Maximec

Veteriner Endektosit

Maximec

Maximec

Maximec

Maximec Enjeksiyonluk Çözelti

Veteriner Endektosit

BİLEŞİMİ

Renksiz veya açık sarı renkli, berrak görünümlü bir çözelti olan Maximec Enjeksiyonluk Çözelti her ml’sinde 20 mg ivermektin (%80 22,23-dihydro-avermectin B1a ve %20 22,23-dihydro-avermectin B1b) içerir.

FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ

İvermektin, bir avermektin türevi olup, bir actinomiset olan Streptomyces avermitilis’in fermentasyon ürünüdür. İvermektin en az %80 oranında 22,23-dihydro-avermectin B1a ve en çok %20 oranında 22,23-dihydro-avermectin B1b komponentlerinden kuruludur. İvermektin; nematodlarda motorik gangliyon sinapslarında, artropod ve insektlerde ise nöromuskuler kavşaklarda sinirsel iletiyi baskılayarak perifer kaslarda tonik paraliz oluşturur. Bu etkilerin gerçekleşebilmesi için ivermektin, gamma-aminobütirik asit (GABA) salınımını artırır ve klor kanallarını açık tutar. Dönüşümsüz olarak şekillenen bu etkiyle parazitler ya ölür ya da konakçının sindirim sisteminin peristaltik hareketleri ile vücuttan atılırlar. İvermektin, memelilerde genelde kan-beyin bariyerini aşıp merkezi sinir sisteminde yer alan GABA-erjik sinirlere yeterince nüfuz edemediği için konakçı hayvana zarar vermeksizin parazitlerin ölümüne neden olur. GABA reseptörlerinin ve sinirlerinin memelilerde merkezi sinir sisteminde, nematod ve artropodlarda ise başlıca perifer sinir sisteminde (nöromuskuler kavşaklarda) bulunması nedeniyle ivermektinin memelilerdeki güvenlik eşiği yüksektir. Genelde, tüm türlerde terapötik dozlarda iyi tolere edilir. Deri altı (SC) uygulanmasından sonra enjeksiyon yerinden tama yakın oranda ama yavaş bir şekilde emilir ve plazma proteinlerine bağlanarak beyin – omurilik sıvısı hariç tüm vücut doku ve sıvılarına yayılır. Deri altı uygulamada maksimum plazma konsantrasyonuna erişme zamanı ortalama 1.3 gün, plazma eliminasyon yarı ömrü koyunlarda ortalama 3.5 gün, sığırlarda 8 gündür. Yağ dokularında depolanarak yavaş yavaş salındığı ve elimine edildiği için parazit türlerine göre 2 – 4 hafta arasında değişen kalıcı etkisi vardır. İlaç, vücutta yükseltgenme tepkimesine maruz kalarak karaciğerde 24-hydroxymethyl-22,23-dihydro-avermectin B1a ve B1b gibi metabolitlerine dönüşür. Bu metabolitler yağ dokuda, yağ asidi esterlerini esterleştirirler. İlacın %98’i safra aracılığıyla dışkı ile ve kalan %2’lik kısmı da idrarla vücuttan atılır.

KULLANIM YERİ / ENDİKASYONLARI

Maximec Enjeksiyonluk Çözelti sığır ve koyunlarda, aşağıda isimleri yazılı iç ve dış parazitlerin tedavi ve kontrolünde kullanılır.

Sığır

Gastrointestinal nematodlar: Haemonchus placei, Ostertagia sp., O. ostertagi (erginler, larval devreler, hipobiyotik larvalar), O. lyrate (erginler, L4 larvalar), Mecistocirrus digitatus (erginler), Trichostrongylus axei, T. colubriformis, Cooperia oncophora, C. punctata, C. pectinata, Cooperia spp., Nematodirus helvetianus (erginler), N. spathiger (erginler), Oesophagostomum radiatum, Strongyloides papillosus (erginler), Bunostomum phlebotomum, Toxocara vitulorum

Akciğer kıl kurtları: Dictyocaulus viviparus

Deride filariosis etkenleri: Parafilaria bovicola

Göz nematodları: Thelazia spp. (ergin)

Nokra etkeni sinek larvaları: Hypoderma bovis (larva), Hypoderma lineatum (larva)

Myiasis etkeni: Dermatobia hominis (larva)

Yara kurtları (parazitik dönemde): Chrysomya bezziana, Cochliomyia hominivorax

Uyuz etkenleri: Psoroptes communis bovis, Psoroptes communis ovis, Sarcoptes scabiei var. bovis, Chorioptes bovis

Bitler: Linognathus vituli, Haematophinus eurysternus, Solenopotes capillatus, Damalinia bovis

Keneler (bazı tek konaklı keneler, yumuşak keneler): Boophilus spp., Ornithodoros savignyi

Boynuz sineği: Haematobia irritans

Koyun

Gastrointestinal nematodlar: Haemonchus sp., Ostertagia sp., Trichostrongylus sp., Cooperia spp., Nematodirus sp., Oesophagostomum sp., Strongyloides papillosus, Chabertia ovina, Trichuris ovis

Akciğer kıl kurtları: Dictyocaulus filaria

Uyuz etkenleri: Sarcoptes scabiei var. ovis, Psoroptes ovis, Chorioptes bovis var. ovis

Bitler: Bovicola ovis, Linognathus pedalis, L. ovillus, L. stenopsis

Koyun yapağı sineği: Melophagus ovinus

Burun kurtları: Oestrus ovis

Yara kurtları: Chrysomya bezziana

Keneler (tek konaklı): Boophilus spp., Ornithodoros lahorensis

KULLANIM ŞEKLİ VE DOZU

Maximec Enjeksiyonluk Çözelti, sığır ve koyunlarda kas içi (İM) ve deri altı (SC) yolla kullanılır. Uygulama yapılırken asepsi ve antisepsi kurallarına uyulmalı, kuru, steril enjeksiyon iğnesi ve enjektör kullanılmalıdır.

Veteriner hekim tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği takdirde 0.2 mg ivermektin / kg c.a. doz hesabıyla, 1 ml Maximec Enjeksiyonluk Çözelti / 100 kg c.a. olacak şekilde uygulanır.

ÖZEL KLİNİK BİLGİLER VE HEDEF TÜRLER İÇİN ÖZEL UYARILAR

Göç sırasında medulla spinalis içine girmiş bulunan Hypoderma bovis larvalarının ölümü sonucunda parezis, parapleji şekillendiğine ve keza, Hypoderma lineatum larvalarının ölümü sonucunda da özefagus felcine bağlı salivasyon ve sekunder timpani görüldüğüne dair bazı klinik müşahedeler mevcuttur. Nokra mücadelesi için, nokra sineği mevsiminin bitimini takiben uygulama yapılması tercih edilmelidir.

Vida kurdu, Chrysomya bezziana larvalarına karşı enfestasyonu kontrol edebilme etkinliği, uygulamayı takiben 2 hafta devam ettiğinden kastrasyon, damgalama, kulak numarası takma gibi yetiştiricilik uygulamalarında, Maximec Enjeksiyonluk Çözelti uygulanarak yara kurdu enfeksiyonları 14 gün süre ile önlenebilir.

Enfektif kıl kurdu larvalarına karşı Maximec Enjeksiyonluk Çözelti’nin kalıcı etki sürelerinin, nematod türlerine göre 2 – 4 hafta arasında değiştiği saptanmıştır.

Hangi parazit söz konusu olursa olsun paraziter mücadelenin başarılı olabilmesi için uygulamanın, sürüdeki bütün hayvanları kapsaması şarttır.

Uygulama zamanları ve uygulama sıklığının saptanmasında hedef parazitlerin parazitik gelişim devreleri, bulaşma yoğunluğu, iklim ve mera koşulları, mera programları ve diğer çevresel faktörlerin dikkate alınması gerekir. Bölge için en uygun ve etkin parazit kontrol programı için veteriner hekime danışınız.

Ahır besisine alınan sığırlarda, besiye girişte bir defa Maximec Enjeksiyonluk Çözelti uygulaması genellikle yeterlidir.

Sürekli veya zaman zaman merada otlayan hayvanlara yılda birkaç defa uygulama yapılması gerekir. Bölgenin koşullarına, hedef parazitlerin parazitik gelişim devrelerine, bulaşma yoğunluğuna ve mera programlarına göre en uygun uygulama zamanlarının ve uygulama sıklıklarının belirlenmesi için veteriner hekime danışınız.

İlk defa meraya çıkan genç hayvanlara, meraya çıkışı takip eden 3’üncü, 8’inci ve 13’üncü haftalarda olmak üzere 3 uygulama yapıldığında, o yılın mera mevsiminde en iyi sonuçlar alınabilir.

Koyunlarda, psoroptik uyuz tedavisinde en iyi sonuçları alabilmek için 7 gün ara ile 2 defa uygulama yapılması tavsiye olunur.

 

Gebelikte kullanım: Tavsiye edilen kullanım şeklinde gebeler için güvenlidir.

İSTENMEYEN / YAN ETKİLERİ

Enjeksiyon bölgesinde geçici bir ağrı ve şişlik meydana gelebilir. Bu reaksiyonlar, herhangi bir müdahaleye gerek kalmadan kendiliğinden iyileşir.

İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ

İvermektinin diğer ilaçlarla bilinen bir geçimsizliği bulunmamaktadır.

DOZ AŞIMINDA BELİRTİLER, TEDBİRLER VE ANTİDOT

Toksisitesi düşük ve tolerans sınırı geniştir (buzağı, kuzu en çok 5 kat, erişkinler 10 – 20 kat). Doz aşımında mydriasis, çeşitli derecelerde depresyon, kaslarda gevşeme, parezis, ataksi, dil ve dudak tonusu azalması, salya akıntısı, yerde boylu boyunca uzanmış halde yatma, koma hali gibi merkezi sinir sistemi ile ilgili semptomlar görülür. Bilinen bir antidotu yoktur.

GIDALARDA İLAÇ KALINTI UYARILARI

İlaç Kalıntı Arınma Süresi (İ.K.A.S.): Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasını takiben eti için yetiştirilen sığırlar 35 gün, koyunlar 42 gün süreyle kesime sevk edilmemelidir. İnsan tüketimi için süt elde edilen sağmal inek ve koyunlarda kullanılmamalıdır.

KONTRENDİKASYONLARI

Sığırlarda Hypoderma türlerinin neden olduğu kutikol myiasis olgularında ilaçlamanın, larvalar kış bekleme yerlerinde iken yapılması durumunda ve larvaların spinal kanal, özefagusta ölmesi sonucunda parapleji, meteorismus ve anafilaktik şok gibi komplikasyonlar gelişebilir. Bundan dolayı, Hypoderma larvalarının omurilik göçü sırasında kullanılmamalıdır. Damar içi (İV) yol ile uygulamayınız.

GENEL UYARILAR

Veteriner hekime danışmadan kullanmayınız. Beklenmeyen bir etki görüldüğünde veteriner hekime danışınız. Çocukların ulaşamayacağı yerlerde bulundurunuz. Kullanılan ambalajlar çöp kutusuna atılarak imha edilmelidir.

UYGULAYICININ ALMASI GEREKEN ÖNLEMLER

Uygulama sırasında bir şey yenilip içilmemeli ve sigara kullanılmamalıdır. İlaç uygulandıktan sonra eller mutlaka yıkanmalıdır.

MUHAFAZA ŞARTLARI VE RAF ÖMRÜ

Kendi ambalajında ve oda sıcaklığında (15 – 25 °C), ışıktan koruyarak saklayınız. Raf ömrü, üretim tarihinden itibaren 2 yıldır. İlk kullanımdan itibaren asepsi – antisepsi kurallarına uyulmak ve belirtildiği şekilde muhafaza edilmek koşulu ile 6 ay etkisini korur.

KULLANIM SONU İMHA VE HEDEF OLMAYAN TÜRLER İÇİN UYARILAR

İvermektin, balıklar ve suda yaşayan diğer canlılar için toksik olduğundan, kullanılmış ilaç şişelerinin sulara karışmamasına dikkat ediniz.

Ölüme sebep olabileceğinden, başta Collie ırkı olmak üzere köpeklerde kullanmayınız.

Raf ömrü dolmuş, açılmış veya saklama şartlarına uyulmadan uzun süre bekletilmiş olan ilaç, iç ambalajı (şişesi) ile birlikte imha edilmelidir.

TİCARİ TAKDİM ŞEKLİ

Karton kutu içindeki 20 ml, 50 ml, 100 ml ve 250 ml’lik beyaz renkli cam flakonlarda satışa sunulmuştur.

SATIŞ YERİ VE ŞARTLARI

Veteriner hekim reçetesiyle; veteriner muayenehanelerinde ve eczanelerde satılır (VHR).

PROSPEKTÜS ONAY TARİHİ: 24.11.2008

GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI PAZARLAMA İZNİ TARİHİ VE NO: 24.10.2008 – 020/0068

PAZARLAMA İZNİ SAHİBİ VE ADRESİ: TEKNOVET İlaç San. ve Tic. A.Ş.

İ.O.S.B. Mah. Marmara San. Sitesi Marmara M Blok Sokak No: 16 34307 Küçükçekmece / İSTANBUL

ÜRETİCİ FİRMA VE ADRESİ: TEKNOVET İlaç San. ve Tic. A.Ş.

Ç.O.S.B. Gazi Osman Paşa Mahallesi 18. Sokak No: 3 59500 Çerkezköy / TEKİRDAĞ

Exit mobile version