Mars’ta fotosentez yapan canlılar, uzun zamandır başka bir gezegen de yaşama olanaklarını araştıran insanoğlunun en büyük umudu MARS. Bu araştırmalarda karşılaşılan en büyün engel ise beslenme.
Dünyadaki besin ağının temelini oluşturan fotosentez olayı bitkilere ve dolayısıyla toprağa bağlı. Durum böyle olunca akla gelen ilk soru Mars’ta fotosentez yapan canlı veya canlılar var mı? Mars’ı örten katman, bildiğimiz anlamda organik madde içeren bir toprak değil. Dünyadaki toprakla pek benzerliği yok ve zehirli bileşikler içeriyor ancak bilimciler yine de Mars’ta bitki yetiştirmenin mümkün olabileceğini iddia ediyorlar. Bu konuda çalışmaları bulunan Almanya – Berlin’deki Alman Uzay Merkezi’ne bağlı Gezegen Araştırma Enstitüsü’nde çalışan bilim insanı Jean-Pierre de Vera Antarktika likeni’nin, Dünya’da simüle edilen Mars koşullarında hayatta kalmanın ötesine geçip koşullara uyum sağlayabileceğini gösterdikten sonra “Mars yüzeyindeki mikro-oyuklarda özellikle fotosentezin mümkün olduğunu ilk kez göstermiş olduk.” demiştir.
NASA tarafından geliştirilen Mars toprak simülasyonunda 2013’ten bu yana çalışmalar yapan Hollanda Wageningen Üniversitesi’nden Biyolog Wieger Wamelink geçtiğimiz yıl böyle bir ortamda roka yetiştirmeyi ve toprak solucanlarını üretmeyi başardı. Bugüne kadar elde edilen verilere dayanılarak hazırlanmış ve olabildiğince Mars koşullarına yakın saksılara roka eken araştırmacı bu saksılara organik madde olması için gübre ve organik maddeyi ayrıştırması için toprak solucanlarını da ekledi. Çalışma sonunda hem roka yetiştiğini hem de solucanların ürediğini görmüştür.
Mars ile ilgili çözülmesi gereken tek sorun beslenme değil bunun yanında başka sorunlar da bulunmaktadır. Bilindiği üzere Yeşil bitkilerin güneş enerjisini kullanarak organik besin maddesi sentezlemesi ‘fotosentez’ olarak tanımlanmaktadır. Bu temel kuraldan da anlaşılacağı gibi Fotosentez yapabilen canlılar karbondioksiti ve suyu güneş enerjisi ile oksijene ve besin maddelerine dönüştürebiliyor. Mars’ın atmosferi ise büyük oranda (yaklaşık %96’sı) karbondioksitten oluşuyor. Mars dünyaya göre çok daha soğuk bir gezegen. Atmosferi dünyaya benzemiyor ve aldığı güneş ışığı dünyanın yüzde 60’ı kadar. Bugüne kadar yapılan çalışmalar bize göstermiştir ki Mars’ta insan kolonilerinin kurulması isteniyorsa insanların hayatlarını devam ettirmesini sağlayacak temel ihtiyaçların giderilebiliyor olması hayli önem arz etmektedir.
Kaynakça