Kedilerin doğum süreleri, ilk yavrunun gelmesinden sonra yaklaşık olarak 20 dakikadır. Eğer kedinizin doğum sancılarının başladığını fark ederseniz, ancak ilk yavru henüz gelmemişse, 24 saate kadar sancı süresi uzayabilir. Ancak kedi çok zorlanıyor, sancı süresi 24 saati geçiyorsa, bir Veteriner Hekim desteğine ihtiyaç duyulacaktır. Kedilerin doğum süreleri, diğer bir ifade ile kedilerde gebelik dönemi yaklaşık olarak 58- 64 hafta civarında sürer. Ancak bu süre kedinin yapısına, cinsine ve beslenmesine göre değişiklik gösterir.
Kedinin Doğuracağı Nasıl Anlaşılır?
Kedinin doğum belirtileri şu şekilde sıralanabilir:
- Doğum yaklaştıkça kasılmalar çoğalır. Kasılmalar kedinizi irkiltecek duruma geldiğinde doğum başlıyor demektir. Dakikalık olarak kasılmalar başlar ve doğum böylece anlaşılır.
- Hamile kediler çok fazla mırıldanır. Ancak doğum yaklaştıkça mırıldanmalar artar. kediniz sanki konuşuyormuş gibi sesler çıkarır.
- Anne sabit bir yere yerleşir. Kediler, gebelik döneminde doğum yapacakları yeri seçmeye çalışırlar. Sürekli yaşadıkları yerde keşif yaparak, doğum sırasında en rahat olacakları yeri seçmeye çalışırlar. Doğum başladığında ise seçtikleri yerde hareket etmeden kalırlar.
- Davranış değişiklikleri meydana gelir. Sevecen ve oyunbaz kediler daha hırçın ya da içe kapanık olabilir. Aynı zamanda kedi, anlamsız yürüyüşlerle ev içinde bir şey arıyor gibi dolaşabilir.
- İştah değişimleri gözlemlenir. Hamile kediler daha fazla yemeye başlar. Ancak doğum yaklaştığında, birkaç gün içinde iştah kesilir. Doğumu yaklaşan kediler aniden yemeden içmeden kesilir.
- Süt üretimi, doğuma 48 saat kala başlar. Gebe kedinin meme uçlarında koyu krem- sarı renklerde bir sıvı görürsünüz. Bu sıvı ilk süt- kolostrum olarak adlandırılır.
- Doğuma saatler kala kedinizin vücut ısısı düşmeye başlar. Normal bir kedinin vücut ısısı 38- 39 derecedir. Ancak doğuma saatler kala bu ısı 36- 37 dereceye kadar düşer.
Kedinizin vücut ısısını koltuk altından ölçebilirsiniz. Ancak bu ölçüm 1 derece daha düşük gösterecektir.
Kedi Doğumu Süresini Uzatan Etmenler Nelerdir?
Kedilerin doğum süreleri uzaması ilk yavrunun doğumundan sonra yaklaşık olarak 20 dakika geçmesine rağmen diğer yavruların çıkamaması durumudur. Fazla uzayan doğumlarda yavruların boğulması gibi istenmeyen durumlar meydana gelebilir. İlk yavrudan önce kedi, 24 saate kadar sancı çekebilir. Ancak ilk yavrunun doğumundan sonra, doğum sürecinin mümkün olduğunda hızlı bir şekilde tamamlanması gerekir. Kedilerde doğumu geciktiren durumlar şu şekildedir:
- Hormonal Sorunlar: Kedinizin hamilelik döneminde salgılanan prolaktin hormonunda sorun varsa, doğum uzun sürer. Bu hormon kasılmaları tetikler. Ancak bu hormonun gerektiği gibi bulunmaması, kasılmaları azaltarak doğum yolunun açılmamasına neden olur.
- Beslenme sorunları: Kedi, doğru bir şekilde beslenmezse yavrular gereğinden büyük olabilir. Bu durumda yol dar olacağından, çıkışta yavrular zarar görebilir. Aynı zamanda doğru beslenmeyen gebe bir kedi, aşırı güçsüz olacaktır. Bu nedenle doğum sırasında yavruyu itecek gücü bulamaz ve doğum uzar.
- Stres: Kedinin strese girmesi doğum yolunu kapatır.
- Pelvis çatısı: Eğer çatı yeterince açık değilse, yavrular geçiş sırasında zorlanacaktır. Bu nedenle bu durumlarda veteriner desteği alınmalıdır.
Kedi Doğumu Sırasında Neler Yapılmalıdır?
Kedi doğum yaparken yapılması gerekenler şu şekilde sıralanabilir:
- Kedinizde doğuma yakın kusma, yemeği reddetme durumu meydana gelebilir. Kediyi mamanın başına bir kez almanız yeterlidir. Reddediyorsa yemeye zorlamamalısınız.
- Kediniz yavaş yürüyorsa ve karın bölgesinde kasılma görülüyorsa, doğumun saatler içinde başlayacağını anlayabilirsiniz.
- Kediniz doğum yapmadan önce ona bir doğum kutusu hazırlayabilirsiniz. Bu doğum kutusunun altına bir minder koymalısınız. Kutu, tam kedinizin boyutunda olmalıdır. Aşırı dar ya da fazla büyük kutular kedi doğumuna uygun değildir.
- Kedinizi doğum kutusuna alıştırmalısınız. Ancak gün içinde bu kutuya girmemeli. Sadece doğum için hazırlanmış bu kutunun etrafında dolaşmasına izin vermelisiniz.
- Mamasını ve suyunu, doğuma saatler kala doğum kutusunun içine koymalısınız. Bu sayede kediniz doğum sırasında zorlandığında su içebilir.
- Doğum kutusunun hemen yanında kum kabı bulunmalıdır.
- Doğum kutusu ayak altında olmamalıdır. Gizli ve özel bir yerde olan kutular, kedilere daha cazip gelmektedir. Hatta kapağı açık olan bir dolabın içine yapılacak kutu, mükemmel bir seçim olacaktır.
Yeni Doğum Yapan Kediye Nasıl Bakılır?
Doğum yapan kedinin bakımı şu şekilde olmalıdır:
- Kedi ve yavruları sıklıkla rahatsız edilmemelidir.
- Gündüz ışık alan bir odada bulunmalıdır.
- Pansuman yapılması gerekiyorsa dikkat edilmeli, aşı veya antibiyotik verilmesi gerekiyorsa veteriner danışmanlığı alınmalıdır.
- Annenin yavruları emzirme durumu, yakınlığı kontrol edilmelidir. Anneyi ememeyen yavrular elle memeye doğru itilmelidir.
- Yeni doğum yapan kedi rahat hareket edemez. Bu nedenle mama ve su kabı kedinin ulaşabileceği yerde olmalıdır. Kum kabının temizliğine ayrıca özen gösterilmelidir. Aksi halde kedi mikrop kapabilir.
- Yavruların mamadan uzak durması sağlanmalıdır. Aksi durumda anne, yavruları tehdit olarak algılayabilir.
Kediler Nasıl Doğum Yapar?
Kedinin doğum evreleri, süt salgılanması ile başlar. Kedi, daha önce belirlediği doğum köşesine geçerek sık sık nefes almaya başlar. Karın bölgesi hareketlenir ve kedi, acı çektiğini yüzünden anlayabileceğiniz şekilde gerilir. Doğumda yarıda kalma, yavru göründüğü halde dışarı çıkamama durumlarının meydana gelmesi halinde mutlaka veteriner çağrılmalıdır. Kedi, doğum sonrasında plasenta ve göbek bağını yer. Doğumun izini bırakmamak için yapılan bu işlem, bir tür savunma içgüdüsüdür.