Köpeklerin hamilelik süresi ortalama olarak 56 gün ile 70 gün arasında değişir. Ama köpeklerde hamilelik süresi için ortalama bir değer olarak belirtilen hamilelik süreci köpeğinizin yaşı, ırkı, boyutu, yavru sayısı gibi etmenlere bağlı olarak değişebilir. Aynı insanlarda olduğu gibi köpeklerin de hamilelik süreci stresli ve hassas geçer. Hamilelik sürecine olan köpeklere ekstra özen gösterilmesi ve hamileliğini rahat geçirmesi gerekir. Köpeğiniz hamileyken sağlığına, beslenmesine, temizliğine kısacası her türlü konuya özen göstermeniz gerekir.
Eğer son zamanlarda köpeğiniz davranışlarında farklılık gözlemlediyseniz ve hamile olup olmadığını öğrenmek isterseniz köpeğinizi veteriner hekime götürmeniz gerekir. Köpeğinizin karnındaki yavruların gelişimi yirminci günden itibaren başlayacağı için daha öncesinde fark etmemeniz normaldir. Bu sebeple veteriner hekiminize giderek ultrason tedavisi yapılmasını isteyebilirsiniz. Ultrason tedavisi dışında veteriner hekim tarafından yapılan karnı elle muayene yöntemi ya da ekografi yöntemi sayesinde de köpeğinizin hamile olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Köpeğinizin hamile olduğu kesinleştiğinde ise veteriner kontrollerini aksatmamalı ve veteriner hekim ile irtibat halinde olmanız önerilir.
Köpeklerin Hamilelik Belirtileri Nelerdir?
Köpeklerin hamile olduğunu belirtilerle anlamak mümkündür. Pek çok insan köpeğinin çiftleşmesinden haberi olduğu için hamile olduğu zamanlarda anlayabilir. Ama eğer köpeğinizin çiftleştiğinden haberiniz olmadıysa bu durumda köpeğinizin gösterdiği bazı belirtilerden hamile olduğunu anlayabilirsiniz. Bu belirtiler şöyledir;
- Köpeğinizin hamile olup olmadığını fiziksel değişimine bakarak anlayabilirsiniz. Mesela köpeğiniz hamile ise hamileliğin 4 ya da 5. haftasında karnı şişmeye başlar. Hamileliğin 2 ya da 3. haftasında ise köpeğinizin meme uçlarında pembeleşme gözlenir.
- Köpeğinizin hamileliğinin 3 ya da 4. haftasında hormonal değişimler yüzünden sabah bulantıları görülebilir ve bazı köpeklerde kusma da görülebilir. Ya da yine bu dönemlerde köpeğiniz yorgunluk, iştahsızlık gibi belirtiler gösterebilirler. Yine bu dönemde köpeğinizde saydam vajinal akıntı da görülebilir.
- Köpeğiniz hamile olduğunda bazı hareketleri de hamilelik belirtisi olarak görülebilir. Mesela köpeğiniz hamile kaldıktan bir süre sonra içgüdüsel olarak yavruları için yuva hazırlamaya başladığını görebilirsiniz. Köpeğinizin hamilelik sürecinde her zamanki davranışlarından daha sevgi dolu ya da huzursuzluk, aşırı hareketlilik, kızgınlaşma, sabırsızlık gibi davranışlarda görebilirsiniz.
- Köpeğinizin hamileliğinin 2. Ayından sonra iştahları artar. Bu sebeple öğünlerinde verilen mama miktarını arttırmak yerine öğün sayısını arttırarak köpeğinizin aşırı kilo almasını önleyebilirsiniz. Çünkü köpeğinizin hamilelik sürecinde aşırı kilo alması doğumu zorlaştırabilir.
- 6. Hafta ve sonrasında köpeğinizin memesi süt vermek için iyice belirginleşebilir.
Köpeklerin Hamilelik Süresi Döneminde Nasıl Beslenmelidir?
Köpeğinizin her zaman beslenmesi konusunda özen göstermelisiniz. Ama köpeğiniz hamile ise bu süreçte köpeğinizin beslenmesine ekstra özen göstermeniz gerekir. Sağlıklı ve düzenli öğünler ile köpeğinizin gebelik dönemi beslenmesini planlamanız gerekir. Hamilelik sürecinde köpeğinizin normalde yediğinden daha fazla kaloriye ve besine ihtiyacı vardır. Bu sebeple uygun ve kaliteli mama seçimi önemlidir.
Köpeğiniz hamileliğinin yarısına geldiğinde normalde aldığı kalorinin iki katı kalori vermeniz gerekir. Hamileliğin son dönemlerinde ise köpeğinizde ciddi şekilde kilo artışı gözlenir. Köpeklerin hamilelik süresi dışında da beslenmesine özen göstermek gerekir. Bu dönemi köpeğiniz sürekli olarak uyuyarak geçirir. Bu dönemde kilo artışının sebebi ise yavruların asıl büyüme ve gelişimi gebeliğin son dönemlerinde tamamlamasından dolayıdır. Bu dönemde köpeğinizin yaklaşık olarak %15 ile %25 arasında bir kilo artışı olacaktır.
Gebeliğin yaklaşık olarak son 15 günü beslenmesi özellikle dikkat edilmesi gereken dönemdir. Yavru gelişimi için protein ve su çok önemlidir. Bu sebeple köpeğinize bol bol su vermeniz ve normalde yediğinin yaklaşık dört katı protein vermeniz gerekir. Veteriner hekiminize danışarak uygun protein destekli mamaları kullanabilirsiniz. Mamalar dışında köpeğinize protein desteği için karaciğer, süt ve süt ürünleri ile yumurta da verebilirsiniz. Gebelik sürecinde köpeğinizin mineral desteğini de veteriner hekime danışarak sağlamanız gerekir.
Köpeğin Hamilelik Süreci ve Yavru Gelişimi Nasıldır?
Köpeğinizin hamilelik süreci yaklaşık olarak 56 ila 70 gündür. Bu süre içinde sürekli olarak embriyoda gelişme görülür. Köpeğinizin hamilelik döneminde ilk 2 hafta içinde pek fazla belirti gözlenmez. Yavruların gelişmeye başlaması yaklaşık olarak yirminci günden sonra başlar. Yavrular yirminci günde neredeyse 1 cm ya da daha küçük boyutlardadır. Yirmi ikinci günden itibaren yavruların organları oluşmaya başlar.
Otuz üçüncü gün civarında ise yavruların göz kapakları oluşur. Otuz beşinci günden sonra yavrular 4- 5 cm civarına kadar ulaşır. Parmak uçları oluşmaya ve genital organları belirginleşmeye başlar. Kırk sekizinci günden sonra yavruların tüyleri oluşmaya başlar ve boyutları da yaklaşık olarak 8-9 cm olur. Altmışıncı günde yavruların boyutları 16-17 cm civarında olur. Bu günlerde yavru gelişimi tamamlanır ve doğum sürecine girilir.
Köpekler Kızgınlık Dönemine Ne Zaman Girer?
Köpekler kızgınlık dönemine 6. ya da 8. ayda girerler. Bu süreç köpeğin cinsine göre de değişebilir. Ancak ortalama olarak 6 aylık olduklarında ilk kızgınlıklarını yaşarlar. Çevre, köpeğin cinsi, beslenmesi gibi etkenler bu sürecin daha erken ya da daha geç yaşanmasına sebep olabilir.
Köpeklerde Kızgınlık Dönemi Belirtileri Nedir?
Köpeklerin kızgınlık döneminde olduğunu bazı belirtilerle anlamak mümkündür. Bu belirtiler şunlardır:
- Şişmiş genital organ
- Köpeğin size, diğer köpeklere ya da etraftaki nesnelere çıkmaya çalışması
- Genital organı yalaması
- Agresif davranışlar sergilemesi
- Sık idrar yapıyor oluşu
- Çiftleşmeyi kabul etmesi
Bu belirtileri göstere köpeğiniz kızgınlık dönemine girdiğinin sinyallerini veriyor olabilir. Bu belirtiler köpeklerin çiftleşmeye hazır olduğu anlamına gelir. Eğer köpeğinizin çiftleşmesini istemiyorsanız bu dönemden önce ya da köpeklerin hamilelik süresi sonrasında kısırlaştırabilirsiniz.