Köpeklerde TVT Hastalığının Teşhis ve Tedavisi

Köpeklerde TVT Hastalığının Teşhis ve Tedavisi

Görsel Kaynak: Vetlexicon

Köpeklerde tvt hastalığının teşhis ve tedavisine geçmeden önce tvt tümörü ne olduğunu köpeklerimize bu hastalığının bulaşmasını hangi belirtilerde tvt’den şüphelenmemiz gerektiği konusunda genel bilgilerden sonra teşhis ve tedaviye geçelim.

Köpeklerde TVT Hastalığı veya TVT Tümörü Nedir?

Transmissible veneral tümör veya kısacası TVT hastalığı olarak isimlendirilen Bu tümör dünyanın daha çok kalabalık şehirlerinde ve ılıman iklimlerin de daha çok seksüel aktivitenin yoğun olduğu yaşlardaki köpeklerde gözlenmiştir. TVT, dişi ya da erkek köpeklerde çiftleşme ya da direkt temas yoluyla bulaşan ve genellikle genital organlara yerleşen bir tümördür. TVT, bilinen temas yoluyla bulaşan tek tümördür.

TVT Tümörü Nasıl Bulaşır?

Bu tümörler her iki cinsiyetten cinsel yolla veya direkt temas yoluyla bulaşan bir hastalıktır. Bu tümörün en riskli yanı temas yoluyla bulaşmasıdır. Çiftleşme sırasında erkek köpekten dişi köpeğe, veya dişi köpekten erkek köpeğe bulaşabilir. Özellikle bu tümör genital (Dişi köpeklerde, vajinal bölgesi, erkek köpeklerde, penis bölgesi) organlara yerleşmektedir. İlk zamanlarda küçük olan tümör zamanla büyümektedir. Bu tip tümörler, başıboş, gezici köpeklerde ve barınaklarda yaşayanlarda çok yaygındır.

TVT şu kişiler tarafından aktarılır:

Köpeklerde TVT Hastalığının Klinik Belirtileri

Bu hastalığın ana semptomu, genellikle her iki cinsiyetin cinsel organlarında, ayrıca köpeğin yalanmasi sonucu burun ve ağız boşluklarında bulunan tümörlerin varlığıdır. Tümör yayılması nadir olmakla birlikte, genital bir tümör olmadan da ortaya çıkabilir. TVT tümörün görülebileceği diğer bölgeler şunları içerebilir:

Tümörler küçük papüller veya nodüller olarak görünebilir ve zamanla karnabahar benzeri, çok nodüler veya çok loblu bir görünüme karşımıza çıkabilir. Çapları 5 mm ile 15 cm arasında değişebilir ve genellikle sağlamdırlar. Tümörler sıklıkla ülserleşir, iltihaplanır ve kolayca kanar. TVT tümörleri ile ilişkili olarak;

Köpeklerde TVT Hastalığının Tanısı Nasıl Yapılır?

Konağın kendi hücrelerinden gelişen diğer tümörlerin aksine, TVT klonal kökenlidir ve esasen canlı kanser hücrelerinin bir köpekten diğerine naklidir. Orijinal hücre bir histiyosit, bir tür beyaz kan hücresi olabilirken, TVT hücreleri, ev sahibi köpekten gelmeyen farklı sayıda kromozoma sahiptir.

TVT hastalığı genellikle görünümüyle fark edilse de, kesin tanı için patoloji laboratuvarına numune gönderilmesi gerekmektedir.

Aynı semptomların çoğuna neden olabilecek parazitlerin varlığını ekarte edebilen tam kan sayımı ve serum analizini içeren kan testleri ile birlikte bir idrar tahlili yapılır.

Ayrıca etkilenebilecek organlara işaret edebilecek anormallikleri de ortaya çıkarabilir. Doku örnekleri ince bir iğne aspirasyonu, cerrahi eksizyon veya punch biyopsi ile toplanabilir ve köpeğinizin sahip olduğu tümörün yapısını ve türünü keşfetmek için analiz edilir. Bu tümör, bu özel kanser tipini teşhis etmeye yardımcı olabilecek karakteristik bir görünüme sahiptir.

İç organların etkilenebileceğinden şüpheleniliyorsa, iç kitleleri ve organ hasarını ortaya çıkarmak için röntgen ve ultrason gibi görüntüleme teknikleri kullanılabilir.

Köpeklerde TVT Tümörü Nasıl Tedavi Edilir?

Sağaltım için mutlaka Hekim ‘inize başvurun. Burada yazılan tedaviler bilgi amaçlıdır. Burada verilen bilgilerle tedavi edilmeye çalışılan hastanın oluşabilecek olumsuz tüm sonuçlar için hiçbir sorumlukluk kabul edilmez.

Tedavi olarak kemoterapi, radyoterapi, cerrahi yöntemler ve pasif immünite yöntemi kullanılmaktadır.

Bazı köpeklerde tümörler, tümörün kendiliğinden gerilemesi ile sonuçlanabilecek bir immünolojik yanıtı tetikleyebilir. TVT tümörleri hızla büyür, ardından gerileme meydana gelmeden önce belirli bir boyutta kalır, bundan sonra köpeğiniz TVT hücrelerinin gelecekteki bir implantasyonuna karşı dirençli olabilir.

Bağışıklık sistemleri gerektiği gibi yanıt veremeyen köpeklerde TVT tümörleri büyümeye ve diğer bölgelere yayılmaya devam edecek. Küçük veya lokalize tümörlerin cerrahi eksizyonu etkili olabilir, ancak dış genital organlar etkilendiğinde en iyi seçenek olmayabilir ve ayrıca kontamine olmuş aletler ve eldivenlerden cerrahi yaralara tümör implantasyonu riski taşır. Ayrıca başarılı tümör çıkarılmasında bile 5. ve 6. aydan sonra nüksün meydana geldiği görülmektedir. Çoğu zaman, ameliyat ile birlikte diğer tedaviler (kemoterapi, ilaç) birlikte yürütüldüğün de başarı elde edilmektedirler.

Radyasyon tedavisi etkili olmuştur, ancak kemoterapi bu tümörleri tedavi etmenin en iyi yolu olmaya devam etmektedir. 4 ila 6 hafta boyunca çeşitli kemoterapi ilaçları uygulanabilir ve tam remisyona neden olabilir.

Başka bir deneysel yöntem, biyoterapi veya biyolojik yanıt değiştiricilerin kullanılmasıdır. Bunlar, tümörü veya çevresini doğrudan etkileyerek tümörün konakçı ile ilişkisini değiştiren antijen aşıları, büyüme faktörleri veya immünomodülatörlerdir. Bu yöntem sonucunda da başarılar elde edilmektedir.

Kullanılan en yaygın kemoterapi ajanları vinkristin, vinblastin ve doksorubisin‘dir. Kemoterapi işe yaramazsa radyoterapi gerekebilir.

Köpeklerde TVT Hastalığının Tedavisi Sonrası Bakım Nasıl Yapılır?

Herhangi bir ameliyattan sonra, yaraları izlemeniz ve bandajları değiştirmeniz ve ayrıca ameliyat sonrası ilaçları vermeniz gerekebilir. Ameliyat yerinde şişme veya kanama olup olmadığına dikkat edin ve bunları veterinerinize bildirin. Köpeğinizi planlanmış haftalık tedaviler için almanız gerekebilir.

İyileşme

Bazı TVT tümörleri tedavi olmaksızın kendiliğinden gerileyebilir. Tedavi gerektiren tümörler, doğru tedavilerle %90 oranında tam remisyon şansına sahiptir. Ancak TVT tümörlerinin nüksetmesi meydana gelebilir, ancak radyasyon veya kemoterapi kullanımı birlikte tam kapsamlı tedavi yapılması sonucu TVT tümörünün nüksetmesi çok daha az olasıdır.

Tümörler iç organlara (Karaciğer, böbrek, dalak gibi) yayılmışsa, olayın daha ciddi ve tehlikeli bir boyutta olduğunu unutmayıp iyileşmeyi tehlikeye atabilecek başka komplikasyonlar oluşacaktır. Köpeğinizde bu durumda ise veteriner hekiminiz ile köpeğinizin özel durumuna göre iyileşme şansı için yollar üretmelisiniz.

Köpekleri TVT Tümöründen Nasıl Koruyabiliriz?

TVT, tümörlerle cinsel veya doğrudan temas yoluyla yayılır. Köpeğinizin veya temas edebileceği diğer köpeklerin sağlık durumunu bilmiyorsanız bu hastalığı önlemek zor olabilir.

Köpeğinizin TVT’si olduğunu biliyorsanız, yalama, ısırma, ovma veya çiftleşme dahil olmak üzere diğer köpeklerle herhangi bir fiziksel temas kurmasını önleyin. Canlı hücrelerin diğer köpeklere de yayılmasını önlemek için köpeğinizle temas ettikten sonra kendi ellerinizi yıkadığınızdan emin olun.

TVT’yi önlemek için, öncelikle köpek sahiplerinin bazı önlemleri alması gerekmektedir. Bu önlemler arasında en kalıcı çözüm köpeğinizi kısırlaştırmak olacaktır. Kısırlaştırma işlemi ile köpeğinizin bu hastalık kapma olasılığı azalacaktır.

Köpeğinize TVT teşhisi konduysa, büyük ihtimalle başka bir köpekten kapılmıştır. Köpeğiniz tedavi edilene ve veteriner hekiminiz tedavinin tümörü başarıyla ortadan kaldırdığını belirleyene kadar, diğer köpeklerle temastan kaçınılmalıdır.

Bunların yanında TVT tümörleri rahatsız edici, ülserli ve kanamalı görünüme sahiptirler. Evcil hayvanınız bir TVT tümörü geliştiyse, hem hastalığın diğer köpeklere bulaşmasını hem de metastaz riskini önlemek için mümkün oldukça köpeğinizin hijyeni konusunda titiz davranmanız gerekmektedir.

Ayrıca hayvanların başıboş olduğu yerlerde de çok sık rastlanmakta olduğundan köpeğiniz başı boş bırakmayın.

Köpeğinizin sağlığı için bazı önlemlerin önceden alınıp gerekli tedavilerin uygulanması köpeğin sağlığı için yararlı olacaktır.

1 SORU – 1 CEVAP

SORU: Merhaba, tatilden yeni döndüm ve köpeğime TVT teşhisi kondu. Köpeğim kız kardeşi dışında başka köpeklerle çiftleşmedi veya etkileşime girmedi, bu yüzden bunun nasıl olduğu konusunda kafam karıştı. Şimdi, kız kardeşinde de olacağından ayrıca kız kardeşine de bulaşacağından endişeleniyorum. Veteriner hekimim kız kardeşinin alma ihtimalinin çok düşük olduğunu söyledi ama ikna olmadım. Diğer köpeklerle hiç etkileşime girmemiş olsaydı, TVT’yi nasıl almış olabileceğine dair herhangi bir bilginiz varsa lütfen bana bildirin. Şimdi kız kardeşi için endişeleniyorum.

CEVAP: İlk varsayım, bu tümörün çiftleşme yoluyla bulaşabileceği olsa da, köpeklerin ağız ve burun boşluklarının bu tümörden etkilenmesi de mümkündür, bu nedenle koklama ve yalama gibi sosyal davranışlar da tümörü karşı tarafa bulaştırabileceğinizi unutmamak gerekir. Bu tümörler kendiliğinden düzelebilir, ancak normalde kemoterapi gereklidir.

Exit mobile version