Kedilerin çiftleşme ayları, içinde bulunduğumuz yarım küre için şubat ile eylül ayları arasıdır. Kediler, sanıldığının aksine sadece mart ayında çiftleşmezler. Bu konuda ısı ve gün ışığı etkindir. Gün ışığının yer yüzeyi ile teması 12 saati geçtiğinde, özellikle dişi kedilerde çiftleşme isteği meydana gelmektedir. Kediler poliöstrik hayvanlardır. Bunun anlamı kedilerin yılda birkaç kez de çiftleşebilmeleridir. Bu nedenle kedi çiftleşmesi bazı durumlarda tek bir ay ile sınırlı kalmaz.
Kedi Çiftleşmesinin Özellikleri Nelerdir?
Kedi çiftleşmesine ait özellikler şu şekilde sıralanabilir:
- Erkek ve dişi kediler farklı dönemlerde çiftleşme isteği yaşayabilir. Çiftleşme başlangıcı için dişi kedinin çiftleşmeyi istemesi gerekir. Sadece erkek kedinin isteği, kediler arasında kavgaya neden olur.
- Çiftleşme dönemleri, kedilerin yaşlarına göre değişiklik gösterir. Genç kediler yılın 4 ayına kadar aktif olabilir.
- Her kedinin hem cinsine, hem karakterine göre farklı çiftleşme özellikleri vardır. Bu nedenle kedilerin birbiri ile kıyaslanmaması gerekir.
- Çiftleşme isteğinin meydana geldiğini gösteren işaretler kediden kediye değişiklik gösterir. Bu durum da kediler arasında kıyaslanamaz.
- İlk 6 ve 8 ayda çiftleşme belirtileri ortaya çıkmaya başlar. Ancak veterinerler, dişi kediler için ilk 1 yaşın doldurulmasını önermektedir.
- Kedilerin ilk doğumundan sonra kısırlaştırılması yaşam süresini uzatmaz. Bu, yanlış bilinen bir önermedir.
- Kedilerin çiftleşmesi, kızgınlık olarak adlandırılır. Doğallığın bozulmaması için kişilerin çiftleşmeye izin vermesi gerekir.
Erkek Kedi Çiftleşmesi
Erkek kediler için çiftleşme özellikleri, şu şekilde sıralanabilir:
- Sonbahar döneminde erkek kedilerde libido düşer. Ancak dişi kedilerde sabit kalır. Bu nedenle eylül ayından sonra çiftleşme görülmez.
- Erkek kedilerde eylül ayında sinirlilik, saldırganlık, aşırı hareketlilik görülebilir.
- Bu dönemde erkek kedilerde miyavlama ve ses tonunda değişim meydana gelebilir.
- İdrar kokusu bu dönemde artar. Oldukça yoğun bir koku ortaya çıkar.
- Erkek kediler bu dönemde kum kabını kullanmayı reddeder. Bu nedenle ev kedilerinde evin kenar bölgelerine işeme durumu gözlenebilir.
- Bunu yapmalarının nedeni, kokuyu karşı cinsi çekmek için kullanmak istemeleridir. Bu nedenle her yere kendi kokularını bırakmak isterler.
Dişi Kedi Çiftleşmesi
Dişi kedilerde çiftleşme özelikleri şu şekilde sıralanabilir:
- Dişi kedilerde meydana gelen ilk çiftleşme belirtileri, 8. Ayda ortaya çıkar.
- Çiftleşme isteğine ait belirtiler kediden kediye değişiklik gösterir.
- Çiftleşme isteğine ait belirtiler, evin ısısına ve ışığına göre değişiklik göstermektedir. Aşırı sıcak ortamlarda çiftleşme isteği artar.
- Dişi kedilerde çiftleşme isteği kesintisiz bir yıla kadar sürebilir. Bu süre içinde kedi durmadan miyavlayabilir.
- Dişi kedilerde acı çekiyormuş gibi miyavlama ve aşırı hareketlilik görülür.
- Dişi, kedi çiftleşmesi isteği durumunda aşırı hassastır. Kucak isteyebilir, aniden sahibini tırmalayabilir.
Kedi Çiftleşmesinin Belirtileri Nelerdir?
Kedilerde çiftleşme isteğinin belirtileri şu şekilde sıralanabilir:
- Erkek kedilerde asabiyet, tırmalama gibi davranışlar görülebilir. Normalde sahibinin canını yakmayan kediler bile aniden sahibi ısırabilir, tırmalayabilir.
- Erkek kedilerde kum dışına çiş yapma durumu ortaya çıkar.
- Dişi kedilerde yüksek ses çıkarma meydana gelir.
- Dişi veya erkek kedilerde aniden sıçrama, zıplama, sürtünme ve sahibe zarar verme durumları meydana gelebilir.
- Her iki cinste de ses tonunda ve miyavlama sıklığında değişim meydana gelebilir.
- Dişi kedilerin vajina bölgesinde sıvı bir akıntı ortaya çıkabilir.
- Huzursuz tavırlar, mama reddi, değişikliğe ya da eve gelen yeni kişiye aşırı tepki gibi durumlar meydana gelebilir.
- Acı çeker gibi davranış bozuklukları ve sesler çıkarabilirler.
Ev Kedilerinde Çiftleşme
Ev kedilerinin çiftleşme dönemi, ev şartlarına göre değişiklik göstermektedir. Ev kedileri, karşıdaki kediyi uzun süre inceler. Kedilerin birbirini beğenmesi ve kokusuna alışması oldukça önemlidir. İlk defa karşılaşan ev kedileri genellikle çiftleşmeyi tercih etmezler. Ev kedilerinde, dişi kedi ortamdan etkilenmez. Ancak erkek kedi için yeni ortamda çiftleşmek mümkün değildir. Bu nedenle dişi kedinin, erkek kedinin evine gitmesi gerekir. Aynı zamanda ilk defa yan yana gelen kedilerin çiftleşme ihtimali oldukça düşüktür. Özellikle ortamın gürültülü olması, kedilerin sahiplerinin yanında olması gibi sebepler, ev kedilerinde çiftleşme oranını oldukça düşürmüştür.
Ev kedilerinde, dişi kedinin doğum yapmasından sonra, süt verme döneminde çiftleşme isteği meydana gelmez. Dişi kedi, süt verme sırasında prolaktin hormonu salgılar. Bu hormon, çiftleşme isteğini ortadan kaldırır. Kedinin sadece yavruları ile ilgilenmesine neden olur. Ancak süt vermenin kesilmesini takip eden 1 hafta içinde süt kaynaklı hormonun etkisi ortadan kalkar. Bu nedenle süt vermeden sonraki 2 hafta içinde kediniz tekrar çiftleşmek isteyebilir.
Eğer bir kedi karşısındaki kedinin etrafında dolaşıyorsa, ancak yakınına gelip koklamıyorsa, bu durum çiftleşmenin olmayacağına yorumlanabilir. Kediler, beğendikleri partnerlerini koklar. Ancak iki kedi birbirini koklamıyor, birbirine yaklaşmıyorsa, bu durumda çiftleşme meydana gelmez. Aynı zamanda eğer dişi kedi tırnaklarını çıkarıyor, erkek kedi tüylerini kabartıyorsa, bu durum birbirlerinden hoşlanmadıkları anlamına gelebilir. Eğer bir kedi çiftleşme dönemindeyse, ancak diğer kedi böyle bir durumda değilse, bu çiftleşme olmaz. Çiftleşme döneminde olan kedi, diğer kediden beklediği kızgınlık kokusunu alamaz. Bu nedenle bu kediyi direkt olarak devre dışı görür. Kedi çiftleşmesi konusunda dişi kedi seçici ve yönlendirici konumdadır.