Lorfen

Lorfen

Lorfen

Lorfen
Oral Tablet
Veteriner Antihelmintik

BİLEŞİMİ
LORFEN Oral Tablet bileşiminde 600 mg Triklabendazol 375 mg Levamizol HCl içeren beyaz-beyazımsı renkli bir yüzü çentikli oblong tabletlerdir.

FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ

LORFEN Oral Tablet bileşimindeki levamizol imidatiyazol türevi ve tetramizolün Lizomeri olan antinematodal bir ilaçtır. Sığır ve koyunlarda akciğer ve mide-bağırsak kıl kurtları, askaritler ve şeritlere karşı etkilidir. Levamizol oral yolla alındığında sindirim kanalından hızla emilerek 1-2 saat içerisinde en yüksek plazma yoğunluğuna ulaşır, bütün vücuda dağılır ve etkili yoğunluğunu 5 gün boyunca korur. Plazma yarı ömrü 4-6 saat arasındadır. Levamizol’ün ruminantlarda ve tek mideli hayvanlarda % 40’lık kısmı 12 saat içerisinde idrarla atılır. Levamizol, parazitlerdeki kolinesteraz enzimini inhibe ederek asetilkolin birikimine neden olmakta ve sonuçta muskarinik ve nikotinik etkilerin daha belirgin olmasına neden olarak paraziti felce uğratmaktadır. Levamizol aynı zamanda yüksek yoğunluklarda fumarat redüktaz enzimini de inhibe ederek karbonhidrat metabolizmasını bozmaktadır.

LORFEN Oral Tablet bileşimindeki triklabendazol ise benzimidazol türevi fasiolasidal aktiviteye sahip, sığır ve koyunlarda fascioliasise yol açan Fasciola hepatica ve Fasciola gigantica’nın (karaciğer kelebeklerinin) larva ve ergin şekillerine karşı etkili olan bir ilaçtır. Nadir olmakla birlikte Fasciola türlerinin triklabendazole direnç göstermesine rastlanabilir. Parazitlerde fumarat redüktazın faaliyetini engelleyerek etkili olmaktadır. Oral uygulamadan sonra sindirim sisteminin doluluğuna bağlı olarak 8-24 saat arasında en yüksek plazma yoğunluğuna ulaşır ve uygulama sonrasında vücutta metabolize olarak sülfon ve sülfoksit türevlerine dönüşür. Özellikle karaciğerde ve tiroit bezinde yoğunlaşır. Uygulamayı takip eden 10 gün sonunda verilen dozun tamamına yakını büyük ölçüde safra aracılığıyla dışkı ile ve az miktarda idrarla vücuttan atılmış olur.

Lorfen ENDİKASYONLARI / KULLANIM SAHASI

Lorfen Oral Tablet, sığır ve koyunlarda; Mide-barsak kıl kurtları: Haemonchus sp., Oestertagia sp., Trichostrongylus sp., Cooperia sp., Nematodirus sp. Bunostomum sp., Chabertia sp. ve Oesophagostomum sp. Akciğer kıl kurtları: Dictyocaulus sp. (özellikle D. filaria) Göz parazitleri: Thelazia sp. Karaciğer kelebekleri: F.hepatica, F.gigantica ergin ve genç dönemleri Bağırsak askariti: Neoascaris vitulorum’un neden olduğu enfestasyonların tedavi ve korunmasında kullanılır.

KULLANIM ŞEKLİ VE DOZU

“Veteriner Hekim Tarafından Başka şekilde Önerilmediği Taktirde” LORFEN Oral Tablet sığır ve koyunlarda oral yolla uygulanır. Triklabendazolün koyunlardaki genel farmakolojik dozu 10 mg/kg canlı ağırlık, sığırlardaki genel farmakolojik dozu 12 mg/kg canlı ağırlık ve Levamizol 7.5 mg/kg canlı ağırlık olarak hesaplanır.

Pratik Doz Tablosu

Kuzu 25 kg ½ tablet
Koyun 50 kg 1 tablet
Dana 100 – 200 kg 2 – 4 tablet
Sığır 201 – 300 kg 4 – 6 tablet

1 günlük genç kelebekler için antitrematodal etki amacıyla, triklabendazol 15 mg/kg dozda ,1-6 haftalıklara 12 mg/kg dozda uygulanmalıdır.

ÖZEL KLİNİK BİLGİLER ve HEDEF TÜRLER İÇİN ÖZEL UYARILAR

Koruyucu olarak ilkbahar ve sonbaharda olmak üzere yılda en az iki defa uygulanması önerilir.

Meraların parazitlerle bulaşmasını önlemek için meraya çıkmadan önce bir uygulama yapılması ve ovisidal etkinin tamamlanarak mera bulaşıklığının önlenmesi bakımından, tedavi edilen hayvanların 8-12 saat kapalı tutulmaları tavsiye edilir.

İlaçlamanın koç katımından iki hafta önce yapılması faydalıdır.

Dozu belirlerken hayvanın canlı ağırlığının dikkatli değerlendirilmesi gerekir.

Kaşektik ve ağır stres altındaki hayvanlarda yapılan uygulamalar dikkatle izlenmelidir.

Gebelikte kullanımı: Triklabendazol ve levamizolun önerilen dozlarda gebelik yönünden güvenli olmalarına rağmen , benzimidazol türevlerinin gebeliğin ilk 1/3’lük dönemindeki teratojenite tehlikesi göz önünde bulundurulmalıdır.

İSTENMEYEN / YAN ETKİLER

Sığır ve koyunlarda önerilen dozlarda bilinen bir yan etkisi yoktur . Hafif nefes darlığı, hipotansiyon ve ürinasyon gibi yan etkiler geçici olup bir iki saat içerisinde kendiliğinden kaybolur.

İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ

Piperazin tuzları ile antagonistik etki nedeniyle birlikte kullanılmamalıdır.

Tetrahidroprimidinler (pirantel ve morantel tuzları ) ile birlikte kullanılması toksisite artışına yol açabilir.

Nikotinik etkileri nedeniyle organik fosforlu bileşiklerle, fenikollerle ve dietilkarbamazin ile birlikte kullanılmamalıdır.

DOZ AŞIMINDA BELİRTİLER VE TEDBİRLER

Levamizole bağlı olarak tedavi dozunun 5 katı verildiğinde hafif zehirlenme tablosu görülebilir. Doz aşımında bulantı, kusma, kas titremeleri, çırpınmalar, solunum güçlüğü ve bradikardi, hipotansiyon, ürinasyon, solunum yetmezliği ve ölüm görülebilir. Triklabendazol yönünden güvenlik sınırı daha geniştir. Zehirlenme halinde klinik belirtilere göre semptomatik olarak müdahale edilmelidir.

GIDALARDA İLAÇ KALINTI UYARILARI

İlaç kalıntı arınma süresi (i.k.a.s.) : Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra 28 gün süreyle inek ve koyunlar kesime gönderilmemelidir. Sütü insan tüketimine sunulan sağmal inek ve koyunlara uygulanamaz.

KONTRENDİKASYONLARI

Levamizol veya triklabendazole aşırı duyarlı hayvanlarda kullanılmamalıdır. Böbrek yetmezliği olan hayvanlarda kullanılmamalıdır. Genç sütçü ırk hayvanlar ve yeni doğmuş yavrularda kullanılmamalıdır. Organik fosforlu bileşiklerle birlikte kullanımı Levamizole bağlı olarak kontrendikedir. Bu nedenle ilaç uygulamasından 14 gün önce ve 14 gün sonra organik fosforlu bileşikler kullanılmamalıdır.

GENEL UYARILAR

Kullanmadan önce veteriner hekime danışınız. Çocukların ulaşamayacağı yerlerde saklanmalıdır. Beklenmeyen bir etki görüldüğünde veteriner hekime danışınız.

UYGULAYICININ ALMASI GEREKEN ÖNLEMLER VE HEKİMLER İÇİN UYARILAR

İlaç uygulama sırasında yemeyiniz, içmeyiniz ve sigara kullanmayınız. Deriye ve göze temasından kaçınınız. Teması halinde deri ve gözünüzü bol su ile yıkayınız. İlaç uygulaması yapıldıktan sonra eller bol su ile yıkanmalıdır. İlaç uygulayan az sayıdaki insanda duyarlılık reaksiyonları (idiosinkrazi) görülebilir.

MUHAFAZA ŞARTLARI VE RAF ÖMRÜ

15 – 30°C arasındaki oda sıcaklığında ve ışıktan korunarak muhafaza edildiği takdirde ilacın raf ömrü 2 yıldır.

HEDEF OLMAYAN TÜRLER İÇİN UYARILAR

Levamizole bağlı olarak, ırk ve sürü duyarlılığı nedeniyle keçilerde normal dozlarda bile zehirlenmeler ve ölüm görülebilir. Levamizol atlar için son derece tehlikelidir. 20 mg/kg canlı ağırlık dozunda bile ölüme yol açabilir. Kedi ve köpekler için ağızdan verilen levamizol 40-80 mg/kg dozlarında kusmaya sebep olmaktadır.

TİCARİ TAKDİM ŞEKLİ

10, 50 ve 100 tabletlik karton kutu içerisinde alüminyum folyo kaplı pvc blister ambalajlarda sunulmaktadır.

Exit mobile version