbrio salmonicida, Yersinia ruckeri, Pseudomonas spp., Proteus spp., Haemophilus piscium, (ytophaga pscroprophila, Bordetella spp., Haemophilus spp., Pasteurella spp., Salmonella spp., Shigella Spp.; anaerob patojenlerden Actinomyces spp., Bacteroides spp., (hlamydia spp., Fusobacterium spp. ile bazı Mycoplasma spp.’ler bulunur.

Metrizin Uterus İçi Tablet, uterus içi yolla uygulandığında hızla dağılarak aktif madde içerikleri serbest kalır. Sülfametoksazol ve trimetoprim uterus mukozasından az emildiğinden hiçbir zaman etkili sistemik kan yoğunluğuna ulaşmamalarına karşın, uterus mukozası ve sıvı içeriğinde en az 24 saat süreyle etkili ilaç değerlerini korurlar. İki aktif madde çeşidi de uterus ortamında çok az parçalandıklarından %80′ den daha yüksek oranlarda değişmeksizin uterus sıvılarıyla atılırlar.

Endikasyonları

Inek, kısrak ve koyunlarda duyarlı bakterilerin neden olduğu uterus enfelısiyonlarının ( metritisler) klinik sağaltımı ile farklı etmenlere bağlı olarak (erken doğum, güç doğum, ölü doğum, sezeryan, abortlar, süt humması ve diğer metabolik hastalıklar ile enfeksiyonlar) plasentanın retensiyonu sonucunda gelişen retentio secundinarum olgularının klinik ve koruyucu sağaltımında kullanılır.

KULLANIM ŞEKLİ VE DOZU

Metrizin Uterus Içi Tablet, bütün hedef hayvanlarda hijyen kurallarına uyulmak suretiyle uterus içi yolla uygulanır.
Sülfametoksazol ve trimetoprimin uterus içi yolla bir defalık farmakolojik sağaltım dozu inek ve kısraklarda 2400 – 4800 mg ve koyunlarda da 1200 – 2400 mg miktarları arasında önerilmektedir. Belirtilen doz düzeylerinin karşılanabilmesi için bir defada uterus içi yolla inek ve kısraklara 2- 4 tablet ve koyunlara da 1- 2 tablet uygulanması yeterlidir. Gerekli görüldüğünde aynı dozlardaki ilaç uygulamalan 24 saat aralıklarla 2 kez daha tekrarlanabilir.

ÖZEL KLİNİK BİLGİLER ve Hedef Türler İçin UYARILAR:

Metrizin Uterus İçi Tablet sığır ve koyunlara ağız yoluyla verilmemelidir. Hedef hayvanlara uterus içi uygulamalar aşamasında gerekli hijyenik önlemlerin alınması gerekir.

İLAÇ ETKİLEŞMELERİ

Sülfonamidler PABA ve folik asit antagonistidir. Belirtilen nedenle de bileşimlerinde PABA bulunan maddeler ile prokain, butokain ve benzokain gibi yapısında PABA çekirdeği içeren lokal anestezikler tarafından etkileri antagonize edilir. Ayrıca, nikotinamid, folik asit, kolin gibi B kompleks grubundan vitaminler ile bunların öncü maddeleri olan glutamik asit, metiyonin ile valin, izolösin, arjinin, lizin ve diğer bazı amino asitler de zayıf derecelerde olmak üzere, sülfonamitlerin etkilerini antagonize ederler. Belirtilen nedenle de sülfonamidlerle uzun süreli sağaltım aşamasında folik asit yetmezliği gözlenebilir. Belirtilenlere ek olarak birlikte veya eş zamanlı
kullanılma durumlarında penisilinler diğer bakterisit etkili ilaçlarla antagonistik etkileşime girebilirler.

İSTENMEYEN VE YAN ETKİLER:

Metrizin Uterus İçi tablet, önerilen uygulama seçeneği ve sağaltım dozlarında istenmeyen ve yan etki potansiyeli oluşturmaz.

GIDALARDA İLAÇ KALINTILARI İÇİN UYARILAR:

ilaç Kalıntı Arınma Süresi( I.K.A.S.): ilaçla sağaltım süresince ve son ilaç uygulamasından sonraki 14 gün boyunca inek ve koyunlar kesime gönderilmeli. Sağılan hayvanlarda da sağaltım süresince ve son ilaç uygulamasını izleyen 5 gün boyunca elde edilen sütler insan gıdası olarak kullanılmaz.

KONTRENDİKASYONLAR:
Hedef hayvan türlerine özgü bilinen bir kontrendikasyonu bulunmamaktadır. Hedef hayvanlara ağız yoluyla verilmemelidir.

GENEL UYARILAR:
Kullanmadan önce Veteriner Hekime danışınız.
Çocuklann erişemeyecekleri yerlerde saklayınız.

MUHAFAZA Şartları ve Raf Ömrü
lşıktan korunarak serin ortamlarda ( 15 -25°( ) ve hava sızdırmayan ambalajlarda muhafaza edilir. Raf ömrü imal tarihinden itibaren 24 aydır.

TİCARİ TAKDİM ŞEKLİ:
Karton içinde 2 x 5 tablet içeren alüminyum folyo ile desteklenmiş pvc blister ambalajla kaplı olarak satışa sunulmuştur.

SATIŞ YERLERİ VE ŞARTLARI
Veteriner hekim reçetesi ile eczanelerde ve veteriner hekim muayenehanelerinde satılır (VHR).

PROSPEKTUSUN ONAY TARİHİ: 15.02.2012

GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI PAZARLAMA İZNİ TARİHİ VE NO: 29.l2.20ll-25/030

TOPKIM -Topkapı ilaç Premiks San. ve Tıc. A.Ş.
Ali Nihat  Tarlan Cad. Karakartal Sok. No:4 D:5 Ataşehir I İstanbul

Üretim Yeri
ALBAFARMA llaç San. ve Tıc. Ltd. Şti.
Istanbul Tuzla Organize Sarı. Böl. 8. (ad. No:11, 34959 Tuzla / Istanbul

Exit mobile version