Köpek Dostlarımız Neden Kusar?. Köpek dostlarımızda kusma sorunu, daha çok yediği bir şeyin dokunması sonucu pati dostumuz kusabilir. Ancak kusma sorununun altında yatan çok daha ciddi sebeplerden olabilir. Köpeğiniz bozulmuş veya zehirli bir maddeyi yutmuş olabilir , sindirim sisteminde oluşabilen hastalıkları sonucunda bu durumlar gözlemlenir ve zaman kaybetmeden bir veteriner kliniğine götürüp hekime göstermeniz çok iyi olacaktır.
1. Köpeklerin Kusma Nedenleri
- Gastrointestinal sistemin bakteriyel enfeksiyonu
- Diyetle ilgili nedenler (diyet değişikliği, gıda intoleransı, çöp yutma)
- Gastrointestinal kanaldaki yabancı cisimler (yani oyuncaklar, kemikler, çiğneme parçaları)
- Bağırsak parazitleri
- Akut böbrek yetmezliği
- Akut karaciğer yetmezliği veya safra kesesi iltihabı
- Pankreatit
- Ameliyat sonrası bulantı
- Toksik maddelerin yutulması
- Viral enfeksiyonlar
- Bazı ilaçlar veya anestezik ajanlar
- Sıcak çarpması
- Araba tutması
- Enfekte rahim
- Uzun bir süre boyunca düzensiz olarak ortaya çıkan kusma, mide veya bağırsak iltihabı, şiddetli kabızlık, kanser, böbrek fonksiyon bozukluğu, karaciğer hastalığı veya sistemik hastalıktan kaynaklanabilir.
2. Köpeğim Sık Sık Kusarsa Ne Yapmalıyım?
Köpeğimizin midesi bozulmuştur, yolculuk rahatsız etmiştir, ilaç kullanmış ve akabinde bu durum gözlemlenmiş ise endişe verici olmayabilir. Ancak köpeğimiz, sık ve bu durum kısa zaman aralıkları ile tekrarlanıyorsa mide ülseri, kolit, bağırsak tıkanıklığı veya parvovirüs gibi daha ciddi bir durumun işareti olabilir. Köpeğinizin kusması münferit bir olay değilse, tam bir muayene ve teşhis testi için onu hemen veteriner hekime götürmeniz gerekmektedir.
3. Başka Hangi Belirtileri İzlemeliyim?
Köpeğinizin hastalık belirtilerine işaret eden kusma ile seyreden durum , kusmanın çok sarımsı sıvı olması, kusmanın kanlı olması, kusmada doku parçacıklarının görülmesi, kusmada yediği ürünlerin agızda çigneme (sindirilmeden) gibi atılması gibi durumlardan birinin görülmesini veteriner hekiminze bildirmeniz gerek çünkü kusmanın nedenleri o kadar çeşitlidir ki bazen belirttiğiniz bu saydığım şeyler tanı koymakta yardımcı olacaktır. Veteriner Hekiminize mümkün olduğunca çok bilgi verilmesi ve başka belirtiler de olup olmadığını söylemek köpeğinizin neden kustuğunun ortaya çıkmasını hızlandıracaktır.
4. Kusan Köpeklerde İzlenmesi Gereken Durumlar Nelerdir?
- Kusma sıklığı, Köpeğiniz bir kez kusarsa ve düzenli yemek yemeye devam ederse ve normal bir bağırsak hareketine sahipse, kusma büyük olasılıkla izole bir olaydır.
- İshal
- Dehidrasyon
- Letarji
- Kusmukta kan
- Kilo kaybı
- İştah değişikliği
- Susuzluk veya idrara çıkmada artış veya azalma
Yukarıda belirtilen belirtilerden herhangi birini köpeğinizde görürseniz ve köpeğiniz bir gün içinde birden fazla sık aralıklarla kusmaya devam ederse ciddi bir sorunun olduğunun bilincinde olun ve zaman kaybetmeden pati dostunuzu veteriner kliniğine götürün.
Köpek Dostlarımız Neden Kusar?