Köpeklerde Eklampsia (Hipokalsemi, Puerperal Tetani)

Köpeklerde Eklampsia (Hipokalsemi, Puerperal Tetani)

Köpeklerde Eklampsia (Hipokalsemi, Puerperal Tetani)

Köpeklerde Eklampsia, laktasyonun başlaması ile birlikte bağırsaklardan yeterince kalsiyum emilememesi ve kemiklerden mobilizasyonun sağlanamaması sonucu hipokalsemi ile ortaya çıkar. Daha çok küçük cüsseli kedilerde ve doğumu izleyen 21 gün içinde görülür. Bazen gebeliğin son dönemlerinde de rastlanabilir.

Hayvan sahibi hastalığın semptomlarını fark ettiğinde genellikle serum kalsiyum konsentrasyonu 7 mg/dl’nin altına düşmüştür.

Köpeklerin Vücudunda Kalsiyum Nasıl Düzenlenir?

Kalsiyum, kullanılıp kullanılmadığına bağlı olarak vücutta birkaç durumda bulunur. İyonize kalsiyum kan dolaşımında serbestçe dolaşır ve aktiftir veya kalsiyum gerektiren çok sayıda vücut fonksiyonundan birinde kullanılmaya hazırdır. Kandaki iyonize kalsiyum miktarı sıkı bir şekilde düzenlenir. Çok fazlası tehlikelidir. Çok düşük tehlikelidir. Kandaki kalsiyumun yaklaşık yüzde 50’si iyonize kalsiyumdur.

Kalsiyum da kan dolaşımında dolaşır, ancak serbestçe dolaşmaz. Glikoz molekülleri (görevi kanda serbestçe çözünmeyen maddeleri taşımak olan bir kan proteini) tarafından taşınır veya diğer iyonlarla komplekslenir. Kandaki kalsiyumun yaklaşık yüzde 40 ‘a bağlanır (yani albümin tarafından taşınır veya başka bir tonla komplekslenir). Birlikte eklenen iyonize kalsiyum ve bağlı kalsiyum, toplam kalsiyum olarak adlandırılır. Bu değer çoğu kan kimyası panelinde rapor edilir. Toplam kalsiyum, vücuttaki toplam kalsiyum değil, kan dolaşımındaki toplam kalsiyum anlamına gelir.

Kalsiyum ayrıca kemik minerallerinde de depolanır. Kemiği genellikle iskeleden daha fazlası olarak düşünmüyoruz, şaşırtıcı derecede aktif, canlı bir kemik dokusudur. İşlevlerinden biri de kalsiyumu depolamaktır ve kalsiyum ihtiyaç duyulduğunda kemikten mobilize edilebilir. Normalde bol miktarda kalsiyum vardır ve bu tür bir mobilizasyon kemik yapısını önemli ölçüde zayıflatmaz, ancak fazla kalsiyum mobilize edilirse kemik tükenebilir ve yumuşatılabilir.

Köpeklerde Eklampsia Tanısı Nasıl Yapılır?

Köpekte klinik belirtiler olarak; ilk başlarda huzursuzluk, salivasyon artışı, titremeler, sinirlilik, solunum artışı ve sızlanmalar izlenir. Bu belirtiler ilerleyerek tonik-klonik musküler spazmlar, ateş, taşikardi, miyosis ve ölüm şekillenebilir.

Köpeklerde Puerperal Tetani Tedavi Nasıl Yapılır?

Sağaltım için mutlaka Veteriner Hekim ‘inize başvurun. Burada yazılan tedaviler bilgi amaçlıdır. Burada verilen bilgilerle tedavi edilmeye çalışılan hastanın oluşabilecek olumsuz tüm sonuçlar için hiçbir sorumlukluk kabul edilmez.

Köpeklerde Eklampsia sağaltım amacıyla köpeklere, 5 – 20 mI % 10 kalsiyum boroglukonat, i.v. olarak yavaşça verilir. Ek olarak aynı miktarda, s.c. yolla da uygulanmalıdır. Uygulama sırasında aritmiler şekillendiğinden enjeksiyon dikkatli olarak yapılmalıdır. Kalsiyum, oral yolla da (500 mg/5kg/günde üç kere) verilebilmekle birlikte bazı riskleri bulunmaktadır. Bu uygulama doğumdan önce yapılırsa paratiroid hormon salgısını deprese edip sorun yaratabilir. Köpeklerde Eklampsia olgularında kalsiyum uygulamasına cevap alınmazsa, intravenöz glukoz verilebilir. Zira hipoglisemi de hipokalsemi semptomlarına benzer klinik tablo gösterir. Bu uygulama da sonuçsuz ise, sinir sistemi yatıştırıcılarından diazepam (i.v.) ve pentobarbital düşünülebilir.

Oral takviyeler ve diğer destek tedaviler yapılmalıdır. Hastanın durumuna göre bu konuda Veteriner Hekiminiz uygulamayı yapacaktır.

Köpeklerde yavrular 24 saat yapay beslenmeli yahut tamamen sütten kesilmelidir. Laktasyonu sonlandırmak için bromocriptin veya cabergolin verilebilir.

Kaynak
Kaynakları görüntülemek için tıklayın...
  • Kedi ve Köpek Hastalıkları Prof.Dr. Hüseyin Yılmaz İmren 1998 (Medisan), 481.
  • Veterinarypartner Vin “Hypocalcemia (Low Blood Calcium) in Cats and Dogs” Wendy Brooks, DVM, DABVP (Çeviri)
Exit mobile version