Kedi Panlökopeni (Feline Panleukopenia)

Kedi Panlökopeni (Feline Panleukopenia)

Kedi Panlökopeni, Parvoviridae familyasında yer alan Feline Panleukopenia denilen kedi panlökopeni virüsü (FPV), yavru ve yetişkin kedilerde görülen oldukça bulaşıcı ve potansiyel olarak yavrularda ölümcül olan viral bir hastalıktır.

Kedi Panlökopeni Belirtileri Nelerdir?

FPV ile enfekte olan yavru veya yetişkin kedilerde pek çok farklı semptom görülür. Aşağıdaki semptomlara her zaman dikkat edilmelidir:

Aynı zamanda koma ve ani ölümle de sonuçlanabilir. İlk birkaç gün hayatta kalan kedilerin bağışıklık sistemi baskılanır ve bağışıklık sistemleri işlevini kaybeder. Bunun nedeni, virüsün enfeksiyonla savaşan kan hücrelerini tahrip etmesi ve septisemi gibi sekonder enfeksiyonlara kolayca yakalanabilecek hale gelmeleridir.

Bir kedi hamileyken enfekte olursa, muhtemelen düşük yapacak (mumifikasyon), ölü doğuracak (abort) veya anormal beyin gelişimi (serebellar hipoplazi) olan yavrular doğuracaktır.

Kedi Panlökopeni, Yetişkin ve Yavru Kedilerde Hala Yaygın mıdır?

FPV, yaygın aşılama ile evcil kedilerde iyi bir şekilde kontrol edilmektedir, ancak yine de barınak kedilerinde ve yabani kedi popülasyonlarında salgınlara neden olabilmektedir. Bu olduğunda, ölüm oranı çok yüksektir.

Kedi Panlökopenisi Hakkında Başka Ne Bilmeliyim?

İlk bilmemiz gereken, çok bulaşıcı olduğudur. Enfeksiyon özellikle belli bir ortamda belli süredir var olan – şartlara bağlı olarak birkaç hafta veya daha uzun süre bir parvovirus tarafından başlatılır.

Bu nedenle virüs sinsice yayılabilir. Yavru kedinizi aşılatmak, asla dışarı çıkmasalar bile kontaminasyon riski çok yüksek olduğundan oldukça önemlidir.

Yavru kedimi kedi panlökopeni hastalığına karşı aşılatmalı mıyım?

FPV’ye karşı aşılama tüm kediler için gereklidir. “Temel” ve “önerilen” olmak üzere iki aşı kategorisi bulunmaktadır. Tüm temel aşılar, yaşam biçimlerinden bağımsız olarak tüm yavru ve yetişkin kedilere uygulanmalıdır. Kedi panlökopenisi, herpesvirüs, kalisivirüs ve rabies (kuduz) ile birlikte temel kategoriye girer.

Veteriner hekiminizin bu aşıları yeni yavru kedinize uygulaması hayati önem taşır.

Yavru kedime ne zaman FPV aşısı yaptırmalıyım?

FPV’ye karşı aşılama, annesi asılı olan kolostrum almış yavrular maternal antikorlar dan dolayı 6-8 haftalık yaşta aşılanılar. 3-4 hafta sonra rapel aşı uygulamasının takibinde uygulanan aşının bağışıklık süresine uygun olarak aşı programı uygulanır. Maternal antikor taşımayan yavrular ise ilk aşı dört haftalık yaşta uygulanır. 3-4 hafta sonra rapel aşı uygulamasını takiben uygulanan aşının bağışıklık süresine uygun olarak aşı programı uygulanır.

Virüse karşı ne zaman korunacaklar?

Koruma, ikinci aşılamanın ardından bir süre sonra oluşmaya başlayacağından kedinizi o zamana kadar iç mekanda tutmanız gerekir.

FPV aşısı bir tekrar aşısı gerektirir mi?

Yavru kedinizin, ikinci enjeksiyondan bir yıl sonra ve devamında her yıl düzenli bir tekrar aşısına ihtiyacı olacaktır.

FPV hastalığından korunma yolları nelerdir?

Kedi panlökopeni bir popülasyona girdiğinde, virüsün doğası nedeniyle ondan kurtulmak çok zordur.

Yayılmasını engellemek ve bir kedinin sağlığı üzerindeki etkisini azaltmaya yardımcı olmak için bizlerin almamız gereken özel önlemler vardır.

Aşağıdakiler de dahil olmak üzere sıkı sağlık önlemlerinin alınması gerekir.

Exit mobile version