Levatab 300
Oral Tablet
Veteriner Antihelmintik
Sadece Hayvan Sağlığında Kullanılır
BİLEŞİMİ: 1 tablet; 300 mg Levamizol HCl içerir. Sarı renkli, tek çentikli tabletlerdir.
FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ
Levamizol; imidatiyazol türevi, antihelmintik etkili bir maddedir. Levamizol parazitleri felç ederek etkisini gösterir. Felç olayı, parazitlerin otonomik gangliyonlarını nikotine benzer şekilde uyarması sonucu gerçekleşir.
Levamizol; invazyona yol açan mide-bağırsak akciğer kıl kurtlarının hem ergin hem de farklı gelişim evrelerindeki larval şekilleri üzerinde antihelmintik etkiye sahiptir. Ağızdan verildikten sonra, sindirim kanalından hızlı emilir ve tüm vücut kesimlerine dağılır. 1-2 saat içinde kan yoğunluğu en yüksek düzeye ulaşır. Sığırlarda plazma yarı ömrü 4-6 saattir. Verilen ilacın %40’ı ilk 12 saatlik süreçte başlıca dışkı ve idrarla atılır, 8 gün boyunca atılmaya devam eder. Akciğer ve mide barsak kıl kurtlarına etkilidir.
Levatab 300 KULLANIM SAHASI / ENDİKASYONLAR
Levatab 300 Oral Tablet; sığır ve koyunlarda aşağıda belirtilen parazitlerin tedavi ve kontrolünde antihelmintik olarak etki gösterir:
Sığır ve koyun(mide-barsak ve akciğer nematodları): Haemonchus sp., Ostertagia sp., Cooperia sp., Trichostrongylus sp., Bunostomum sp., Oesophagostomum sp., Dictyocaulus sp.
KULLANIM ŞEKLİ VE DOZU
Veteriner hekim tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği takdirde;
Levamizolün farmakolojik dozu; oral yolla sığır ve koyunlarda 7.5 mg/kg ca’dır.
Pratik Doz:
Veteriner hekim tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği takdirde oral yolla;
Sığır 200 kg ca 5 tablet
Buzağı 100 kg ca 2.5 tablet
Koyun 40 kg ca 1 tablet
Kuzu 20 kg ca 0.5 tablet
Doz ve canlı ağırlık hesaplaması dikkatli yapılmalıdır.
İSTENMEYEN / YAN ETKİLER
Tekrarlayan dozlarda ateş, kas ağrısı ve deride isilik benzeri alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Koyunlara 45 mg/kg ca dozda verildiğinde köpüklü salivasyon ve kas titremeleri oluşur.
Levatab 300 İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ
Levamizol nikotin benzeri etkiler göstermesinden dolayı, tetrahidroprimidinler (pyrantel, morantel, oksantel) ve organik fosforlu bileşiklerle kullanılmamalıdır. Levamizol ile yapılacak olan sağaltımlardan 14 gün önce ve sonra organik fosforlu insektisit bileşiklerle birlikte kullanılmamalıdır.
DOZ AŞIMINDA BELİRTİLER,TEDBİRLER ve ANTİDOT
Doz aşımında zehirlenme belirtileri kullanılmasını takiben 5-15 dk. gibi kısa bir sürede başlayıp 30 dk’da doruk değere çıkar. Etkilenen hayvanlarda karşılaşılan ve organik fosforlu bileşiklerle zehirlenmeyi andıran belirtilerin başlıcaları kas titremeleri, çırpınmalar, uyku hali, solunum güçlüğü, kollaps, pupillerde daralma, kalp hızında yavaşlama, solunum yetmezliği sonucu ölümdür. Tedavide sıvı sağaltımı ve semptomatik tedavi uygulanır.
GIDALARDA İLAÇ KALINTILARI HAKKINDA UYARILAR
İlaç Kalıntı Arınma Süresi (i.k.a.s.);tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra; sığırlar 14 gün, koyunlar 21 gün geçmeden kesime sevk edilmemelidir.
İnsan tüketimi için süt elde edilen sağmal inek ve koyunlara uygulanamaz.
KONTRENDİKASYONLAR
Levamizolün organik fosforlu bileşiklerle birlikte kullanımı kontrendikedir. Bu sebeple uygulamadan 14 gün önce ve 14 gün sonra organik fosforlu bileşikler kullanılmamalıdır. Karaciğer ve böbrek yetersizliği durumlarında kullanılmamalıdır.
Gebelikte Kullanım: Tavsiye edilen dozlarda gebelerde güvenlidir.
GENEL UYARILAR
Kullanmadan önce ve beklenmeyen bir etki görüldüğünde veteriner hekime danışınız.
Çocukların ulaşamayacağı yerlerde ve gıda maddelerinden uzakta bulundurunuz.
MUHAFAZA ŞARTLARI VE RAF ÖMRÜ
Kendi ambalajı içinde, serin ve kuru bir yerde, oda sıcaklığında(15-25°C) saklayınız.
Raf ömrü imal tarihinden itibaren 2 yıldır.
KULLANIM SONU İMHA VE HEDEF OLMAYAN TÜRLER İÇİN UYARILAR
Atlarda 20 mg/kg c.a. dozunda ölüme yol açabileceğinden bu hayvanlarda kullanılmaması veya dikkatli olunması gereklidir.
Irk ve sürü duyarlılığı nedeniyle keçilerde zehirlenmeler ve ölüm oluşabilir.
Kedi ve köpeklerde ölüme sebep olabilecek şekilde zehirlidir.
TİCARİ TAKDİM ŞEKLİ
Karton kutuda 50, 100 ve 200 tabletlik amber renkli cam şişelerde sunulmuştur.
SATIŞ YERİ VE ŞARTLARI
Veteriner hekim reçetesiyle eczanelerde ve veteriner muayenehanelerinde satılır.(VHR).
PROSPEKTÜS ONAY TARİHİ: 30.03.2011
GIDA,TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞIRUHSAT TARİHİ VE NO: 30.03.2011/24-003
RUHSAT SAHİBİ ADI VE ADRESİ: AKSU ECZACILIK VE İLAÇ SAN. İTH. İHR. TİC. LTD. ŞTİ. GERSAN SANAYİ SİTESİ 654. SOK. NO: 47 ERGAZİ/ANKARA
İMAL YERİ ADI VE ADRESİ: AKSU ECZACILIK VE İLAÇ SAN. İTH. İHR. TİC. LTD. ŞTİ. GERSAN SANAYİ SİTESİ 654. SOK. NO: 47 ERGAZİ/ANKARA