Kedilerin nasıl beslenmesi ve neler verilmesi gerektiği konusunda yaş faktörü, kazanılan alışkanlıklar önemli bir yer tutar. Doğal ortamlarında avcılık içgüdüleri ile hareket eden kediler, solucan veya böcek benzeri haşerelerle beslenebilme özelliğine sahiptir. Fakat kedilerin evcilleşmesi ile beraber ev yaşamına ayak uydurduklarından beslenme istekleri, çoğunlukla kuru ve yaş mamalar ile karşılanır. Kedilerde beslenme için günlük olarak onların ihtiyaçlarını karşılayacak olan özel mamalar devreye girmektedir. Ev ortamında pişmiş olan ve kedilerin tüketimine uygun olan yiyecekler de doğru şekilde verildiğinde kedilerin beslenme ihtiyacını karşılayabilir.
Kedilerin Sevdiği Besinler Neler?
Kedilerin hangi besinleri sevdiği konusu beslenme alışkanlıklarının doğru olarak kazandırılması ve sağlıklı bir yaşam için önem taşır. Küçük yaşlardan itibaren doğru ve dengeli beslenen kedilerin ileride sağlık problemleri ile karşılaşma olasılığı daha düşüktür. Kedilerin tüketmekten zevk aldığı besinler şu şekilde sıralanabilir:
- Peynir: Kediler, süt ürünlerini tüketmekten hoşlandıkları için peynir yiyebilir. Fakat miktarı konusunda aşırıya kaçılmamalı ve çok yağlı peynirler vermekten kaçınılmalıdır. Özellikle fermente olmuş peynirlerin verilmesi, tavsiye edilmemektedir.
- Et Ürünleri: Et, kediler için son derece besleyici bir protein kaynağıdır. Göz, kalp ve üreme sistemlerinin sağlığı için et ürünlerinin tüketilmesi önem taşır. Fakat kedilere çiğ et vermek, yapılan en büyük yanlışlardan birisidir. Çiğ et ürünleri, salmonella veya koli bastili içerebileceğinden kedilerin sağlığını olumsuz etkiler. Bu nedenle kedilerin sorunsuz beslenebilmesi için etlerin tam pişmiş olması gerekir. Tavuk, hindi, sığır eti, ördek vb. etler, kedilerin severek tüketebileceği besin öğelerindendir.
- Balık: Omega 3 bakımından zengin olan balık, kedilerin severek tükettiği besinlerdendir. Kalp, deri ve böbrek rahatsızlıklarına iyi gelen yağ asitlerini barındıran balık ürünleri, beyin veya göz gelişiminde de son derece etkilidir. Et ürünlerinde olduğu gibi deniz ürünlerinin de çiğ olarak verilmemesi gerekir.
- Yumurta: İyi pişirilmiş yumurta, yüksek oranda B vitamini barındırdığından kedilerin yiyebileceği besinlerdendir. Fakat bazı kedilerin yumurtaya karşı alerjik reaksiyon gösterme olasılığı vardır. Bu nedenle verilmeden önce bu durum test edilmelidir.
- Meyve: Aşırı olarak verilmemek şartı ile farklı besinlerle karıştırılarak meyve tüketmelerinde bir sakınca yoktur. Kayısı, elma, muz ve portakal gibi meyveler, küçük şekilde dilimlenip farklı besinlerle karıştırılarak verilebilir. Ancak kuru üzüm veya üzüm tüketimi, kedilerde böbrek yetmezliğine sebep olabileceğinden son derece sakıncalıdır.
- Tahıl: Kediler, rafine olmayan ve tam tahılları severek tüketir. Aşırı olarak verilmemesi kaydıyla içermiş olduğu lif öğeleri, vitamin ve mineral gibi yararlı bileşenler, kedilerin dengeli beslenmesine katkı sağlar.
Kedilerde Beslenme Nasıl Olmalıdır?
Kedilerin nasıl beslenmesi gerektiği ile ilgili kritik öneme sahip olan noktalardan birisi sessiz ve sakin bir ortamın oluşudur. Bazı kediler, gürültülü ortamlarda kendilerini huzursuz hissederek beslenmekten kaçınabilir. Bu nedenle sakin bir ortamda rahat tüketebileceği yiyeceklerin sunulması önem taşır. Yaş veya kuru mamaların yanında mutlaka taze ve temiz içme suyunun bulundurulması gerekir.
Kedilerde beslenme konusunda tek yönlü yaklaşımlar da birtakım sağlık sorunlarına yol açabilir. Örneğin kedilere sürekli ciğer vermek, aşırı A vitamini alımına sebep olabileceğinden kemik sağlığı açısından riskli durumlar oluşturabilir. Bu nedenle dengeli ve sağlıklı beslenme programına uyum sağlayacak yiyeceklerle beslenmesi önem taşır.
Kediler Kaç Öğün Beslenir?
Kedilerin kaç öğün beslendiği konusu, kedilerin cinsine, yaşına ve günlük enerji tüketimlerine göre farklılık taşır. Kuru ve yaş mamaların üzerinde kedilerin kaç öğün besleneceğine yönelik ipuçları verilmiştir. Kedilerin beslenme şekli genellikle az ve sık öğünler biçimindedir. Eğer kedilerde mama değişikliği yapılacaksa bunun aniden yapılmaması önemlidir. Yeni mamalara geçiş yapabilmek için azar azar verilerek damak tadının o mamaya alışması sağlanmalıdır.
Kedilerde kaç öğün beslenileceği ve beslenme türü, yaşları ilerledikçe karakterlerine göre şekillenebilir. Bazı kediler gün içerisinde az öğünler ile sık beslenirken, bazıları belirlenen miktarlarda sabah ve akşam beslenir. Bu tip durumlarda beslenme yöntemini belirlemek için veterinerlerden tavsiye alınarak ilerlenebilir.
Yavru Kediler Nasıl Beslenmeli?
Yavru kedilerin nasıl beslenmesi gerektiği yetişkin kedilere oranla daha hassas bir durumdur. Yavru kedilerin sindirim sistemleri yeni gelişmeye başladığı için ne yediklerinin kontrol altında tutulması önem taşır. Hassas sindirim sistemleri ve küçük mideleri, her türlü besini henüz kabul etmeyeceğinden yavrulara özel mamalar beslenmeleri için idealdir.
Yavrular, gelişim döneminde olduklarından daha fazla enerjiye ihtiyaç duyar ve bunu da besinlerden karşılar. Bu nedenle yavru kedilerin mamaları, onların tüketimine uygun ve kaliteli olmalıdır. Doğru beslenme alışkanlığı kazandırabilmenin en etkili yolu, küçük yaşlarda birtakım alışkanlıkların edinilmesidir. Özellikle yeni doğanlarda anne sütü yerine geçen besine ek olarak vitamin takviyesi ve katı gıda takviyesi gerekebilir.
Kediler Ne Yememeli?
Kedilerin ne yememesi gerektiği de sağlıkları için kritik öneme sahiptir. Kedilerin beslenme rutinine girmemesi gereken birtakım sakıncalı gıdalar vardır. Sokak kedileri veya evde beslenen kediler dahil olmak üzere her anlamda bu tip gıdaların verilmesi, ciddi problemlere yol açabilir. Kedilere verilmemesi gereken gıdalar şu şekilde sıralanabilir:
- Çiğ olarak Et, Yumurta, Balık, Hamur: İnsanlarda olduğu gibi kedilerin de çiğ et ve yumurta tüketmesi son derece sakıncalıdır. Bu gibi pişirilmemiş gıdalarda bakteri üreyerek zehirlenmelere yol açabilir. Çiğ hamur ise kedilerin midesinin genişlemesine ve alkol oluşumuna yol açacağından tehlikeli durumlara sebep olabilir.
- Şeker: Şeker bakımından oldukça zengin olan çikolata, kalp ritminde anormalliklere ve nöbete neden olabilir.
- Süt / Süt Ürünleri: Kediler süt ve süt ürünlerinde bulunan laktozu sindirmekte zorluk çeker. Bu nedenle hazımsızlık ve sindirim problemleri oluşma olasılığı yüksektir.
- Üzüm: Yaş ve kuru üzümü az yediklerinde bile böbrek yetmezliği, ishal gibi durumlar meydana gelebilir.
- Soğan / Sarımsak: Soğan ve sarımsak içerikli yiyecekleri tüketmeleri, kırmızı kan hücrelerinin zarar görmesine sebep olabilir. Soğan ve sarımsağın hiçbir türlüsü kedilerde beslenme rutini için uygun değildir.