Lyme Hastalığı

Borreliosis

Sığırlarda Lyme Hastalığı

Sığırlarda Lyme Hastalığı

Lyme Hastalığı diğer adıyla borreliosisin etkeni Spiroket olan Borrellia burgdorferi dir. 50 dereceden düşük sıcaklıklarda dirençlidir. Etken idrar ve sütle atılabilir ve sütte pastörizasyon sıcaklığında ölür.

Lyme Hastalığının Epidemiyolojisi

Tüm dünyada seyreden bir hastalıktır. Hastalığın başlıca konakçıları tarla fareleri, bazı tavşanlar ve beyaz kuyruklu geyiklerdir. Bulaşma ixodies türü kenelerle meydana gelir. Etken enfekte sığırların idrarında bulunduğundan idrarla temasla da bulaşabilir. Ayrıca intrauterin bulaşma da söz konusudur. Enfeksiyonun insidansı ilk ve sonbaharda en yüksek düzeydedir. Klinik olayların morbidetisi düşüktür.

Klinik Semptomlar

Ayırıcı Tanı

Lyme Hastalığının Sağaltımı

Lyme hastalığının etkeni oksitetrasikline çok ve penisiline orta derece duyarlıdır. Bu nedenle oksitetrasiklin, penislin veya doksisiklin 3 hafta süre ile önerilmektedir. Amoksisilin, cefriaxone ve imipeneme oldukça duyarlıdır. Aminoglikozidler, siprofloksasin ve rifampin etkisizdir. Vitamin, mineral desteği ve nsaidler yararlanılır.

Lyme Hastalığından Korunma

Hastalığın görüldüğü bölgelerde enfeksiyonun korunmasında kene ile mücadele son derece önemlidir. Kene dönemi gelmeden önce keneye yönelik tedbirler alınarak sığırların keneyle teması engellendiği müddetçe Lyme hastalığı görülme olmayacaktır.

 

Exit mobile version