Köpeklerde Aşılama ve Aşılamada Dikkat Edilecek Hususlar

Köpeklerde Aşılama ve Aşılamada Dikkat Edilecek Hususlar

Köpeklerde Aşılama ve Aşılamada Dikkat Edilecek Hususlar

Köpeklerde aşılama bilindiği üzere kedi sahipleri tedavi olmayan veya tedavi edildiğinde kalıcı hasar bırakan hastalıklar için belirli zamanlarda aşılar uygulanmaktadır. Aşılarını düzgün takip eden ve yaş grubuna göre kedilerini düzgün besleyen kedi sahipleri hastalıklarla fazla uğraşmazlar. Aşıları Veteriner Hekimler olarak çok önemsiyoruz. Bizler istiyoruz ki evcil hayvanınız hasta olmadan onu koruyalım. Ama bu konuda hayvan sahipleri ufak hesaplar peşine düşüp genel olarak yaptırmadıkları için hayvanların sağlığı sürekli tehdit altında. Belki sizlere istatistik olarak net olarak bir şey diyemem ama birçok ölümle sonuçlanan hastalıkların %50 ‘si aşılar yapılmadığından dolayı olmaktadır.

Aşılar; vücuda verildiğinde, immun sistemi uyararak hastalıklara karşı spesifik aktif bir bağışıklık oluşturan ve bu yolla canlının korunmasını sağlayan; mikroorganizmaları, bunların komponentlerini veya metabolik ürünlerini içeren biyolojik maddelerdir.

Bağışıklık; vücuda giren veya verilen mikroorganizma, toksin, toksoid, protein ve polisakkarid gibi yabancı maddelere karşı vücudun bütün genel ve özel savunma mekanizmalarıyla karşı koyması, direnç göstermesi ve kendini korumasıdır.

Doğal bağışıklık; Canlıların anatomik, fizyolojik, fiziksel, kimyasal özellikleri ve kalıtsal karakterleri ile hastalık etkenlerine ve diğer maddelere yönelik genel savunma mekanizmasıyla karşı koyma yeteneğidir.

Kazanılmış bağışıklık; Canlıların, özellikle doğduktan sonra çeşitli mikroorganizmalarla veya bunların antijenik özelliğe sahip toksin ya da metabolik artıklarıyla karşılaşarak vücutlarında bu antijenlere karşı spesifik antikorların oluşmasıyla hastalık etkenlerine karşı koyma yeteneğidir.

Antijen; Vücuda girdiğinde immun sistemi uyararak kendine karşı antikor oluşumunu uyaran biyolojik maddelerdir.

Antikor; Vücuda giren antijenik maddeye karşı spesifik olarak, immun sistem tarafından üretilen biyolojik maddelerdir.

Köpeklerde Aşılama Kuralları

Köpeklerde Aşılamayı Gerektiren Hastalıklar

Köpeklerde aşılama sonucunda köpeğinizi koruyacak hastalıklar nelerdir?

Kanlı ishal (Parvoviral enteritis): Parvovirus tip-2 tarafından oluşturulan, akut seyirli, ani ölüm, kan ishal ve kusmayla karakterize bulaşıcı ve öldürücü bir hastalıktır.

Köpek gençlik hastalığı (Distemper): Köpekler başta olmak üzere çoğu etçilleri etkileyen, akut ve subakut seyir gösteren, solunum sisteminde, sindirim sisteminde ve sinir isteminde bozukluklar oluşturan bulaşıcı viral bir hastalıktır.

Köpek karaciğer hastalığı (Hepatitis contagiosa canis):Köpek Adenovirusu tip-1 tarafından oluşturulan başta karaciğer olmak üzere sindirim sistemi, solunum sistemi ve sinir sistemini etkileyen ,akut,ateşli ve bulaşıcı viral bir hastalıktır.

Enfeksiyöz laringotracheitis: Köpek Adenovirus tip-2 tarafından oluşturulan, tonsillitis ve faringitisle karakterize solunum sisteminde bozukluk oluşturan bulaşıcı viral bir hastalıktır.

Leptospirozis: Akut, subakut ve kronik seyirli, bir çok memeli hayvan türünü etkileyen, hemoglobinuri, kanlı ishal, sarılık ve böbrek bozukluğu oluşturan, bulaşıcı bakteriyel bir hastalıktır.

Köpek boğmacası (Cenel cough): Köpeklerde üst solunum yollarında enfeksiyon oluşturan, kronik bir öksürükle karakterize, Bordotella bronchoceptica tarafından oluşturulan bakteriyel bulaşıcı bir hastalıktır.

Korona virus hastalığı (Corona virus enfection): İştahsızlık, kanlı-mukuslu ishal, kusma ve mental depresyonla karakterize bulaşıcı bir hastalıktır.

Köpek Herpes virus enfeksiyonu: Her yaştaki köpekleri etkileyen, yeni doğan yavrularda perakut veya akut hemorajik nekrozlarla ölümlere, ergin köpeklerde solunum sisteminde ve ürogenital sistemde subklinik veya klinik enfeksiyon oluşturan, bulaşıcı viral bir hastalıktır.

Köpeklerde Lyme Hastalığı: Dünyadaki en yaygın keneyle bulaşan hastalıklardan biri olduğu bilinmektedir. Borreliosis kenelerle nakledilen Borrelia Burgdorfi isimli spiroketin neden olduğu bir hastalıktır.

Kuduz: Akut seyirli, bilinç kaybı, huzursuzluk, salya akıntısı ve yutkunma güçlüğü ve çeşitli felçlerle karakterize, ölümle sonuçlanan viral bir hastalıktır.

Mantar Aşısı: 3 Aylık olan köpeklere uygulanabilir. Sıcak ve nemli ortamlarda yaşayan köpekler için oldukça önemlidir. 14 gün arayla iki doz şeklinde uygulanır.

Köpeklerde aşı programı için sitemizde ki yazıyı okuyabilirsiniz.

Kaynaklar

Kaynakları görmek için tıklayın...
  • Kedi ve Köpek Hastalıkları, Prof.Dr. Hüseyin Yılmaz İmren, 1998, Medisan, 435-436.
  • Kendim 🙂

Exit mobile version