Maxicam

Maxicam

Maxicam

Maxicam
Enjeksiyonluk Çözelti
Veteriner Nonsteroid Antienflamatuar, Antiromatizmal

BİLEŞİMİ
Maxicam Enjeksiyonluk Çözelti, steril, berrak sarı renkli, kokusuz, akışkan bir çözelti olup, beher ml’de 5 mg meloksikam ve prezervatif olarak 150 mg etanol içerir.

FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ

Maxicam Enjeksiyonluk Çözelti’nin etkin maddesi olan meloksikam; 4-hydroxy-2 methyl-N-(5-methyl-2-thiazolyl)-2H-1,2-benzothiazine-3-carboxamide-1,1-dioxide kimyasal yapısında; analjezik, antipiretik, antiromatizmal, antieksudatif ve antienflamatuar etkilere sahip oksikam grubu nonsteroid antienflamatuar bir ilaçtır. Selektif bir COX-2 (cyclo-oxygenase) inhibitörü olan meloksikam, belirtilen etkilerini yangı mediatörleri olan prostaglandinlerin sentezini inhibe ederek gösterir. Merkezi ağrı kesici etkisi yoktur.

Meloksikam aynı zamanda tromboxane B2’yi de inhibe ederek bazı bakteriyel endotoksinlerin etkisinin önemli derecede azalmasını sağlar. Meloksikam sığırlarda 0,5 mg/kg dozunda deri altına uygulamayı takiben 6 – 8 saat sonra 2,1 µg/ml, köpeklerde 0,2 mg/kg dozunda deri altına uygulamayı takiben 2,5 saat içerisinde 0,734 µg/ml, kedilerde 0,3 mg/kg dozunda deri altına uygulamayı takiben 1,5 saat içerisinde 1,1 µg/ml düzeyinde maksimum plazma konsantrasyonuna ulaşır. Meloksikamın deri altına uygulama ve ven içine uygulama yollarından biyoyararlanımı birbirine çok yakındır ve deri altına uygulama dozunun biyoyararlanımı %92 dir. Meloksikam %98’den fazla oranda plazma proteinlerine bağlanır ve en yüksek ilaç konsantrasyonuna karaciğerde, böbrekte ve safrada rastlanır. Değişmemiş halde meloksikam büyük oranda safrada, iz miktarlarda ise idrarda bulunur.

Tüm majör metabolitleri farmakolojik olarak inaktif olan meloksikam, alkol, asit derivatları ve birkaç polar metabolite dönüşür. Meloksikam sığırlarda vücuttan 26 saat, atlarda 8,5 saat, köpeklerde 24 saat ve kedilerde 15 saatlik bir yarı ömürle elimine edilir. Uygulanan miktarın yaklaşık olarak %50’si idrarla, geriye kalanı ise dışkı yoluyla atılır.

Maxicam ENDİKASYONLARI

Buzağı, dana ve sığır; Antibiyotiklerle birlikte başlıca solunum sistemi enfeksiyonlarında, rehidrasyon tedavisi ile birlikte buzağılardaki ishallerde klinik semptomları azaltmak için, antibiyotiklerle birlikte akut mastitis tedavisinde tamamlayıcı tedavi olarak, ateşli hastalıklarda, tendo ve tendo kılıfı yangılarında, akut ve kronik nitelikli eklem hastalıklarında ve romatizmal hastalıklarda kullanılır.

At; Akut ve kronik kas-iskelet sistemi bozukluklarında ağrının giderilmesinde ve enflamasyonun tedavisinde kullanılır. Kolikle ilişkili ağrının giderilmesinde kullanılır. Köpek; Osteoartrit ile ilişkili ağrı, ortopedik cerrahi ameliyatların sonrasındaki postoperatif ağrı ve enflamasyonun tedavisinde kullanılır. Kedi; Operasyon öncesi uygulandığında ortopedik cerrahi ameliyatlar, ovariohisterektomi ve kastrasyon ile ilişkili postoperatif ağrı ve enflamasyonun tedavisinde kullanılır.

KULLANIM ŞEKLİ VE DOZU

Maxicam Enjeksiyonluk Çözelti,

Buzağı, dana ve sığırda; deri altına veya ven içine uygulama yoluyla kg canlı ağırlığa 0,5 mg oranında (1 ml/10 kg) ve tek doz olarak uygulanır.

Atlarda; ven içine uygulama yoluyla kg canlı ağırlığa 0,6 mg oranında (12 ml/100 kg) ve tek doz olarak uygulanır.

Köpekler de; deri altına veya ven içine uygulama yoluyla kg canlı ağırlığa 0,2 mg oranında (0,4 ml/10 kg) ve tek doz olarak uygulanır.

Kedilerde; deri altına uygulama yoluyla kg canlı ağırlığa 0,3 mg oranında (0,3 ml/5 kg) ve tek doz olarak uygulanır. Kedilerde doz tekrarı yapılmaz.

Pratik doz tablosu: Hayvan Türü Canlı Ağırlık Dozu Uygulama yolu Buzağı-Dana 50 – 100 kg 5 – 10 ml Deri altı, ven içi 150 – 200 kg 15 – 20 ml Deri altı, ven içi Erişkin Sığır 250 – 300 kg 25 – 30 ml Deri altı, ven içi 350 – 400 kg 35 – 40 ml Deri altı, ven içi 450 – 500 kg 45 – 50 ml Deri altı, ven içi At 100 – 200 kg 12 – 24 ml Ven içi Köpek 5 – 10 kg 0,2 – 0,4 ml Deri altı, ven içi 15 – 20 kg 0,6 – 0,8 ml Deri altı, ven içi Kedi 0,5 – 2 kg 0,03 – 0,12 ml Deri altı 3 – 5 kg 0,18 – 0,3 ml Deri altı İlaç uygulama esnasında asepsi kurallarına uyulmalıdır.

ÖZEL KLİNİK BİLGİLER VE HEDEF TÜRLER İÇİN ÖZEL UYARILAR

Tavsiye edilen dozlar aşılmamalıdır.Kedilerde dört haftalıktan küçük ve köpeklerde altı aylıktan küçük yaşta kullanım güvenliği henüz değerlendirilmemiştir. Kedilerde anestezik ilaçlarla ve potansiyel nefrotoksik ilaçlarla birlikte kullanımında dikkatli olunmalı ve hayvan monitorize edilmelidir.

Kedilerde doz tekrarı yapılmamalıdır.

Kedi ve köpekler tüm NSAID’lerin kullanımı öncesi etraflı bir muayeneden geçirilmelidir. Tüm NSAID’lerin kullanımı öncesi ve sonrasında, hematolojik ve biyokimyasal laboratuar testlerinin yapılması ve verilerin periyodik takibi önerilir. Gebelikte kullanım: İneklerde gebelik boyunca kullanılabilir. Gebe ve laktasyondaki kısraklarda kullanılmamalıdır. Kedi ve köpeklerde üreme, gebelik ve laktasyonla ilgili kullanım güvenliği henüz değerlendirilmemiştir.

İSTENMEYEN / YAN ETKİLERİ

Deri altına uygulama, ven içine uygulama kadar iyi tolere edilir, ancak deri altına uygulamada enjeksiyon bölgesinde geçici ve hafif bir şişlik görülebilir. 138 kedide yapılan saha çalışmalarında meloksikam uygulanan 72 kedinin 6’ sın da serum BUN değerinde (kan üre nitrojeni) yükselme saptanmıştır. 9 kedide tedavi sonrası anemi gözlenmiştir. Tedavi sonrası 1 kedide enjeksiyon yerinde ağrı tespit edilmiştir. Kedilerde enjeksiyondan hemen sonra bazı vakalarda letarji, kusma, iştahsızlık ve geçici bir ağrı gözlendiği rapor edilmiştir. 224 köpekte yapılan saha çalışmalarında meloksikam uygulanan köpeklerde rastlanan yan etkiler; kusma, ishal, yumuşak dışkılama ve iştahsızlık gibi gastrointestinal semptomlar rapor edilmiştir.

İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ

Glukokortikoidler, diğer nonsteroid antienflamatuar ilaçlar ve antikoagulan ajanlarla birlikte kullanılmamalıdır. Kedilerde anestezik ilaçlarla ve potansiyel nefrotoksik ilaçlarla birlikte kullanımında dikkatli olunmalı ve hayvan monitorize edilmelidir.

DOZ AŞIMINDA BELİRTİLER, TEDBİRLER VE ANTİDOT

Doz aşımı durumlarında semptomatik tedavi uygulanır.

GIDALARDA İLAÇ KALINTI UYARILARI

İlaç Kalıntı Arınma Süresi (i.k.a.s.): Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra 15 gün geçmeden sığırlar kesime gönderilmemelidir. Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra 5 gün (10 sağım) boyunca elde edilen inek sütü insan tüketimine sunulmamalıdır. Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra 5 gün geçmeden atlar kesime gönderilmemelidir. İnsan tüketimi için süt elde edilen atlarda kullanılamaz.

KONTRENDİKASYONLARI

Gastrointestinal ülserasyon ya da kanaması, karaciğer, kalp, böbrek fonksiyonu bozukluğu ve hemorajik bozuklukları bulunan ve meloksikama karşı bireysel aşırı duyarlılığı olan hayvanlarda kullanılmamalıdır. İshal tedavisi için bir haftalıktan küçük buzağılarda kullanılmamalıdır. Altı haftalıktan küçük atlarda kullanılmamalıdır. Köpeklerde kalp, karaciğer yada klinik böbrek hastalığı, gastrointestinal ülserasyon ve kanama durumlarında kullanılmamalıdır. Köpeklerde nefrotoksik ilaçlarla birlikte kullanımından kaçınılmalıdır. Kedilerde ven içi yolla kullanılmamalıdır.

GENEL UYARILAR

Kullanmadan önce veteriner hekime danışınız. Çocukların ulaşamayacağı yerlerde saklanmalıdır. Beklenmeyen bir etki görüldüğünde veteriner hekime danışınız.

UYGULAYICININ ALMASI GEREKEN ÖNLEMLER VE HEKİMLER İÇİN UYARILAR

Hekimin kazara ilacı kendine enjeksiyonu durumunda ağrı görülebilir. Meloksikama duyarlılığı bulunan bireyler bu ürün ile temastan kaçınmalıdır.

MUHAFAZA ŞARTLARI VE RAF ÖMRÜ

25°C’nin altında ve ışıktan korunarak muhafaza edildiği takdirde ilacın raf ömrü 3 yıldır. İlaç açıldıktan sonra 25°C’nin altında saklanmak koşuluyla 28 gün içerisinde kullanılmalıdır.

KULLANIM SONU İMHA VE HEDEF OLMAYAN TÜRLER İÇİN UYARILAR

Kullanılan ilaç ambalaj malzemeleri yerel uygulamalara göre imha edilmelidir.

TİCARİ TAKDİM ŞEKLİ

Karton kutu içinde, 20, 50 ve 100 ml’lik şeffaf cam şişelerde sunulmaktadır.

Exit mobile version