Kedilerin tuvaleti olduğunu anlayabilmek için kedilerin gözlemlenmesi gerekir. Tuvaleti gelmiş olan bir kedi eğer daha önce bir yere tuvaletini yapmış ise bu bölgenin kokusunu alarak oraya yönelecektir. Etrafta kuytu bir köşe aramaya başlaması da mümkündür. Bu tarz davranışlar sergileyen kedilerin tuvaleti olduğunu anlayabilmek mümkündür. Bunun dışında kedilerin tuvaleti geldiğini herhangi bir hareketiyle anlayabilmek söz konusu değildir.
Kedilere Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir?
Kedilere tuvalet eğitimi kedi eve gelir gelmez verilmeye başlanmalıdır. Kedinize kedi tuvaletini ve kum kabını nasıl kullanacağına dair eğitim vermek önemlidir. Kedinizin tuvaleti geldiğini anladığınız zaman onu hemen kum kabının içine yerleştirmeniz gerekir. Sabah erken saatlerde, gece yatmadan önce yemek sonralarında onu tuvalete götürerek alışmasını sağlayabilmeniz mümkündür.
Bu durumu kediniz kendisi tuvalete gitmeye başlayana kadar devam ettirmeniz gerekir. Yaklaşık bir hafta ya da daha kısa bir süre sonra kedi tuvalete alışmış olacaktır. Kedi tuvaleti alıştıktan sonra onu tuvalete götürmenize gerek yoktur, bu işi kendisi yapacaktır. Daha rahat ya da konforlu hissetmesini sağlamak istiyorsanız koku tutmayan, topaklanmayan kedi kumu tercih edebilirsiniz.
Kediler için tuvalet eğitimi yaşı diye bir şey yoktur. Kediyi eve alır almaz tuvalet için eğitime başlamanız mümkündür. Kediler hijyenik canlılar olduğu için eğitime daha çabuk alışacak ve daha çabuk kum kullanmaya başlayacaktır.
Yavru Kedilere Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir?
Yavru kedilere tuvalet eğitimi vermek içgüdüleri sayesinde kolay işlemdir. Yavru kediye kumun yerine öğretmeniz gerekir. Kediniz eve gelir gelmez onu tuvalet alışkanlığı kazandırmanız mümkündür. Bunun için yavru kedinizi kumun üzerinde bırakmanız, elinizle temiz kumu karıştırarak kedinizin görmesini sağlamanız gerekir. Yavru kedi kumu kazımayı böylece öğrenecektir. Daha sonra kedinizi orada bırakıp kuma alışmasını, kendi kokusunu bırakmasını sağlamanız gerekir.
Bu şekilde kediyi kuma alıştırdıktan sonra kedinize mama ve su vererek tuvalet ihtiyacının oluşmasını sağlamanız gerekir. Mama yiyip su içtikten yaklaşık yarım saat sonra kedinizi tekrar kuma götürün. Eğer kedinizi kuma götürdükten sonra kediniz kuma henüz tuvaletini yapmamışsa yine kumu karıştırarak nasıl yapacağını tekrar göstermeniz gerekir. Kediniz kumu kullanana kadar bu işlemi tekrarlamanın önemlidir.
Yavru kedilerin tuvaleti geldiğini anladığınızda eğer kendisi kuma gitmiyorsa onu kuma bırakmanız önemlidir.
Yetişkin Kedilere Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir?
Yetişkin bir kedi evinize henüz yeni gelmiş ise bulunduğu ortama alışana kadar tuvaletini farklı bölgelere yapacaktır. Stres ve baskı sebebiyle ilk başta tuvalete alışması biraz zor olabilir. Ancak yavaş yavaş ortamı tanıdıktan ve etraftaki insanlara alıştıktan sonra tuvalet için koyduğunuz kumu kullanmaya başlayacaktır.
Eğer kedinizin geçmişinde tuvalet alışkanlığı yoksa ya da daha öncesinde olumsuz bir deneyim yaşamışsa tuvalet alışkanlığı kazanması zor bir süreç olacaktır. Böyle durumlarda tuvaletini yakında oyun oynaması ve bölgeye alışması sağlanır. Yeni kum kabı ve kum alarak da kedinizi tuvalete alıştırmak için denemeler yapabilirsiniz.
Kediler Tuvaletini ve Kumları Neden Önemlidir?
Kediler kumları kirlendiğinde temizlemek istemezler. Günde en az 1 defa kedi kumunu temizlemek ve tuvaletlerini haftada bir defa yıkayarak dezenfekte etmek önemlidir. Kediler aynı zamanda içerisine rahatlıkla girecekleri, konforlu bir şekilde hareket edebilecekleri büyük tuvaletleri tercih ederler. Eğer kediniz yavru ise içerisine zorla girebileceği büyük ve uzun kenarlı kedi tuvaletleri, yetişkin ise kendisi için küçük kalan boyutlardaki tuvaletlerinin tercih edilmesi yanlıştır. Kedinize boyutuna uygun tuvalet seçmeniz önemlidir.
Kedi tuvaletinin yanı sıra kedi kumu da önemli bir konudur. Kediler çok kumdan ya da az kumdan hoşlanmazlar. Kedi tuvaleti içerisine doğru oranda kum koyulması gerekir. Kedi kumları farklı türlerdedir. Birkaç deneme yaparak kediniz için en doğrusunun hangisi olduğunu bulabilmeniz mümkündür. Kristal kedi kumları kedilerin sağlığı açısından zararlıdır. Kristal kedi kumları topaklanan kumlar gibi kürekle alınıp katılamazlar, idrarı içine hapsederler. Topaklanan kedi kumları ise kediler idrarını yaptıktan sonra kürekle alınıp atılırlar ve böylece kumda bakteri oluşumunun önüne geçilmiş olur. İyi temizlenmemiş kumlar ve kristal kumlar kedinizin idrar yollarında enfeksiyona, bağırsaklarında sorunlara sebep olabilir bu yüzden kedi kumu seçim de önemlidir.
Tuvaletin boyutu ve kumun çeşidinin yanı sıra tuvaletin bulunduğu ortam da kediler için önemlidir. Eğer tuvaletini bulunduğu alanlar rahatsız ise tuvaletini kuma yapmayı reddedebilir. Tuvalet ile mama ve su kapları birbirinden uzakta, ayrı mekanlara koyulmalıdır. Aynı zamanda kedilerin tuvaletleri, kedilerin mahremiyetini ve güvenliğini sağlayacak şekilde sessiz, evin diğer alanlarından izole bir alanda bulunmalıdır. Kediler idrar yaparken ya da dışkılarken savunmasız kaldıkları için rahatlarına uygun, kendilerini güvende hissettikleri bir alanda tuvaletin bulunması önemlidir.
Kedi Kumu Ne Sıklıkla Değiştirilmelidir?
Kedi kumları 3 haftada bir tamamen ile değiştirilmelidir. Daha sonra iyice yıkanmalı ve dezenfekte edilmelidir. Kumun üzerindeki dışkılar ve topaklanmış kum ise günlük olarak kürekle alınmalıdır. Kedi kumunun çok pis olması kediniz için hoş bir durum olmayacaktır, bu durum kendinizi huzursuz eder ve tuvalet için evin herhangi bir köşesine seçmesine sebep olabilir. Kedilerin tuvaleti geldiğini anladığınızda onu rahatsız etmeden kedinizin işini bitirmesini bekleyerek sonrasında da kumu temizleyebilirsiniz.
Kedinizin kumunu pratik bir şekilde temizlemek için kedi kumu poşetlerinden satın alabilmeniz mümkündür. Bu poşetler kediler tarafından yırtılmaz. Böylece kumu değiştirmek istediğinizde poşeti büzerek çekip çıkarmanız yeterli olacaktır. Kum kabı temiz kalır ve kabı temizlenip dezenfekte etmek ile vakit harcamanıza gerek kalmaz. Yeni bir poşet geçirip yeni kumu içine dök dökmeniz yeterlidir.