Mastitek

Meme İçi Süspansiyon Laktasyon Dönemi Veteriner Antibakteriyel

Mastitek

Mastitek

Mastitek

Mastitek Meme İçi Süspansiyon Laktasyon Dönemi Veteriner Antibakteriyel

BİLEŞİMİ

Mastitek beyaz veya açık krem – sarımsı renkli bir süspansiyon olup, her 10 g’lık enjektör tüpte 200 mg sefaleksin monohidrat ve 100,000 İÜ kanamisin monosülfat içerir.

FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ

Sefaleksin, başta β-laktamaz üreten Staph. aureus olmak üzere gram-pozitif koklara ve bazı gram-negatif mikroorganizmalara karşı bakterisidal etkili birinci kuşak bir sefalosporindir. Aminoglikozid grubundan bakterisidal bir antibiyotik olan kanamisin ise gram-negatif aeroblara, özellikle E. coli’ye karşı etkinlik gösterir. Sefaleksin ile kanamisin kombinasyon halinde bulunduklarında gösterdikleri sinerji sayesinde bakterileri inhibe etme güçleri önemli derecede artar. Bu sayede Mastitek, mastitise yol açan mikroorganizmaların çoğuna karşı geniş bir bakterisidal etki spektrumu sağlar.

İki ardışık gün boyunca 24 saat ara ile meme içi uygulanan etkin maddelerin dolaşımda hem emilimi hem de dağılımı hızlı ancak sınırlıdır.

Kanamisinin plazma konsantrasyonları 6 ve 4 saat sonra belirtilen sıraya göre Tmax’da birinci ve ikinci dozdan sonra belirtilen sıraya göre Cmax 0.504 ve 1.024 μg/ml’ye ulaşmıştır. Sefaleksinin plazma aralığı, uygulamadan 2 saat sonra 0.85 – 0.89 μg/ml’ye ulaşmıştır.

Her iki etkin maddenin ulaşılabilen metabolizma verileri, önemli bileşiklerinin antimikrobiyel aktiviteye sahip olduğunu gösterir.

Ürünün meme içi uygulanmasını takiben sefaleksin ve kanamisin başlıca süt aracılığı ile sağım süresince ekstrakte edilir. Kanamisin A’nın sütte en yüksek konsantrasyonları ilk dozdan 12 saat sonra 6360 – 34500 μg/kg aralığında saptanmıştır. İkinci dozun uygulanmasından sonra kanamisin A konsantrasyonları tekrar pik yapmıştır. Kalıntılar 3790 – 22800 μg/kg aralığında saptanmıştır. Sefaleksinin sütteki en yüksek konsantrasyonu 36 saat sonra saptanmıştır. Konsantrasyonlar 510 μg/kg ve 4601 μg/kg arasındadır.

KULLANIM YERİ / ENDİKASYONLARI

Laktasyondaki ineklerde en çok karşılaşılan mikroorganizmalar olan Staphylococcus, Streptococcus ve E. coli türlerinin neden olduğu mastitislerin tedavisinde kullanılır.

KULLANIM ŞEKLİ VE DOZU

Kullanmadan önce enfekte meme lobu sağılıp sütü boşaltılmalı ve ardından da meme başı uygun bir dezenfektan ile temizlenmelidir. Temizliği yapılan her bir enfekte meme lobuna 1 tüp uygulanır. İlaç uygulandıktan sonra meme başının tekrar dezenfekte edilmesi önerilir. Uygulama bir sonraki sağımda aynı şekilde tekrarlanır.

İSTENMEYEN / YAN ETKİLERİ

İlacın tatbikinden sonra bazı lokal doku reaksiyonları görülebilir. Penisilinlerin en önemli yan etkileri akut anafilaksi ve kollapstır. Ayrıca daha az şiddette fakat daha sıklıkla aşırı duyarlılık reaksiyonları (ürtiker, ateş, anjiyonörotik ödem) görülebilir. Anafilaksi oluşursa epinefrin ve/veya oksijen, damar içi (İV) steroid uygulanmalıdır.

İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ

Tetrasiklinler ile birlikte kullanılmamalıdır.

GIDALARDA İLAÇ KALINTI UYARILARI

İlaç Kalıntı Arınma Süresi (İ.K.A.S.): Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasını takiben eti için yetiştirilen inekler 7 gün süreyle kesime sevk edilmemelidir. Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasını takiben 12 gün (24 sağım) süreyle elde edilen inek sütü insan tüketimine sunulmamalıdır.

KONTRENDİKASYONLARI

Sefaleksin ve/veya kanamisine duyarlılığı bilinen ineklerde kullanılmamalıdır.

Gebelikte kullanım: Laboratuvar hayvanlarında yapılan çalışmalarda herhangi bir teratojenik etki meydana gelmemiştir. Süt ineklerinde yapılan saha çalışmalarında herhangi bir teratojenik, fetotoksik veya maternotoksik etki meydana gelmemiştir. Ürün gebe ineklerde kullanılabilir.

Laktasyon: Ürün laktasyon döneminde kullanım için hazırlanmıştır. Kuru dönemdeki ineklerde kullanmayınız.

GENEL UYARILAR

Veteriner hekime danışmadan kullanmayınız. Beklenmeyen bir etki görüldüğünde veteriner hekime danışınız. Çocukların ulaşamayacağı yerlerde bulundurunuz.

MUHAFAZA ŞARTLARI VE RAF ÖMRÜ

25 °C’nin altında saklayınız. Buzdolabına koymayınız, dondurmayınız. Raf ömrü, üretim tarihinden itibaren 2 yıldır. Her bir enjektör tek kullanım içindir.

TİCARİ TAKDİM ŞEKLİ

Karton kutu içindeki 20 adet tek kullanımlık beyaz renkli 10 g’lık polietilen enjektör ve 20 adet meme temizleme mendili ile satışa sunulmuştur.

SATIŞ YERİ VE ŞARTLARI

Veteriner hekim reçetesi ile eczane ve veteriner hekim muayenehanelerinde ve özel hayvan hastanelerinde satılır (VHR).

PROSPEKTÜS ONAY TARİHİ: 11.04.2016

GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI PAZARLAMA İZNİ TARİHİ VE NO: 26.04.2005 – 014/0064

PAZARLAMA İZNİ SAHİBİ VE ADRESİ: TEKNOVET İlaç San. ve Tic. A.Ş.

İ.O.S.B. Mah. Marmara San. Sitesi Marmara M Blok Sokak No: 16 34307 Küçükçekmece / İSTANBUL

ÜRETİCİ FİRMA VE ADRESİ: TEKNOVET İlaç San. ve Tic. A.Ş.

Ç.O.S.B. Gazi Osman Paşa Mahallesi 18. Sokak No: 3 59500 Çerkezköy / TEKİRDAĞ

Exit mobile version