Köpeklerde Vestibüler Hastalık Nedir ve Tedavisinde Neler Yapılmalı?

Köpeklerde Vestibüler Hastalık Nedir ve Tedavisinden Neler Yapılmalı?

Köpeklerde vestibüler hastalık, hiç sarhoş görünen bir köpek fark ettiniz mi? Köpeğin başı dönebilir ve bir tarafa düşebilir. Baş ve gözler alışılmadık bir pozisyonda olabilir. Köpek de kusuyor olabilir. Bu belirtiler vestibüler disfonksiyon ile uyumludur. Köpeğinizin vestibüler bir sorunu olduğunda ne olur?

Köpeklerde Vestibüler Hastalık Nedir?

Vestibüler (sinir) sistemde bir sorun olduğunda vestibüler hastalık ortaya çıkar. Vestibüler sistem, denge ve göz hareketlerini kontrol eden sinir sisteminin bir parçasıdır. İç kulağı, beyin sapını, beynin vestibulocerebellum adlı bir bölümünü ve vestibulocochlear sinir adı verilen bu bölgedeki bir kraniyal siniri içerir. Vestibüler sistem, hayvanların (insanlar dahil) dengesini korumasını ve baş pozisyonuna göre kendilerini yönlendirmelerini sağlar. Ayrıca gözlerinin başları dönmeden hareketi takip etmelerini sağlar.

Bu alanlardan biri veya daha fazlası bozulursa, köpek vertigo belirtileri gösterecek ve bir tür vestibüler disfonksiyona sahip olduğu düşünülmektedir.

Köpeklerde Vestibüler Hastalık Belirtileri

Vestibüler disfonksiyonlu köpeklerin çoğu ilk önce sarhoş ve şaşkın görünecektir. Bunun nedeni, vestibüler sistemdeki problem nedeniyle baş dönmesi yaşamalarıdır. Vestibüler hastalık bazen felç olarak yanlış yorumlanır, ancak genellikle nedeni bu değildir.

Hastalığın Nedenleri Nelerdir?

Vestibüler disfonksiyon, vestibüler sistemde bir rahatsızlık olduğunda ortaya çıkar. Sorun iç kulakta, beyinde veya her ikisinde birden ortaya çıkabilir. Bunun olmasının birkaç olası nedeni vardır.

İdiyopatik vestibüler sendrom bazen “yaşlı köpek vestibüler sendromu” olarak adlandırılır. Bu, bilinen bir nedeni olmayan vestibüler hastalığı ifade eder. En çok yaşlı köpeklerde görülür ve tipik olarak kendi kendine düzelir.

Köpeklerde Vestibüler Hastalığın Tedavisi

Hastalık Nasıl Önlenir?

Ne yazık ki, köpeklerde vestibüler sorunları önlemenin kesin bir yolu yoktur. Köpeğiniz kulak enfeksiyonlarına yatkınsa, veteriner onaylı bir temizleyiciyle düzenli kulak temizliği kulak enfeksiyonlarının gelişmesini önlemeye yardımcı olabilir. Yıllık veya iki yılda bir yapılan veteriner muayeneleri ve laboratuvar testleri, köpeğinizin vestibüler disfonksiyon geliştirmeden önce veterinerinizin ince değişiklikleri tespit etmesine yardımcı olabilir.

Köpeğinizde vestibüler hastalık belirtileri fark ederseniz, geçmesini beklemeyin. Köpeğinizi mümkün olan en kısa sürede Veteriner Hekime götürmeniz lazım. Altta yatan neden ne kadar çabuk bulunursa, köpeğiniz uygun tedaviyi o kadar hızlı alabilir.

Exit mobile version