Koyunlarda Yanıkara Hastalığı

Sheep Black Leg

Koyunlarda Yanıkara Hastalığı

Koyunlarda Yanıkara Hastalığı

Koyunlarda Yanıkara Hastalığı

Koyunlarda Yanıkara etkeni Gram pozitif olup Clostridium chauvoei ‘dir. Sporları dezenfektanlara karşı ve çevre şartlarına dayanıklı, bu nedenle toprakta yıllarca yaşabilmektedirler.

Yanıkara nın Epidemiyolojisi

Genellikle toprakta etkenin sporlarının bulunduğu çiftliklerde görülürler. Bulaşma sporların sindirim yolu ve bazen de deri yolu ile alınması ile meydana gelir. Enfeksiyon kaynağı enfekte dışkılar ve ölenlerin karkaslarının kontamine ettiği toprak ve meralardır. Koyunların anemnezlerinde travma olabilir. Çoğunlukla iyi beslenen 6-24 aylık dönemde gözlenir. Daha çok ılık yağışlı aylarda görülür. Ölüm oranı hemen hemen %100 dür. İnkubasyon süresi kısadır.

Koyunlarda Yanıkara nın Klinik Semptomları

Tanı

Kesin tanı otopside lezyonlu bölgelerin renginin siyah, koyu kırmızı veya yeşilimtrak kırmızı gaz ve sıvılı nekrotik kasların görünümü ve etkenin izolasyonu ile yapılır.

Yanıkara Hastalığında Ayrıcı Tanı

Koyunlarda Yanıkara Hastalığının Sağaltımı

Etkenin vegetatif formlarına karşı yüksek dozda penisilin, 40.000 IU/kg günde 2 defa derialtı veya damar içi Kristalize penisilin veya geniş spektrumlu antibiyotik. Lezyonlu bölgeye penisilin uygulanabilir. NSAID ilaçlar, mümkünse spesifik antitoksin. Hidrojen peroksit ile lavaj yapılması. Sistemik ve toksik şokun sağaltımı için yüksek tek doz kortikosteroidler kullanılır.

Koyunlarda Yanıkara Hastalığından Korunma

Hastalığın çıktığı bölgelerde hasta olmayan 3 haftalıktan büyük koyunların aşılanması ve hepsine 10.000 doz penisilin uygulanması. Şüpheli meralara hayvanların sokulmaması. Hastalığın sık görüldüğü yerlerde 6 ayı geçmeden sürekli aşılama programı yapılması.

Exit mobile version