Maksmektin Duo
Maksmektin Duo Enjeksiyonluk Çözelti
Veteriner Endektosit – Fasiolosid
BİLEŞİMİ
Maksmektin Duo Enjeksiyonluk Çözelti, renksiz bir çözelti olup beher ml’de 10 mg İvermektin ve 100 mg Klorsulon içerir.
FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ
Maksmektin Duo Enjeksiyonluk Çözelti’nin etkin maddelerinden olan İvermektin, bir Avermectin türevi olup, Streptomyces avermitilis’in fermantasyon ürünüdür. Sentetik bir kemoterapötiktir. İvermektin, en az %80 oranında 22-23 dihidroavermektin B1a ve en çok %20 oranında 22-23 dihidroavermektin B1b komponentlerinden kuruludur. İvermektin, parazitlerin motorik ganglion sinapsislerinde (nematodlar) veya nöromuskuler son plaklarda (artropodlar) Gama Amino Butirik Asit (GABA) salgısını artırmak suretiyle, klor (CI–) kanallarını açık tutar ve motorik sinir impulsunun geçişini önler; parazit felç olur ve ölür. Buna karşılık, ivermektin memeli hayvanlarda kan/beyin bariyerini aşıp merkezi sinir sistemi içinde yer alır. GABA-nerjik sinirlere yeterince nüfuz edemediği için, konak hayvana zarar vermeksizin parazitleri öldürür.
İvermektin uygulama sonrası, BOS hariç, tüm vücut dokularına yayılır, karaciğer ve yağ dokuda yoğunluk kazanır. Atılma süresi uzundur. Deri altı uygulamada maksimal plazma konsantrasyonuna erişme zamanı ortalama 1.3 gün, plazma eliminasyon yarı ömrü koyunlarda, ortalama 3.5 gün, sığırlarda ise 8 gündür. Plazma proteinlerine bağlı olarak taşınır. Dağılım hacmi yüksektir. Vücuttan yavaş olarak safra, süt ve kısmen idrar ile atılır. Ürünün uzun süre vücutta kalması, 2- 4 hafta boyunca kalıcı bir antiparaziter etki yapar. Önemli miktarda safra salgısı ve düşük miktarda da idrarla atılır. Atılan maddenin %90’ından fazlası, metabolize olmamış ana bileşiktir.
Klorsulon, benzensülfonamid grubundan ergin karaciğer kelebeklerine karşı etkili bir bileşiktir. Fasciola hepatica ve Fasciola gigantica gibi distomların enerji metabolizmalarında görevli olan enzim sistemlerini inhibisyona uğratır. 8-fosfogliseratkinaz ve fosfogliseromutaz enzimlerinin kompetitif antagonisti olduğundan, glikozun asetat ve propionata oksidasyonunu engeller ve aynı zamanda ATP seviyelerini de baskılar. Glikozun kullanımı aksayacağından, parazit ölür. Derialtı uygulamayı takiben elde edilen maksimum plazma konsantrasyonları enjeksiyondan 6 saat sonra yaklaşık 1,3 mg/l, 7 gün sonra ise, 0,01 mg/litre’dir. Başlıca safra ve idrarla vücuttan atılır.
KULLANIM SAHASI/ENDİKASYONLAR
Maksmektin Duo Enjeksiyonluk Çözelti, sığırlarda aşağıda isimleri yazılı iç ve dış parazitlere karşı kullanılır:
Karaciğer distomları: Fasciola hepatica (ergin), Fasciola gigantica (ergin).
Gastro-intestinal Nematodlar:Haemonchus placei, Ostertagia sp., O.ostertagi (erginler, larval devreler, hipobiotik larvalar) O. lyrate (erginler, 4. devre larvalar), Mecistocircus digitatus, (erginler), Trichostrongylus axei, T. columbiformis, Cooperia oncophora, C. punctata, C. pectinata, Cooperia sp., Nematodirus helvetianus (erginler). N. spathiger(erginler),Bunostomum phlebotumum, Toxocara vitulorum.
Akciğer Kıl Kurtları: Dictyocaulus viviparus
Deride filariosis etkenleri: Parafilaria bovicola
Göz nematodları: Thelezia sp.
Nokra etkeni sinek larvaları:Hypoderma bovis(larva),Hypoderma lineatum (larva),
Myiasis Etkeni :Dermatobia hominis(larva)
Yara kurtları (parazitik dönemde): Chrysomya bezziana, Cocliomyia hominivorax
Uyuz Etkenleri: Psoroptes communis bovis, Chorioptes bovis, Sarcoptes scabei bovis
Bitler: Linognatus vituli, Haematophinus eurysternus, Solonoptes capillatus, Damalinia bovis.
Keneler (Bazı tek konaklı ve yumuşak keneler): Boophilus microplus, Boophilus decoloratus, Ornithodurus savignyi.
KULLANIM ŞEKLİ VE DOZU
Veteriner hekim tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği takdirde,
İvermektinin farmakolojik dozu 0,2 mg/kg canlı ağırlık ve klorsulonun ise, 2 mg/kg canlı ağırlıktır. Pratik olarak her 50 kg canlı ağırlığa 1 ml MAKSMEKTİN DUO Enjeksiyonluk Çözelti olacak şekilde sadece deri altı yolla uygulanır. Canlı ağırlık esasına göre, pratik doz tablosu aşağıdaki gibidir :
Canlı ağırlık Miktar Canlı ağırlık Miktar
50 kg 1 ml 300 kg 6 ml
100 kg 2 ml 400 kg 8 ml
200 kg 4 ml 500 kg 10 ml
Damar içi veya kas içine uygulanmamalıdır. Enjeksiyon bölgesinde oluşabilecek enfeksiyonların önüne geçmek için uygulama esnasında asepsi ve antisepsi kurallarına özen gösterilmelidir.
Enjeksiyon bölgesinde oluşabilecek ağrı, şişlik gibi reaksiyonları önlemek için 10 ml üzerindeki dozlar ikiye bölünerek uygulanmalıdır.
ÖZEL KLİNİK BİLGİLER VE HEDEF TÜRLER İÇİN ÖZEL UYARILAR
- Sığırlarda Hypoderma bovis larvalarının omurilik kanalında bulunduğu göç döneminde kullanılmamalıdır. Eğer hipoderma larvaları göç halindeyken uygulanırsa, ölen Hypoderma larvalarının özafagus veya omurilikte meydana getirdiği irkiltiden kaynaklandığı tahmin edilen, timpani ve parapleji halleriyle karşılaşılabilir. Hypoderma mücadelesi hedefleniyorsa, mücadelenin erken dönemde, sinek mevsimini takip eden birkaç ay içinde yapılması tercih edilmelidir.
- Vida kurdu ve Chrysomia bezziana larvalarına karşı, enfestasyonu kontrol edebilme etkinliği, uygulamayı takiben 2 hafta devam ettiğinden, kastrasyon, damgalama, kulak numarası takma gibi yetiştiricilik uygulamalarında MAKSMEKTİN DUO Enjeksiyonluk Çözelti uygulanması, yara kurdu enfeksiyonlarının 14 gün süreyle önüne geçilmesini sağlar.
- Enfektif kılkurdu larvalarına karşı, MAKSMEKTİN DUO Enjeksiyonluk Çözelti’nin kalıcı etki sürelerinin nematod türlerine göre, 2-4 hafta arasında değiştiği saptanmıştır.
- Her türlü parazit için, paraziter mücadelenin hedefine ulaşması için, uygulama sürüdeki bütün hayvanlara yapılmalıdır.
- Uygulama sıklığı ve uygulama zamanının saptanması konusunda, hedef alınan parazitin parazitik gelişim evreleri, bulaşma yoğunluğu, iklim ve mera koşulları, mera programları ve diğer çevresel faktörlerin dikkate alınması gereklidir. Söz konusu bölge için en uygun ve etkili olacak paraziter program için Veteriner hekime danışılmalıdır.
- Ahır besisine alınan sığırlarda besiye girişte tek doz MAKSMEKTİN DUO Enjeksiyonluk Çözelti uygulaması yeterlidir.
- Sürekli ya da zaman zaman merada otlayan hayvanlara yılda birkaç defa uygulama yapılmalıdır. Bölge koşulları ve hedef parazit durumlarına göre, en uygun ilaçlama zamanının, ilaçlama sayısı ve uygulama aralıklarının belirlenmesi için Veteriner hekime danışılmalıdır.
- İlk kez meraya çıkacak olan genç hayvanlara, mera çıkışını izleyen 3. , 8. ve 13. haftalarda olmak üzere 3 uygulama yapılırsa, söz konusu yılın mera mevsiminde en iyi sonuçlar alınabilir.
Gebelikte kullanım: Klorsulon’un, dişi rat, fare ve tavşanlarda oral yolla yapılan çalışmalarında, tavsiye edilen dozlarda, reprodüktif performans üzerinde herhangi bir etkisi ve teratojenik, maternotoksik, fötotoksik etki saptanmamıştır. Önerilen şekilde uygulandığında, gebe hayvanlar için güvenlidir.
İSTENMEYEN/YAN ETKİLER
Deri altı uygulamayı takiben enjeksiyon yerinde geçici bir şişlik gözlenebilir.
İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ
İvermektin, beraber kullanıldığında, sedasyon ve yan etkilere sebep olabileceğinden, amitraz gibi monoaminoksidaz inhibitör grubundan ilaçlarla birlikte kullanılmamalıdır.
DOZ AŞIMINDA BELİRTİLER, TEDBİRLER VE ANTİDOT
İvermektin hedef türlerde toksisitesi düşük, toleransı geniştir. Doz aşımında, mydriasis, çeşitli derecelerde depresyon, kaslarda gevşeme, parezis, ataksi, dil ve dudak tonusu azalması, salya akıntısı, yerde boylu boyunca uzanmış halde yatma, koma hali gibi merkezi sinir sistemi ile ilgili semptomlar görülür. İlaçla doz aşımı ve zehirlenme hallerinde GABA antagonisti etkileri olan maddeler (pikrotoksin, pentilentetrazol gibi) kullanılabilir.
GIDALARDAKİ İLAÇ KALINTILARI HAKKINDA UYARILAR
İlaç kalıntı arınma süresi (i.k.a.s.): Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra eti için yetiştirilen sığırlar 35 gün geçmeden kesime gönderilmemelidir. İnsan tüketimi için süt elde edilen sığırlara uygulanmaz.
KONTRENDİKASYONLAR
Nokra etkenlerinin omurilik göçü sırasında uygulanmamalıdır. Kas içi ve damar içi yolla kullanılmaz.
GENEL UYARILAR
Kullanmadan önce ve beklenmeyen bir etki görüldüğünde veteriner hekime danışınız. Çocukların ulaşamayacağı yerlerde bulundurunuz.
UYGULAYICININ ALMASI GEREKEN ÖNLEMLER VE HEKİMLER İÇİN UYARILAR
Uygulayıcıların koruyucu iş elbisesi giyinmeleri ve lastik eldiven kullanmaları gerekir. Uygulayıcıların ilacın cilt ve gözlerine bulaştırmamalarına özen göstermeleri gerekir. Bulaşma durumunda, en kısa sürede temiz su ve sabunla iyice yıkanmalıdır. Uygulama aşamasında hiçbir şey yenilip, içilmemelidir. Uygulama işleminden sonra, eller ve yüz yıkanmalıdır. Yanlışlıkla ve kaza sonucu ağızdan alındığında, en kısa sürede doktora başvurulmalıdır.
Çevre ısısının +5°C’nin altına düştüğü durumlarda, MAKSMEKTİN DUO Enjeksiyonluk Çözelti’nin vizkozitesi artacağından, uygulanması zorlaşır. Bunu önlemek amacıyla, şişe ve enjektör biraz ısıtılarak (ör. Elde tutularak 15°C) uygulama kolaylıkla yapılabilir.
MUHAFAZA ŞARTLARI VE RAF ÖMRÜ
(15-25oC) arasında, orijinal ambalajında, ışıktan koruyarak saklandığında raf ömrü imal tarihinden itibaren 2 yıldır.
KULLANIM SONU İMHA VE HEDEF OLMAYAN TÜRLER İÇİN UYARILAR
Ivermektin, genetik noksanlık sonucu P-glycoprotein geni bulunmayan Collie ırkı köpeklerde, kan-beyin bariyeri bu ilacın beyne girişini engelleyemediğinden, ilaç küçük dozlarda verilmiş olsa bile, beyne kolaylıkla girerek yüksek konsantrasyonlara ulaşır. Bu ırktan köpeklerde, zehirli etkili olduğundan kullanılmamalıdır.
Yapılan çalışmalarda, ivermektinin toprakla temas etmesi durumunda etkileşerek zamanla inaktif hale geçtiği tespit edilmiştir. Serbest ivermektin de balıklar ve diğer su canlıları için toksik olduğundan, ilaç artıkları ve boşalan ilaç kaplarının, derin çukurlara gömülmesi ve başka amaçlarla kullanılmaması gerekir. İlaç artıkları ve boşalan kaplar, akarsular, göl ve göletlere atılmamalıdır. Atlarda 2 mg/kg.ca dozda dahi zehirlenme belirtilerine sebep olabileceğinden dikkatli kullanılmalıdır.
TİCARİ TAKDİM ŞEKLİ
Karton kutu içinde, 20 ml, 50 ml, 100 ml ve 250 ml renksiz flakonlarda satışa sunulmuştur.
SATIŞ YERİ VE ŞARTLARI
Veteriner hekim reçetesi ile eczanelerde ve veteriner muayenehanelerinde satılır. (VHR)
PROSPEKTÜSÜN ONAY TARİHİ: 17.01.2017
GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI PAZARLAMA İZİN TARİH VE NO:29.12.2005-015/0057
PAZARLAMA İZİN SAHİBİNİN ADI VE ADRESİ
DEVA Holding A.Ş.
Halkalı Merkez Mh. Basın Ekspres Cd. No:1 34303 Küçükçekmece/İSTANBUL
ÜRETİM YERİNİN ADI VE ADRESİ
İdol İlaç Dolum San. Tic. A.Ş. Davutpaşa Cad. Cebealibey sok. No:20 34010 Zeytinburnu/ İstanbul