Megluvet

Megluvet

Megluvet
Enjeksiyonluk Çözelti
Veteriner Nonsteroid Antienflamatuvar, Antiromatizmal
Sadece Hayvan Sağlığında Kullanılır

BİLEŞİMİ: Megluvet Enjeksiyonluk Çözelti: renksiz, berrak ve kokusuz steril enjeksiyonluk çözelti halinde olup her ml’sinde 50 mg fluniksin baza eşdeğer 82,95 mg fluniksin meglumin ve koruyucu olarak 2,5 mg sodyum formaldehit sülfoksilat bulunur.

FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

Fluniksin meglumin kuvvetli antienflamatuvar, analjezik, antipiretik ve antiendotoksik etkilere sahip olan; buna karşın steroid ve narkotik özelliklerde olmayan non-steroidal antienflamatuvar (NSAI) bir bileşiktir. Fluniksin meglumin, etkisini arahidonik asitin Prostaglandin G2‘ye (PGG2) dönüşümünü katalizleyen siklooksijenaz enzim sistemini inhibe ederek gösterir. Prostaglandinler dokularda normal olarak bulunan kimyasal maddelerdir, ancak yangısal olaylarda seviyeleri artar ve organizmada istenmeyen durumlar (yangı, ateş ve ağrı gibi) ortaya çıkar. Fluniksin meglumin yangının belli başlı belirtilerinin ortaya çıkmasından sorumlu prostaglandinlerin sentezini baskılar. Böylece ağrı, yangı ve ateş semptomlarını azaltır veya tamamen yok eder.

Atlarda parenteral yolla 1,1 mg kg dozunda uygulanan fluniksin, plazmada 1-1,5 saat içinde pik seviyeye ulaşırken, eliminasyon yarılanma ömrü 1,6 saattir. Bu ürün atlarda enjeksiyon sonrasında; 8 saat süreyle plazmada, 48 saat süreyle de idrarda ölçülebilir yoğunluklarda bulunur. Sığırlarda 2 mg/kg dozunda kas içi enjeksiyondan yaklaşık 30 dakika sonra maksimum konsantrasyon 2,5 μg/ml olmuştur.

KULLANIM YERİ/ENDİKASYONLAR

Megluvet antienflamatuvar, analjezik, antipiretik ve antiendotoksik etkilere sahip olup:

Sığırlarda; akut mastitiste, solunum yolu hastalığına bağlı akut enflamasyonun kontrolünde, akut pulmoner amfizem (fog fever) hastalığında kullanılır.

Atlarda; iç organların düz kas spazmlarından kaynaklanan (kolik) ağrı ve sancıların sağaltımında kullanılır.

Megluvet UYGULAMA ŞEKLİ VE DOZU

Veteriner hekim tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği takdirde: Sığırlarda ve atlarda damar içi (i.v) yolla uygulanır.

Sığırlarda; Farmakolojik dozu damar içi yolla 2,2 mg/kg c.a/gündür. Pratik olarak 2 ml/45kg canlı ağırlık dozunda kullanılıp, azami tedavi süresi 5 gündür.

Atlarda; Kas-iskelet sistemi rahatsızlıklarında farmakolojik dozu damar içi yolla 1,1 mg/kg c.a/gündür. Pratik olarak 1 ml /45kg canlı ağırlık dozunda kullanılıp, azami tedavi süresi 5 gündür.

Kolik vakalarında damar içi yolla 1,1 mg/kg/gün farmakolojik dozda, 1ml/45 kg c.a. şeklinde kullanılır. Kolik tekrarlarsa ikinci kez de uygulanabilir.

Gastrointestinal kanaldaki kan dolaşımının bozulduğu gastrik torsiyon ve diğer durumlar ile ilişkili endotoksemi ve septik şokun tedavisi için; damar içi olarak 6-8 saatte bir 0,25 mg/kg (1 ml/ 200 kg) dozunda uygulanır.

ÖZEL KLİNİK BİLGİLER VE HEDEF TÜRLER İÇİN ÖZEL UYARILAR

Megluvet yarış Kuralları’na göre non-steroidal antienflamatuvar ilaçların kullanımına izin verilmemektedir. Yarış atlarında antienflamatuvar ilaç kullanımı hakkında Royal College tarafından bir öneri yayınlanmıştır. Buna göre; bu gruptaki bir ilacın yarıştan en az sekiz gün önce kesilmesi gerekmektedir. Veteriner hekim ancak çok istisnai bir durumda aksini önerebilir. Tedavi süresi boyunca, tavsiye edilen dozu aşmayınız.

Non-steroidal antienflamatuvar (NSAI)’lerin, doğumun başlatılmasına yönelik sinyalin verilmesinde önemli olan prostaglandinleri inhibe ederek tokolitik bir etkiyle doğumun ertelenmesi potansiyeline sahip olduğu bilinmektedir. Ürünün hemen doğum sonrası dönemde kullanımı uterusun involüsyonuna ve fetal membranların çıkarılmasına müdahale ederek plasentanın atılamamasına neden olabilir. 6 haftalıktan daha küçük hayvanlarda veya yaşlı hayvanlarda kullanımı tavsiye edilmemektedir. Bu tür bir kullanım gerçekleşirse, doz miktarının azaltılması ve dikkatli klinik tedavi uygulanması tavsiye edilmektedir. Hipovolemik hayvanlarda endotoksemi veya septik şok haricinde ürün kullanılmamalıdır. Genel anestezi altındaki hayvanlara uygulanmamalıdır. Kolik’in sebebi belirlenerek eşzamanlı tedavi uygulanmalıdır.

Gebelikte ve Laktasyonda Kullanım: Gebe ve laktasyondaki ineklerde kullanılabilir. Ürün sadece doğumdan sonraki ilk 36 saat içinde risk/fayda değerlendirmesini takiben kullanılabilir ve tedavi edilen hayvanlar plasentanın atılmamasına karşı izlenilmelidir. Gebe kısraklarda güvenlik çalışmaları yapılmadığından, kullanılmamalıdır.

İSTENMEYEN/YAN ETKİLER

Fluniksin meglumin, steroidal olmayan antienflamatuvar (NSAİ) bir ilaçtır. Gastrointestinal irritasyon, ülserasyon, dehidre ya da hipovolemik hayvanlarda böbrek hasarı olası risklerdir.

Megluvet İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ

Birbirlerinin etkilerini engelleyebileceklerinden, diğer non-steroidal antienflamatuvar ilaçlarla 24 saat içinde eş zamanlı olarak uygulanmamalıdır. Bazı non-steroidal antienflamatuvar ilaçlar yüksek oranda plazma proteinlerine bağlanabileceğinden, diğer yüksek oranda plazma proteinlerine bağlanma potansiyeli yüksek olan ilaçlarla beraber kullanıldıklarında toksik etkilere yol açabilirler. Nefrotoksisite potansiyeli olan ilaçlarla eşzamanlı kullanımından kaçınılmalıdır.

DOZ AŞIMINDA BELİRTİLER, TEDBİRLER, ANTİDOT

Hedef türde doz aşımı çalışmalarında ürünün iyi tolere edildiği gösterilmiştir. Fluniksin meglumin nonsteroid antienflamatuvar bir ilaç olduğundan doz aşımı gastro-intestinal toksisiteye yol açabilir. Nefrotoksik ilaçlarla eş zamanlı olarak kullanılmamalıdır.

GIDALARDA İLAÇ KALINTI UYARILARI

İlaç kalıntı arınma süresi (i.k.a.s.) Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra eti için yetiştirilen hayvanlar 21 gün geçmeden kesime gönderilmemelidir. İlaç kullanımı süresince ve kullanımın durdurulmasını takiben 5 gün (10 sağım) süreyle elde edilen süt insan tüketimine sunulmamalıdır.

KONTRENDİKASYONLARI

Altı haftalıktan küçük hayvanlarda, böbrek, karaciğer ve kalp rahatsızlığı olan hastalarda kullanılmamalıdır. Gastro-intestinal ülser ve kanamaya meyilli olan hayvanlarda kullanılması kontrendikedir. Fluniksine hassasiyeti olduğu bilinen hayvanlarda kullanılmamalıdır. Gebe kısraklarda kullanılmamalıdır. Önerilen tedavi süresi aşılmamalıdır.

GENEL UYARILAR

Kullanmadan önce ve beklenmeyen bir etki görüldüğünde veteriner hekime danışınız. Çocukların ulaşamayacağı yerde bulundurunuz. Gıda maddelerinden uzakta bulundurunuz. Ambalajı hasarlı ürünleri satın almayınız ve kullanmayınız.

UYGULAYICININ ALMASI GEREKEN ÖNLEMLER, VETERİNER HEKİMLER İÇİN UYARILAR

Göz ve deriye direkt temasından kaçınınız. Temas durumunda bol suyla yıkayınız. Eldiven kullanarak uygulayınız. İlaçlama sonrası ellerinizi yıkayınız. Kaza sonucu enjeksiyon durumundan kaçınmak için dikkatli olunuz.

MUHAFAZA ŞARTLARI VE RAF ÖMRÜ

Megluvet raf ömrü üretim tarihinden itibaren 3 yıl, açıldıktan sonraki raf ömrü 28 gündür. Orijinal ambalajı içinde dondurulmadan ve buzdolabına konulmadan 25 0C’nin altında saklanmalıdır. Güneş ışığından koruyunuz. İlk kullanımı takiben tıpa 20 defadan fazla delinmemelidir.

KULLANIM SONU İMHA VE HEDEF OLMAYAN TÜRLER İÇİN UYARILAR

Çevre ve ekosisteme zararlı olduğundan kullanılan ambalaj usulüne uygun olarak imha edilmelidir.

TİCARİ TAKDİM ŞEKLİ

Karton kutu içinde 100 ml ve 250 ml amber renkli Tip II flakon, gri renkli bromobutil standart tıpa ve mavi flip-off kapakla kapatılmış olarak takdim edilmiştir.

SATIŞ YERİ VE ŞARTLARI

Megluvet veteriner hekim reçetesi ile veteriner hekim muayenehanelerinde ve eczanelerde satılır (VHR).

PROSPEKTÜS ONAY TARİHİ: 16.04.2019

TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI PAZARLAMA İZNİ TARİH VE NO: 16.04.2019-028/0051

PAZARLAMA İZNİ SAHİBİNİN ADI VE ADRESİ: Hektaş Ticaret T.A.Ş Gebze OSB Mahallesi 700. Sok. No:711/1 41400 Gebze/Kocaeli

ÜRETİM YERİNİN ADI VE ADRESİ: Arion İlaç San. Tic. A.Ş. İstanbul Tuzla Organize San. Bölgesi (İTOSB) 12. Cad. No.8 34959 Tepeören, Tuzla/Istanbul

Exit mobile version