Köpek Gençlik Hastalığı – Distemper

Köpek Gençlik Hastalığı - Distemper

Köpek Gençlik Hastalığı - Distemper

Distemper yani Gençlik hastalığı, hem köpekte hem kedilerde görünebilir ama en çok vakalar köpeklerde mevcuttur. Köpeklerde oldukça şiddetli ve bulaşıcı bir hastalıktır. Ayrıca tilki, kurt, vizon, rakunda da görülebilir. Tedavi edilmediğinde ölümle sonuçlanır. Kedi distemperın da akyuvarlarda azalma gözlenir, hastalık bir hafta kadar sürer ama çoğunlukla ölümle sonuçlanır. Etkeni Canine distemper virusdur. Canine distemper virus Paramyxoviridae ailesine bağlıdır.

Bu hastalığa ait virus solunum yoluyla, hastalık etkeninin bulaştığı mama kabı, su kabıyla, burun akıntısı, gözyaşı, salya , idrar ve gaita ile temas ve damlacık yoluyla da bulaşmaktadır.

3-6 aylık yavrular, karışık ırklar (Greyhound’ların en duyarlı ırk),aşılanmamış veya doğru aşılanmamış hayvanlar, Immunsuprese hayvanlar (T-hücre yetersizliği olan bireyler),enfekte köpeğe temas eden hayvanlar risk altındadır.

Virus oral ve aoregen yola alınıp, Tonsilla ve Bronş epitellerinde çoğalır. Viremi safhası ile birlikte bütün organlara yayılır.Dalak, Timus,K.İliği,Lenf Bezleri, karaciğer, barsaklar ve Baş dokularında virus tesbit edilir. Virusun beyne ulaşması ile ölüm oluşur.Etkenin alınmasını takip eden 8-14. günden itibaren soğuk algınlığı benzeri semptomlarla başlar. Oluşum sıklığı sırasına göre etkilenen hayvanlarda; pnömoni, konjuktivitis, koyu nasal akıntı, ishal, öksürük ve kusma ile karakterizedir. Tespit edilebilecek diğer bulgular letarji, büyümüş lenf yumruları, kilo kaybı, iştahsızlık başlar. Zayıflık ve inkoordinasyon, baş eğilmesi, daireler çizerek yürüme, başı biryere dayama, göz küresinin hızlı hareketleri, abartılı bacak hareketleri, yüz ve kafada duyarlılık kaybı, paraliz, depresyon, körlük, kas veya kas gruplarında seğirme, salivasyon, çiğneme hareketleri değişir. Gözlerde inflamasyon (kızarıklık, ağrı, şişme, fonksiyon kaybı),körlük, genişlemiş pupiller, kornea kuruması, akıntı meydana gelir. Burun ucu ve ayak tabanlarında kalınlaşma ve kızamık benzeri döküntüler (rush) ile karakterize patolojik durumlar oluşur.

TEDAVİ

Antibiyotik =sol. ve sind. kanalını bakteriyel enf. dan korunmak için

Antikonvulzan=  MSS semptomlarını hafifletmek için.

Glukokortikoid =Sistemik hastalık tablosu olmayan MSS hastalıklarında

Distemper da KORUNMA

Attenüe canlı aşılar ile aşılama (8., 11. ve 14. haftalarda)

Senelik tekrar.

Şüpheli hayvanlardan uzak durma.

Vet. Hek. Öğrenci Rübeyda Dinç

Exit mobile version