Köpeklerin çiftleşme dönemi her köpeğin ırkına bağlı olarak değişim gösterebilir. Özellikle köpeklerin yaşıyor olduğu bölgedeki coğrafi şartlar, fiziksel gelişim süreci açısından büyük önem taşır. Genel olarak ise altıncı ay ve yirmi dördüncü ay arasında köpeklerin ilk kızgınlık dönemine şahit olmak mümkündür. Yani doğumunun üzerinden en az altı ay geçmemiş olan bir köpeğin henüz cinsel yeterlilik gösterebilmesi beklenmez. Ayrıca belli bir olgunluğa ulaşan dişi ve erkek köpekler bir araya geldiklerinde çiftleşme eğilimi göstermek zorunda değildir. Köpeklerin kızgınlık dönemi farklı olabilse de pek çok köpek yirmi dördüncü ayını tamamladıktan sonra karşı cinse daha fazla yaklaşır.
Köpekler Regl Olur Mu?
Köpeklerde regl olayının meydana gelmesi mümkündür. Hatta sağlıklı dişi köpeklerde, üreme yeteneklerinin henüz tam olarak gelişmiş olmadığı dönemlerden itibaren bazı kanamalar ortaya çıkar. Fakat köpeğin regl olduğu dönem, çiftleşmeye hazır olduğu dönem olarak kabul edilmemelidir. Dişi köpeklerde regl durumu genel olarak iki dönemde incelenebilir. Bu dönemler ise şunlardır:
- Proöstrus
- Östrus
Proöstrus ve östrus dönemlerinde ortaya çıkan regller birbirinden farklıdır. Proöstrus, dişi köpeğin henüz bir erkek ile çiftleşmeye hazır olmadığı dönemi ifade eder. Bu süreçte sadece fiziksel gelişim hızlanır ve köpeğin üreme hormonlarını salgılatacak biyolojik değişimler ortaya çıkar. Yani dişi köpekte kanama görüldüğü ilk anda onu bir erkek köpekle çiftleştirmeye çalışmak doğru değildir. Östrus döneminden itibaren ise dişi köpek çiftleşmeye hazır olacaktır. Dişi köpeklerin regl olma sıklığı ise 6 ayda 1 kezdir. Bu süreç, köpek yaşlandıkça yılda 1 defaya kadar inebilir.
Dişi Köpeklerin Adet Dönemi Kaç Gün Sürer?
Dişi köpeklerde ortaya çıkan regl kanamaları, yaklaşık olarak 1 hafta boyunca devam edebilir. Bu süreçte köpeğin fazla bitkin görünmesi ya da sahibine karşı ilgisiz davranması muhtemeldir. Köpeklerin regl süresi normalden çok kısa ya da çok uzun sürerse mutlaka bir veterinere başvurulması lazımdır.
Kanaması Olan Köpek Hamile Kalır Mı?
Dişi köpeklerde üreme fonksiyonlarının en üst seviyeye oluştuğu süreç, şiddetli kanamaların azaldığı ve kanama renginin koyuluğunu kaybettiği süreçtir. Yani kanaması olan dişi köpekler doğrudan doğruya çiftleşmek istemeyecektir. Bu durumda biraz beklenmesi ve kanamalar azalırken çiftleşme olanağı sağlanması önerilir.
Köpekler Kanamadan Kaç Gün Sonra Çiftleşir?
Köpeklerin çiftleşme dönemi dişi bireyler için, ilk kanamadan yaklaşık 5 – 15 gün sonrasına denk gelir. Kanamalar ortaya çıktıktan sonra yaklaşık olarak 1 ya da 2 hafta beklemek şarttır. Aksi halde zaten dişi köpek, erkek köpeği istemeyecektir.
Köpeklerin Çiftleşme Dönemi Kaç Gün Sürer?
Köpeklerde kızgınlık süresi yaklaşık 5 – 20 gün arasındadır. Aynı türde olan köpeklerin bile bu konuda bazı değişiklikler göstermesi mümkündür. Kızgınlık dönemine girmiş olan köpeklerin çok hareketli oldukları görülebileceği gibi, çok sakin davrandıkları da görülebilir. Bu durum, erkek ve dişi köpekler için aynıdır. Fakat özellikle erkek köpeklerin bu dönemde daha fazla hareket ettiği ve agresifleştiğini söylemek mümkündür. Ayrıca kızgınlık dönemine girmiş olan köpekler, vücutlarında üretilen feromon salgısı sebebiyle birbirlerine kolayca yaklaşırlar.
Bir Köpeğin Hamile Olduğunu Nasıl Anlarız?
Köpekler, hamilelik döneminde bazı belirtiler gösterir. Bunlardan en önemli olanı iştahtaki artıştır. Kızgınlık dönemi geçirmiş ve bu dönem dahilinde çiftleştirilmiş olan bir dişi köpek, kilo almaya başlamışsa muhtemelen hamile kalmıştır. Çiftleşmeden yaklaşık 8 hafta sonra belirtilerin arttığı görülebilir. Özellikle meme uçlarının irileşmesi ve koyu bir renge sahip olması, bu dönemin başlıca belirtisidir. Karın şişliği ise bu süreçten sonra gözle görülebilecek bir duruma ulaşır. Ayrıca sık sık idrar atımı da köpeklerde görülen hamilelik belirtileri arasında sayılabilir.
Köpek Bir Seferde Kaç Yavru Doğurur?
Köpeklerin kaç yavru doğurabilecekleri konusunda kesin bir bilgi vermek mümkün olmaz. Çünkü her dişi bireyin vücudundaki döllenmiş yumurta hücresi farklı sayıda bulunabilir. Fakat genel olarak, sağlıklı bir dişi köpek tek seferde 4 – 9 yavru doğurabilecektir. Bu sayı, köpeklerin ırkına ve bireysel durumlarına bağlı olarak değişebilir.
Dişi Köpek Kısırlaştırılınca Regl Olur Mu?
Dişi köpek kısırlaştırma işlemleri, kısaca yumurtalıkların alınması ile sağlanır. Bu işlemler doğru biçimde yapılmışsa köpeğin regl olması mümkün değildir. Fakat kısırlaştırma ameliyatından sonraki birkaç gün boyunca vajinal akıntılar görülebilir. Bunlar regl kanaması olmayıp, söz konusu ameliyattan kaynaklanan akıntılardır.
Köpek Doğumu Nasıl Olur?
Köpeklerin çiftleşme dönemi itibariyle 53 – 65 gün arasında doğum meydana gelir. Köpekler, doğum sırasında herhangi bir yardıma ihtiyaç duymazlar. Fakat İngiliz Bulldog ırkındakiler için sezaryen uygulamaları çok yaygındır. Eğer yeni sahiplenilmiş olan bir köpek doğum yapacak ise bu durumda bir veteriner hekimden destek alınması tavsiye edilir. Çünkü köpek henüz kendini ait hissedemediği bir ortamda, çok stresli bir doğum gerçekleştirebilir. Fakat yeteri kadar iletişim kurulmuş bir köpeğin doğumu rahat olur. Böyle bir köpeğin ev ortamında sağlıklı şekilde doğum yapması mümkündür. Bir zar içinde doğan yavrular, anne tarafından dışarı çıkarılır ve göbek bağları da yine anne tarafından ısırılarak kesilir. Bazen anne bireyler göbek bağlarını çok derinden ısırır. Bu durumda yavrunun karnı üzerinde kanama görülmesi mümkündür. Bundan dolayı doğumun bir veteriner hekim gözetiminde yaptırılması ve göbek bağının hekim tarafından kesilmesi daha emniyetli olacaktır.