Koyunlarda Basiller İkterohemoglobinüri

Clostridium novyi tip D

Koyunlarda Basiller İkterohemoglobinüri

Koyunlarda Basiller İkterohemoglobinüri

Koyunlarda Basiller İkterohemoglobinüri

Koyunlarda Basiller İkterohemoglobinüri, anaerobik bir bakteri olan Clostridium haemolyticum veya diğer adı ile Clostridium novyi tip D tarafından oluşturulan ve karaciğer nekrozu ile ölüme neden olan klostridal bir hastalıktır. Genellikle yaz sonu ile sonbahara aylarında ve özellikle erişkin koyunlarda rastlanmaktadır.

Etiyolojisi ve Epidemiyolojisi

Basiller İkterohemoglobinüri, sel gibi doğal afetler, infekte bölgelerdeki dışkı ile bulaşık kuru ot ve samanın besin kaynağı olarak tüketilmesi, taşıyıcı hayvanlar ile bu hayvanların kemik ve etlerinin köpekler ve diğer karnivorlar tarafından yenmesiyle etrafa saçılır. Hastalığı oluşturan Clostridium haemolyticum sporları temas halinde oldukları topraklarda 1 yıla kadar canlı kalırlar. Bu nedenle özellikle meraların kuru olduğu dönemlerde hayvanların dip otları yemeye başlamaları ile birlikte enfeksiyonun görülme oranı artar.

Yaygın olmayan ama çoğunlukla erişkin koyunlarda görülen bir hastalıktır Basiller İkterohemoglobinüri. Etken sağlıklı koyunların karaciğerinde ve sindirim kanalında bulunabilir ve dışkı, idrarla dışarı atılır. Toprağın ph seviyesinin 8 gibi yüksek olduğu bölgelerde daha sık rastlanır.

Morbidite %25 e ulaşabilir. Ölüm oranı %100, inkubasyon süresi 5-10 gündür.

Klinik Semptomlar

Ayırıcı Tanı

Sağaltım

Koyunlarda Basiller İkterohemoglobinürinin tedavisinde başlangıç dönemlerinde yüksek dozda penisilin veya tetrasiklinlerden sonuç alınabilir. Antioksidan serum kullanılır. Sıvı elektroltit verilir. Hemopoezisi destelemek amacıyla demir, bakır ve kobalt verilir.

Korunma

Koyunlarda Basiller İkterohemoglobinüri den korunmak için koyunların formalin ile inaktive edilmiş aşılar ile yılda 2 kez aşılanmalıdır. Ölen hayvanların karkasları yakılmalı veya derin çukurlara gömülmelidir. Fasciolosisin kontrolü sağlanmalıdır. Hasta koyunlar meralara salınmamalıdır. Rumenitisi önlemlidir.

Exit mobile version