Köpeklerde Kennel Cough (Tracheobronchitis) enfeksiyonu genel olarak köpek kulübesi öksürüğü olarak bilinen Infectious tracheobronchitis, Bordetella bronchiseptica ve canine parainfluenza virüsünün neden olduğu alt solunum yollarında yangıya sebep olan köpek solunum yolu enfeksiyonudur. Bu patojenler, solunum sistemini kaplayan kirpiklere saldırır ve üst solunum yolunun iltihabına neden olur. Bu durum solunum yollarının tahriş olmasına ve kuru bir öksürüğe neden olur. Aynı zamanda hayvanı ikincil bir enfeksiyona daha duyarlı hale getirir. Her ne kadar köpek kulübesi öksürüğü yaz aylarında daha yaygın olsa da, her an ortaya çıkabilir. Hastalık yavru köpeklerde öldürücü bronkopnömoni ile seyrederken. daha yaşlı hayvanlarda kronik bronşitis şeklinde ortaya çıkar. Bu hastalığın hayvan hastanelerindeki ve tazı barınaklarındaki köpekler arasında hızla yayıldığı ve bunun tamamen bir hastane veya kulübe enfeksiyonu olduğu belirlenmiştir.
Hastalığın Nedenleri Nedir?
Bu hastalıkta bir çok virusun, özellikle parainfiuenza virusu, Canine adeno viruslar (CAV-2), Canine herpes virusu ve distemper virusunun rol aldığı tespit edilmiştir. Sekonder olarak gram negatif bakterilerden pseudomonas spp, E. coli ve Klebsiella pnömonia türü bakteriler olaya katılmaktadır. Ayrıca hastalıklı köpeklerde (6 aylıktan büyük) Bordotella bronşiseptika ‘nında izole edildiği bildirilmiştir. Hem Canine Adenovirus (CAV-2) hem de Parainfluenza virusu solunum yoluyla hızla bulaşır. Bu iki etken sadece solunum sisteminde yangıya yol açmak suretiyle hastalığa neden olurlar.
Canine Adenovirusun (CAV2) birinci derecede hedef dokuları bronşiollerdir. Virus burada üreme safhasını geçirdikten sonra şiddetli nekroza yol açar. Alt ve üst solunum yollarındaki üremeyi takiben bu etken solunum sekretleriyle atılır.
Köpeklerde Kennel Cough Enfeksiyonun Klinik Belirtileri
Hastalığa neden olan virusların alt solunum yollarında başlattıkları yangı nedeniyle en önemli bulgu öksürüktür. Bu hastaların trachea ve larenx bölgesine basınç yapılacak olursa öksürüğün şiddetlendiği görülür. Hastalığın hafif seyrettiği olgularda beden ısısı normal veya biraz yüksek olarak kaydedilir. Fakat bu hayvanlar tamamen iştahsızdır ve sürekli bir kenara çekilerek yatmak isterler. Buna karşın genç köpeklerde hastalık daha şiddetli seyretmektedir. Beden ısısı yükselmiş (40-41 derece) ve her iki burun deliğinden kısa sürede purulent özellik kazanan burun akıntısı görülür. Aynı zamanda hasta köpeklerde yaş öksürük ve depresyon gözlenir.
En belirgin semptom olan öksürük sanki köpeğinizin boğazında bir şey sıkışmış gibi ses çıkaran ve boğuluyor veya boğazlarını temizlemeye çalışan ses gibidir.
Enfeksiyonun Teşhisi Nasıl Yapılır?
Köpeğinizin köpek kulübesi öksürüğü olduğunu düşünüyorsanız, en kısa sürede veterinerinize danışın. Çünkü köpek kulübesi öksürüğü için özel bir test veya tanı yöntemi yoktur. Fakat klinik bulgulara bakarak hastalıktan kuşkulanmak mümkündür. Kesin tanı için burun sıvaplarından ekimler yapılarak etkenin izolasyonu ve identifikasyonun yapılması gerekir. Yine hastalıktan iyileşen hayvanların kan serumlarında spesifik antikorların tespiti ile de tanı konulma imkanı olabilir.
Tracheobronchitis Tedavisi Nasıl Yapılır?
Sağaltım için mutlaka Veteriner Hekim ‘inize başvurun. Burada yazılan tedaviler bilgi amaçlıdır. Burada verilen bilgilerle tedavi edilmeye çalışılan hastanın oluşabilecek olumsuz tüm sonuçlar için hiçbir sorumlukluk kabul edilmez.
Köpeklerde Kennel Cough enfeksiyonun ilk olarak hasta hayvanlar kesinlikle hospitalize edilmemelidir. Bu hastalığın kulübe veya hastane enfeksiyonu olması nedeniyle, bu konuda hekimlerin çok dikkatli olması gerekir. Aksi taktirde, enfeksiyon hastanede bulunan diğer hayvanlara hızla bulaşır. Hasta hayvanlar temiz havadar bir yere alınmalı ve rahatsız edilmemelidir.
Tedavi klinik semptomların ciddiyetine bağlıdır. Çok hafif vakalarda, hastalık kendi kendini sınırladığından ve seyrini tıpkı bir soğuk algınlığı gibi sürdüreceğinden hiçbir ilaç verilmez.
Sekonder enfeksiyonların önlenmesi ve vücut direncinin artırılması için girişimlerde bulunulmalıdır. Bunun için hasta köpeklere Kloramfenikol, Sefalosporin veya Tetrasiklin grubu antibiyotiklerden herhangi birisiyle uygulamalar yapılır. Bu antibiyotiklerin özellikle trachebronşial mukozaya yüksek derecede geçiş üstünlüğüne sahip olmaları dolayısıyla sağaltımda önemli başarılar elde edilir. Bu antibiyotiklerden sonuç alınmadığı taktirde, hasta hayvanlardan tracheal aspirasyon yapmak suretiyle kültürler yapılabilir. Yukarıda önerilen antibiyotiklerden olumlu sonuç alınmadığı durumlarda veya antibiyogram yapma imkanının da bulunmadığı ortamlarda hastalığın sağaltımı için intratracheal yolla Gentamisin sülfat veya Kanamisin sülfat solüsyonlarından 2-3 gün süreyle uygulanabilir.
Burada asıl problem Köpeklerde Tracheobronchitis enfeksiyonun eğer tedavi olmazsa ya da geç kalırsanız zatüreye çevirebilir.
Hastalıktan Nasıl Korunabiliriz?
Köpeklerde Kennel Cough hastalığına karşı canlı aşılar mevcuttur. Bu aşılar kombine şekilde bulunurlar (CAV-2, Parainfluenza ve Distemper virusu) ilk aşılama 6-8 haftalıkken yapılır. Bundan sonra yılda bir kez aşılama yeterlidir. Bazı araştırmacılar önerilen antibiyotiklerden sonuç alınmadığı durumlarda ve antibiyogram yapma imkanlarının olmadığı ortamlarda tedavide de belirttiğimiz gibi bu hastalığın sağaltımının direkt olarak intratracheal yolla Kanamisin sülfat ve Gentamisin sülfat kullanarak yapabileceğini bildirmektedirler. Ancak bu uygulamalara 2-3 gün devam etmek gerekir.