Köpek ve Kedilerde Raşitizm Hastalığı

Köpek ve Kedilerde Raşitizm Hastalığı

Köpek ve kedilerde raşitizm Hastalığı, yavru hayvanlarda tedavi edilmesi gereken, dikkate alınmaz ise yavruların bir ömür boyu sağlığını etkileyebilecek bir sorundur.

Raşitizm, D Vitamini, fosfor ve kalsiyum eksikliğine bağlı olarak ortaya çıkan, beslenme ve barınma ortamıyla doğrudan ilgili olup anne sütü yeterince almamış, dengesiz beslenen, sürekli kapalı güneş ışığı görmeyen yerlerde yaşayan yavru hayvanlarda görülen bir hastalıktır.

Köpek ve Kedilerde Raşitizm Hastalığı Nedenleri

Raşitizm hastalığı daha çok tamamen etle beslenen yavru hayvanlarda görülmektedir.

Klinik Bulgular ve Lezyonlar

Raşitizmli yavru hayvanlarda kemiklerde bozukluklar, buna bağlı olarak da hareketlerde dengesizlik gözlenebilir. Ayak ve bacaklarda yanlış pozisyonlar şekillenir. Ön bacaklar içe doğru döner (x bacaklılık) arka ayaklar dışa doğru bükülür.

Raşitizmlerin karakteristik lezyonları:

Radyografik muayenede mineralize olmayan fizyal alan bozukluğu, İlerlemiş vakalarda asenkron kemik büyümesine bağlı açısal ekstremite deformitesi görülebilir.

Tamamen et içeren diyetlerle beslenen hayvanlar çok şık rastlanildigini söylemiştik.

Yüksek sindirilebilir protein (ağırlık bazında >%50) ve yağ hızlı büyümeyi teşvik ve hayvanlar için iyi beslenme ve tüylerinde iyi bir parlaklık oluştursa bile yavrularda ileriki aşamalarda klinik belirti olarak hareket etme isteksizliği, posterior topallık ve ataksi şekillenmesi, yavru kediler genellikle pençelerin karakteristik sapması ile durur. İskelet hastalığı 5-14 hafta sonra giderek daha şiddetli hale gelir. Yavru kediler sessizleşir ve oynamaya isteksiz olurlar; arka uzuvları oturma pozisyonu veya sternal yaslanma şeklini alır.

Normal aktivitelerde, bir veya daha fazla kemikte kırıklar oluşması nedeniyle ani şiddetli topallık başlangıcına neden olabilir.

Topallık, büyüyen köpeklerde başlangıçtaki işlevsel bozukluktur ve hafif bir topallıktan yürüyememeye kadar değişebilir. Kemikler palpasyonda ağrılıdır ve uzun kemiklerin ve omurlarında katlanma kırıkları şekillenebilir.

Aşırı miktarda kalsiyum içeren diyetlerle beslenen yavru hayvanlarda raşitizm benzeri belirtiler görülebileceğini daha öncede söylemiştim.

Ruminantlarda (örnek olarak koyun ve keçi diyebilirim), aktif D vitamini eksikliği genellikle güneş ışığına maruz kalma eksikliğine ve daha az ölçüde beslenmede fosfor eksikliği sonucu görülebilmektedir. Koyunlarda, gen bozukluğu sonucu vitamin D’nin kullanılamamasına işkili sorunlar rapor edilmiştir.

Teşhis

Klinik belirtilere dayalıdır ve radyografi ve serum biyokimya testleri ile desteklenir.

Raşitizmle ilişkili tipik mikroskobik lezyonlar, hızlı büyüyen kemiklerde en belirgin olan bozulmuş endokondral ossifikasyondur. Büyüme plakaları genişler ve düzensizdir ve eklemler genişlemiş görünür. Spongiozanın trabekülleri daha incedir, enfarktüs ve kanamaya yatkındır.

Büyük kemiklerin ve eklemlerin radyografik muayenesi, raşitizm için en güvenilir tanı aracıdır. Raşitik kemiklerin radyoopasitesi karakteristik olarak normal kemiğe göre daha düşüktür. Büyüme plakaları genişlemiş ve düzensiz görünür.

Plazma alkalin fosfataz aktivitesi yaygın olarak artar. Serum fosfor ve D vitamini konsantrasyonları, raşitizm birincil nedenine bağlı olarak değişebilir. Fosfor veya D vitamini eksiklikleri ile ilişkili durumlarda, bu bileşiklerin serumdaki konsantrasyonları normalin altındadır.

Hipokalsemi ileri evrelerde görülür.

Köpek ve Kedilerde Raşitizm Hastalığı Tedavi

Tedavide öncelikle yavrular doğru miktarlarda kalsiyum ve fosfor oranlarında tüketecegi bir beslenme olmalıdır.

Ayrıca D vitamini eksikliği giderilmelidir. Yüksek düzeyde D vitamini İçeren besin gıdaları çok azdır ve bunlar aşağıdaki gibidir:

Patolojik kırıklar veya geri dönüşü olmayan bir hasar olmadığında prognoz iyidir, yavru hayvanlar tedavi ile iyileşebilir.

Exit mobile version