Mete
Oral Emülsiyon
Veteriner Gaz Giderici
BİLEŞİMİ: METE, sarı renkte akıcı emülsiyon olup; %2.5 Dimetil polisiloksan (Silikon) içerir.
FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ
METE’nin bileşimindeki polimerize edilmiş silikon, köpük giderici ve önleyici etkinliğe sahiptir. Sıvıların yüzey gerilimini artırırken köpüğün dayanıklılığını azaltır. Böylece rumen ve barsakta köpük içerisinde hapsolmuş gazların çıkışını kolaylaştırır.
Oral yolla verildikten sonra silikon emilmeden, sindirim sistemi yoluyla vücuttan atılır.
Mete Gaz Gidericinin Endikasyonları
Sığır, koyun, keçi ve atlarda akut ve kronik meteorismuslarda (köpüklü gazlı şişkinliklerde), kuzu, buzağı ve oğlak septisemilerinde görülen rumen şişkinliklerinde kullanılır.
Korunma için
Hipnotik ve narkotik ilaçların kullanılmasından evvel, meraya veya hasattan sonra ekin tarlasına çıkarılmadan önce, meydana gelebilecek rumenin köpüklü ve köpüksüz şişkinliklerini önlemek amacıyla koruyucu olarak kullanılır.
METE KULLANIM ŞEKLİ VE DOZU
METE, oral veya rumen içi yolla kullanılır.
Oral yol:
METE, 5-10 misli ılık su ile sulandırılıp geviş getirenlerde şişe ile içirilerek, tek tırnaklarda ise burun meri sondasıyla verilir.
Rumen içi:
Acil durumlarda asepsi ve antisepsiye dikkat edilerek, ruminantlarda sol fossa paralumbalisten rumene, atlarda sağ fossa paralumbalisten sekuma uygun bir trokar ile girilir. Önce gaz çıkartılır, sonra METE sulandırılmadan trokar kanalından içeriye enjekte edilir.
Veteriner hekim tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği takdirde aşağıdaki dozlarda kullanılır:
Sığır – At : 50-75 ml
Buzağı – Tay : 15-25 ml
Dana : 25-50 ml
Koyun – Keçi : 15-25 ml
Genellikle tek uygulama yeterlidir.
ÖZEL KLİNİK BİLGİLER VE HEDEF TÜRLER İÇİN ÖZEL UYARILAR
Akut timpanilerde asfeksi ve kalp yetersizliğine (abdominal basıncın artması sebebiyle) engel olmak için veteriner hekim tarafından gerekli önlemlerin alınması ve kalbi takviye edici ilaçların kullanılması tavsiye edilir.
İSTENMEYEN/YAN ETKİLER
Bilinen herhangi bir yan etkisi yoktur.
İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ
METE, sütle birlikte verilmemelidir.
GIDALARDA İLAÇ KALINTILARI HAKKINDA UYARILAR
İlaç Kalıntı Arınma Süresi (i.k.a.s.): Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra et ve süt için “0” gündür. Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra sığır, koyun ve keçilerin kesime gönderilmesinde sakınca yoktur. Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra elde edilen inek, koyun ve keçi sütlerinin insan tüketimine sunulmasında sakınca yoktur.
KONTRENDİKASYONLARI
Bilinen bir kontrendikasyonu yoktur.
GEBELİKTE KULLANIM
Gebe hayvanlarda kullanılmasında herhangi bir sakınca yoktur.
GENEL UYARILAR
Kullanmadan önce ve beklenmeyen bir etki görüldüğünde veteriner hekime danışınız. Çocukların ulaşamayacağı yerde ve gıda maddelerinden uzakta bulundurunuz. Raf ömrü geçmiş ve ambalajı hasarlı ürünleri satın almayınız ve kullanmayınız.
MUHAFAZA ŞARTLARI VE RAF ÖMRÜ
Işıktan koruyunuz.
Kendi ambalajı içinde, serin ve kuru bir yerde, oda sıcaklığında (15-25 C) saklayınız. Sulandırılmış METE kullanmadan önce kuvvetlice çalkalanmalıdır. Raf ömrü imal tarihinden itibaren 5 yıldır.
TİCARİ TAKDİM ŞEKLİ
50 ml, 100 ml ve 225 ml’lik bal renkli cam şişelerde, karton kutuda piyasaya sunulmuştur.
PROSPEKTÜSÜN ONAY TARİHİ: 12.10.2005
T.C. GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI RUHSAT TARİHİ VE NO: 08.02.1973-3/281
İMAL YERİ: Nobelfarma İlaç San. ve Tic. A.Ş. Sancaklar 81100 Düzce – Türkiye