Köpeklerin Yaşı Nasıl Hesaplanır?

Köpeklerin Yaşı Nasıl Hesaplanır?

Köpeklerin Yaşı Nasıl Hesaplanır?

Köpeklerin yaşı nasıl hesaplanır? her evcil köpek sahibinin merak ettiği ama tam olarak ulaşamadığı bir bilgidir. Köpek yaşı hesaplama aracı kullanarak yapılan hesaplamalar çoğu zaman doğru sonuç vermeyecektir. Bilim insanları tarafından köpek yaşının hesaplanmasına ilişkin yeni bir formülün bulunmasının ardından bilinen tüm hesaplamalar da değiştirilmek zorunda kalmıştır. Köpek yaşının hesaplanmasında bilinen en yaygın yöntem köpeğin yaşının yedi ile çarpılarak insan yaşına çevrilmesi şekilde yapılmasıydı. Bu hesaplama yönteminin California Üniversitesindeki bilim insanları tarafından yapılan araştırmalarla doğru olmadığı ortaya çıkarıldı. Söz konusu hesaplama yöntemine göre doğumunun üzerinden 4 yıl geçmesi halinde köpeğinizin yaşını hesaplamak için kabaca; “4 x 7” yapılarak 28 sonucuna ulaşılabilir. Ancak bu hesaplamanın yanlış olduğu belirlendi.

Köpek yaşının 7 ile çarpılmasının ardından elde edilen sonucun yanlış olduğunun ortaya çıkmasının ardından yeni formül köpek sahipleri tarafından merak edilmeye başladı. Köpeklerin yaşlanma hızının insanlara nazaran her zaman sabit olduğunu varsayan bu formül köpeklerin daha hızlı büyüme ve gelişme kaydetmelerine bağlı olarak yanlış olduğu belirlenmiştir. Yapılan araştırmalarda köpeklerin yaş hesaplaması yapılırken insanların biyolojik saatleri ile Labrador retriever ırkı köpekler kıyaslandı. Yapılan bu araştırmanın sonucunda ise yeni bir hesaplama formülü keşfedildi.

Köpek Yaşı ile İnsan Yaşının Karşılaştırılması

Köpek yaşı hesaplama tablosu incelendiğinde köpeklerin insan yaşı ile kıyaslanmasında ırk ve cinslerine göre de farklılıkların ortaya çıktığı görülmektedir. Her canlının gelişimi farklı sürelerde olduğu için ortalama olarak yaş hesapları yapılırken de iki farklı tür arasında doğru karşılaştırmaların gerçekleştirilmesi gerekir. Köpek yaşının yedi rakamı ile çarpımı ile elde edilen hesaplama yönteminin yanlış olduğunun belirlenmesinin ardından hesaplama tablosu ve karşılaştırmalara göre de farklı sonuçlar ortaya çıkmaya başlamıştır.

Köpek yaşının insan yaşıyla karşılaştırılması:

Köpek yaşının hesaplanmasında genellikle yeni hesaplama tablolarına göre elde edilen sonuçlar değişmektedir. Küçük, orta ve büyük ırk köpek cinslerine göre yaş hesaplamalarında kıyaslama yapılırken çeşitli farklar ortaya çıkacaktır.

Örneğin; 6 yaşındaki küçük ırk bir köpek insan yaşına göre 40 yaşında iken büyük ırk köpek ise insan yaşına göre 45 yaşında olacaktır. Hesaplama sırasında farklı değişkenler dikkate alınır. 

Köpeklerin Yaşı Nasıl Hesaplanır? Hesaplama Formülü

Yeni köpek yaşı hesaplama formülü ABD’deki California Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmanın ardından ortaya çıktı. Köpeklerin yaşının hesaplanmasına insan yaşına göre sonucunu bulmak için 7 ile çarpma yönteminin sonuç vermediği bu araştırmalar sonrasında ortaya çıktı. İnsanların biyolojik saati ile deneye konu olan köpekler arasında farklı değişkenlere göre yaşlanma süreçlerindeki benzerliklerin ortaya çıkarıldığı kaydedildi. Sadece 1 yaşından büyük köpekler için uygulanan bu yeni formül bilimsel bir hesap makinesi kullanılarak yapılabiliyor. ‘’ln’’ fonksiyonu olan bir hesap makinesi ile köpek yaşının hesaplanması mümkün hale gelmiştir.

Köpek yaşının hesaplanmasına yönelik yapılan araştırmaların ardından elde edilen formül:

16 x ln (köpek yaşı) + 31

Ln olarak ifade edilen formül, doğal logaritma olduğu için hesaplama sırasında hesap makinesi kullanılması gerekir. Yaşa göre yavru, çocukluk, ergenlik, yetişkinlik ve yaşlılık olarak sınıflandırılabilen köpekler yaş hesaplama sırasında insanlara göre çok daha farklı kriterlere göre değerlendirilmektedir. Köpeklerin yaş hesaplaması sırasında dikkate alınan bu değişkenlere örnek vermek gerekirse; 1 yaşındaki bir çocuğun üremesi düşünülemeyeceği gibi köpeklerde 1 yaşında rahatlıkla üretme görülür. 

Köpekler Kaç Yaşında Olgunluğa Erişir?

Köpekler kaç yaşında olgunlaşır sorusu köpek sahiplerinin merak ettiği başlıca konular arasında gelir. Bu sorunun yanıtını vermek için köpeklerin yaşlara göre kategorize edildikleri grupları bilmek yeterlidir. Köpek yaşının insan yaşı ile kıyaslanması sırasında yeni formülün kullanılarak çok daha doğru kıyaslamanın yapılması mümkündür. Ancak kendi için köpeklerin yetişkinlik ve çocukluk dönemleri farklı zaman dilimlerine göre belirlenmiştir. Başlarda çok daha hızlı bir şekilde büyüme ve gelişme kaydeden köpekler sonradan takip eden yıllarda bu büyüme hızını kaybeder ve daha yavaş bir gelişim gösterir.

Köpeklerde yaşlara göre dönemler:

Köpeklerin yaşlarına göre sınıflandırıldıkları dönemlerde insanlarda olduğu gibi farklılık göstermektedir. Temelde insanlarda 25 – 50 yaş arası olgunluk dönemi olarak değerlendirilmesine rağmen köpeklerde bu 2 ve 7 yaş arasında gerçekleşir.

Irk ve Boyutlar Köpek Yaşını Etkiler Mi?

Köpek yaşı neden farklı diye merak edenler için verilecek en doğru yanıt büyüme ve gelişme sürelerinin insanlardan veya diğer canlılardan çok daha farklı olmasıdır. Bu süreçte yaşların farklılık göstermesindeki bir diğer unsur ise ırklarına göre köpek yaşının belirlenmesinde farklılıklar ortaya çıkacaktır. Genel anlamda küçük ırk köpeklerin yaşlanma süreleri ve yaşları büyük ırk veya orta boyutlu ırklara göre daha az olacaktır. Büyük farklar görülmese de ırkına göre köpeklerde farklı yaş hesaplamalarının gerçekleştirilmesi mümkündür.

Köpeklerin ırk ve boyutları yaşı etkileyen önemli bir faktördür. Bu nedenle yaş hesaplamalarında kesin sonuçların elde edilmemesi kuvvetle muhtemeldir. Küçük ırka mensup köpeklerin ilk yıllarda büyük ırk köpeklere göre çok daha hızlı bir gelişim gösterdikleri gözlemlenmiştir. Büyük ırka ait köpek yavruları ise gelişimlerini ilk yıllarda daha yavaş göstermiştir. Bu tip farklılıklar dikkate alınarak ırkına ve cinsine göre köpeklerin yaş hesaplamaları sırasında farklı sonuçların elde edilmesi mümkündür.

Görünümüne Bakarak Köpeklerin Yaşı Nasıl Hesaplanır / Hesaplanabilir mi?

Görünüme bakarak köpek yaşı hesaplama işlemleri çok daha uzmanlık gerektiren bir iştir. Bu alanda deneyim sahibi ve uzman veteriner hekimler tarafından; dişler, kas yapısı vb. unsurlar dikkate alınarak köpek yaşı tahmin edilebilir. Fiziksel görünümüne bakılarak köpeklerin yaşının tahmin edilmesi için temel göstergeler arasında dişler ilk sırada yer alır. 8 haftalık olmadan hemen önce tüm süt dişleri çıkan köpekler, 7 aylık olduklarında ise kalıcı dişlere sahiptir. Diş yapısı ve köpeklerin fiziksel özelliklerine göre bilgi sahibi olan kişiler bu unsurlara dikkat ederek belirleme yapabilir.

Köpeklerin fiziksel görünümlerine bakarak yaşlarını hesaplamak için:

Bunlar ve benzeri pek çok fiziksel unsur dikkate alınarak köpeklerin yaş hesaplaması hakkında formüllere göre çok daha doğru sonuçlar elde edilmesi mümkündür. Uzman bir veteriner hekim tarafından köpeklerin yaş hesaplamasına ilişkin gerekli örnekler incelenerek hesaplama yapılabilir.  

Exit mobile version