Köpeklere verilen tuvalet eğitimi, köpeğin yavru olduğu yaşlardan itibaren başlatılması gereken önemli ve temel eğitimlerden biridir. Köpeklere verilen tuvalet eğitimi, köpeğin disipline girmesine, itaat etmeye eğilim göstermesine ve belli bir rutine sahip olmasına sebep olacaktır. Köpeklerde tuvalet eğitimi, sahibinin onu günde kaç kere dışarı çıkaracağına, hangi saatlerde dışarı çıkılacağına ya da köpeğin evde bir alana tuvaletini yapıp yapamayacağına göre değişiklik göstermektedir. Ancak tuvalet eğitimi de köpek sahipleri açısından zor ve sabır gerektiren bir süre olabilmektedir. Bu süreçte köpek sahiplerinin istikrarlı ve kararlı olması, köpeklerin bu eğitimi daha hızlı ve doğru şekilde tamamlamasını da sağlayacaktır.
Tuvalet Eğitiminin Önemi
Tuvalet eğitiminin önemi, köpek büyüdükçe daha da anlamlanacaktır. Yavru köpeklere verilen bütün eğitimler, köpeğin yetişkin olduğu yaşlarda hayat kalitesinin yüksek olması ve sahibi ile köpek arasında güçlü bir bağ olması açısından önemlidir. Tuvalet eğitimi olan ve bu eğitimin bir rutin halinde ilerlediği köpeklerin, diğer temel eğitimleri de daha başarılı şekilde yürüttükleri bir gerçektir. Tuvalet eğitimi sadece köpek için de gerekli değildir. Köpek sahipleri de her gün koltuklarının ya da halılarının tuvalet olarak kullanılmasını istemiyorlarsa bu eğitimi vermelidirler. Köpeklerin yetişkinlik dönemlerinde sürdürdükleri ve artık karakterlerinin de bir parçası haline gelen tüm olumsuz davranışlar, köpeklerin yavru oldukları dönemde alamadıkları ya da aldıkları ama doğru şekilde alamadıkları temel eğitimlerden kaynaklanmaktadır.
Tuvalet Alanı Seçimi
Tuvalet alanı tercihi, köpek için oldukça önemlidir. Köpekler bölgelerini tuvaletlerini yaparak işaretlerler. Bu sebeple, köpek için seçilen tuvalet alanının aynı olması ve köpeğin gittiği bu alanda kendi kokusunu alması, karakter gelişimi açısından da önemlidir. Kendi bölgeleri olan ve bu bölgeleri korumayı başaran köpekler daha özgüvenli ve mutlu bir yapıya sahip olmaktadır. Eğer köpek evin içinde bir alana da tuvaletini yapabiliyorsa, bu alanın doğal tuvalet alanlarına benzemesi önemlidir. Ayrıca bu alan, köpeğin her istediğinde ulaşabileceği bir alan olmalıdır. Köpek bu alanı kullanmak istediğinde, açamayacağı kapalı bir kapıyla karşılaşmamalıdır. Köpeklerde tuvalet eğitimi, onların hayatlarını kolaylaştırmak adına yapılmalıdır. Bu sebeple, bu eğitimin önünde engel oluşturabilecek her durum, köpek sahibi tarafından ortadan kaldırılmalıdır.
Ev İçinde Tuvalet Alışkanlığı
Ev içi tuvalet eğitimi yapılacaksa, öncelikle köpeğin rahat edeceği ve her istediğinde kullanabileceği bir alan seçilmelidir. BU alanın temiz kalması için, alana gazete sayfaları serilebilir. Gazetelerin geniş bir alana yayılması hem küçük kazaları engelleyecek hem de köpeğin tuvaletini daha rahat yapmasını sağlayacaktır. Köpeğin, evin içinde sahip olacağı bu tuvalet alanı sık sık temizlenmelidir. Köpekler de tıpkı kediler ve insanlar gibi, kirli tuvaletleri kullanmak istemezler. Ayrıca bu alanın köpeğin doğal tuvalet alanlarına benzetilmesi de köpeğin bu alışkanlığı daha rahat kazanmasını sağlayabilmektedir. Bu sebeple köpek sahipleri, bu alana yapay çimler koyabilir ya da köpekler için satılan tuvaletlerden yararlanabilirler.
Köpeklere ev içinde tuvalet alışkanlığı kazandırılırken dikkat edilmesi gereken başka hususlar da vardır. Bunlardan en önemlisi köpeğin eğitimi sırasında onu azarlamamak, gururunu kırmamak ya da korkutmamaktır. Köpek, gazete sayfalarının dışına tuvaletini yaparsa, köpeğin tuvaletini yaptığı yer köpeğin kokusundan arındırılana kadar temizlenmeli ve köpeğin kokusu gazete sayfasına temas ettirilmelidir. Böylece köpek kendi kokusunu takip ederek doğru yere tuvaletini yapabilir. Diğer bir konu da köpeğe ev içinde tuvaletini yapacak bir alan verdikten sonra, onu dışarı çıkarmamak ve egzersizlerini yaptırmamaktır. Köpeğin günlük olarak ihtiyaç duyduğu egzersizler yapılmazsa hem köpeğin beden sağlığı tehlikeye atılmış olur hem depresif ve mutsuz olmasına sebep olunmuş olur.
Ev Dışında Tuvalet Alışkanlığı
Ev dışında tuvalet eğitimi, en sağlıklı olan yollardan biridir. Bu yöntem sayesinde, köpek ve sahibi kaliteli zaman geçirerek aralarındaki bağı güçlendirebilir. Ayrıca köpek günde iki kez dışarı çıkarılacağı için gerekli egzersizleri de yapmış olur. Bu yöntem ile, köpeğin başka köpeklerle oyun oynaması ve sosyalleşmesi sağlanabilir. Böylece köpek dış dünyaya ve başka köpeklerin varlığına da açık bir karakter gelişimine sahip olur.
Bu yöntemden yararlanmak isteyen köpek sahiplerinin, köpeklerini her gün aynı saatlerde aynı yerlere götürüyor olmaları daha olumlu sonuçlar verecektir. Köpekler rutin seven hayvanlar oldukları için, tuvalet saatlerini bilmek onların bu konu hakkında kaygı geliştirmelerini engelleyecektir. Ayrıca hangi saatlerde tuvalete çıkarılacağını bilen köpekler, tuvaletleri gelse bile tutmak ve eve yapmamak konusunda daha dayanıklı olacaklardır. Köpek sahibinin de köpeğin alışkanlıklarına hâkim olması, mesela hangi saatlerde yemek yediğini bilmesi ve bu bilgilerle hareket etmesi gerekmektedir. Köpeklerin yedikleri yemeği sindiremeden dışarı çıkarılmaları bazı sindirim sorunlarına sebep olabilmektedir.
Tuvalet Eğitimi Yaşı
Yavru köpeklerde tuvalet eğitim yaşı, köpeğin yaşayacağı eve geldiği ilk günü de kapsamaktadır. Yani yavru köpeklerde tuvalet eğitimi için belli bir yaşa gelinmesinin beklenmesine gerek yoktur. Yavru köpekler, bu eğitimi ne kadar hızlı alırlarsa, sonuçları da o kadar hızlı ve sağlam olacaktır. Yavru köpekler tuvalet eğitimleri sırasında dışarı çıkarılacağı için, bu eğitimle beraber tasma eğitimi de başlayabilir. Ancak tuvalet eğitiminin başlaması için temel itaat eğitimlerinin yapılması gerekliliği yoktur. Tuvalet eğitimi devam eden bir yavru köpeğe, 3 aylık olmasının ardından temel eğitimler de verilmeye başlanabilir.