Köpeklerde Ağız Kokusunun Sebebi Nedir, Nasıl Geçer?

Köpeklerde Ağız Kokusunun Sebebi Nedir, Nasıl Geçer?

Köpeklerde ağız kokusunun önlenmesi için bazı yollar mevcuttur. Eğer köpeğiniz ağzını açtığında ağzından kötü bir kokuya geliyorsa yapacağınız bakım ile bu kokunun önüne geçebilmeniz mümkündür. Köpeğinizin dişlerinin temizliğine dikkat ederek kötü kokunun önüne geçebilirsiniz. Bunun için haftada en az birkaç defa köpeğinizin dişlerini köpekler için üretilmiş olan diş macunu ve fırçalar ile temizlemeniz gerekir.

Köpeklerde ağız kokusunun diş fırçalama ile geçecektir. Diş fırçalamayla ağızda oluşabilecek bakteriler ve kötü koku önlenmiş olur. Ağız kokusu aynı zamanda yiyecekler dolayısıyla da oluşabilir. Bu yüzden köpeğinizi beslerken kuru muma tercih etmeniz önemlidir. Yemekten sonra ise su içmesine dikkat ederek oluşabilecek kötü kokunun önüne geçebilirsiniz. Köpeklerin dişlerinde oluşan plak nedeniyle de bakteri sorunları ortaya çıkar. Bakteriler köpeğinizin diş etleri ve dişinde çürüklere, kötü kokuya, enfeksiyonlara sebep olabilir. Bu yüzden ağız temizliği için kemik ya da benzeri oyuncaklarla köpeğinizin dişlerini temizlemek mümkündür. Oyuncaklar tükürük yaratırlar. Böylece köpeklerin dişleri daha temiz bir hale gelir.

Köpeğinizin ağız kokusunun geçmesi için ona sebze vermeniz mümkündür. Köpekler sebzelerle pek anlaşamaz ancak maydanoz ve havuç ağız kokusu için iyi gelen sebzelerdendir. Maydanozu köpeğinizin mamasına karıştırarak deneyebilirsiniz. Havuç ise haşlanmış olarak köpeğinize verilebilir. Elma sirkesi ağız kokusu için iyi gelen bir diğer gıdadır, ancak köpekler elma sirkesinden pek hoşlanmazlar.

Bu yolların yanı sıra köpeğinize ağız kokusunun gitmesi için tablet de verebilirsiniz. Veterinere danışarak bu ilaçları köpeğinize verebilmeniz ya da macun kullanmanız mümkündür. Köpeklerin ağız kokusunu engelleyen spreylerden kullanabilmek de bir başka seçenektir. Eğer veterinerinin onaylarsa köpeğinizin ağız kokusunu önleyen spreyler kullanabilirsiniz.

Köpeklerin Dişleri Nasıl Fırçalanır?

Köpeklerin dişleri fırçalanması için köpeklere özel üretilmiş diş macunları ve diş fırçaları kullanılması önemlidir. Köpekler ilk başta diş fırçalanmasından hoşlanmazlar, bunun için köpeğinizi sakinleştirip ona güven aşılayarak köpeğinize yaklaşmanız gerekir. Daha sonrasında yavaş yavaş fırçalamayı deneyebilirsiniz. Ödül mamaları ile köpeğinizi bu sürece alıştırabilirsiniz.

Köpeğinizin dişini fırçalarken dikkat etmeniz gereken nokta dişlerin diş etleri ile birleştiği noktalardır. Bu noktalara yuvarlak hareketlerle fırçalama işlemi uygulamanız gerekir. Dişlerdeki plaklar için ise ağzının içinden yukarıya doğru dikey hareketlerle fırçalama işlemi yapmanız gerekir. Fırçalama işlemini haftada birkaç kez tekrarlamanız önemlidir. Böylece ağızda oluşabilecek kötü kokular ve bakterilerin önüne geçmiş olursunuz.

Köpeklerde Ağız Kokusunun Neden Olan Şeyler Nelerdir?

Köpeklerin ağız kokusu oldukça yaygındır bu durumdur. Köpeğin ırkı ile alakalı olarak ortaya çıkmaz, neredeyse bütün köpeklerin ağzı kokar. Köpeklerde ağız kokusu tıptaki adı halitoz şeklindedir. Köpeklerde ağız kokusunun sebepleri diş sorunları, ağız yarası, iç parazit gibi sebeplerdir.

Köpeklerin ağız kokusunun sebebi ilaçlar olabilir. Köpeğinize verdiniz bazı ilaçlar ağzının kötü kokmasına sebep olabilir. Ağız kokusunun bir diğer nedeni ise beslenmedir. Köpeğinize verdiğiniz gıdaların aşırı tüketilmesi ağızda kokuya yol açabilir. Bu durum dişlerde biriken bakterilerin oluşmasına da sebep olur. Dişler için yeterince hijyen sağlanmaması sonucunda ağızda bakteriler oluşur. Bu bakteriler çürüklere yol açar ve ağız kokusu oluşur. Diş taşı, diş plağı ve tartar da ağız kokusuna sebep olan etmenlerdir.

İç parazit aşısı hayvanlar için çok önemlidir. Köpeklere yapılan bu aşı köpekleri pek çok viral enfeksiyon ve hastalıktan korur. Köpeklerde bulunan iç parazitler ağızda koku yapar. Köpeklerin iç parazit aşıları ihmal edilmemelidir. Özellikle de yavru köpekler için iç parazit aşısı büyük öneme sahiptir.

Hangi Hastalıklar Köpeklerin Ağız Kokusu Sebep Olur?

Köpeklerdeki bazı hastalıklar da ağız kokusuna neden olur. Bunlar diyabet ve böbrek hastalıklarıdır. Şeker hastalığı köpeklerde genellikle obeziteyle tetiklenir ve aşırı kilolu olan köpeklerde pek çok hastalığın bulunması mümkündür.

Mide ya da böbreklerde oluşan hastalıklar da köpeklerde ağız kokusuna yol açan diğer sebeplerdir. Köpeklerin ileriki yaşlarında bakımı ve beslenmesi çok önemlidir. Sakatat ağırlıklı beslenme köpeklerde ciğer sorunlarına sebep olabilir. Beslenmelerinde meyve sebze gibi diğer besinlere de ağırlık verilmelidir. Bu sebeple ileriki yaşlardaki köpeklerin beslenmesini veterinere danışarak oluşturmak önemlidir. Böbreklerdeki hastalıklar nedeniyle köpeklerin ağzı kokabilir.

Köpeklerde Diş Çürüğüne Ne Sebep Olur?

Köpeklerde diş çürüğüne sebep olan etmenler başta kalsiyum eksikliğidir. Diş eti hastalıkları, beslenme sorunları, şeker oranı yüksek yiyeceklerin fazla tüketilmesi köpeklerde diş çürüklerine sebep olan diğer sebeplerdir.

Kalsiyum eksikliğinden dolayı kemiklerin sağlığının bozulması sebebiyle diş sağlığı da bozulabilir. Kalsiyum eksikliği köpeklerde diş çürüğüne sebep olabilir. Veterinerin önerisiyle doğru miktarda kalsiyum desteği alınabilir. Bazı yiyeceklerden de kalsiyum almak mümkündür. Ancak yiyeceklerden alınan kalsiyum bazı durumlarda yeterli gelmeyebilir. Bu yüzden kalsiyum açığını takviyelerle kapatmak mümkündür. Hangi dozda ne kadar kalsiyum takviyesi alınması gerektiğine veteriner hekiminiz karar verecektir.

Köpeklerde Diş Eti Hastalıkları Belirtileri Nelerdir?

Köpeklerde diş eti hastalıkları olduğunun belirtilerini şu şekilde anlayabilirsiniz:

Bu belirtilerin olması durumunda köpeğinizde diş eti rahatsızlıkları bulunabilir. Bu yüzden bu problemi veteriner hekiminize danışarak çözmeniz önemlidir. Diş eti hastalıkları aynı zamanda kalp, böbrek ve karaciğer hastalıkları riskini de arttırdığı için erken dönemde tedavi edilmesi önemlidir. Köpeklerde ağız kokusunun daha ciddi sağlık sorunlarının da habercisi olabilir.

Exit mobile version