Keçilerde Çıban, Caseous lymphadenitis (CLA). Keçi yetiştiriciliği yapılan bölgelerde önemli bir problemdir.
CLA, Corynebacterium pseudotuberculosis olarak isimlendirilen bakterinin neden olduğu, genellikle baş, boyun ve bazende vücudun iç kısımlarındaki lenf yumrularının irinli şişkinlikleri ile karakterize bir enfeksiyondur.
CLA neden önemlidir?
Enfeksiyon sürüye bir kez girdiğinde kontrolü zor ve tamamen yok edilmesi hemen hemen imkansızdır. İrinli şişlikler iyileşebilir, ancak antibiyotiklerle tedaviye rağmen hayvan ömür boyu enfekte olarak kalır. Hastalığa karşı aşı mevcuttur. Hastalığa bağlı ölüm çok nadiren şekillenir. Ancak gerek canlı hayvan satımı sırasında ve gerekse kesim sonrası karkasların kontrolü sırasında ekonomik kayıplara sebep olur.
Koruma ve kontrol
- Mümkün olduğunca sürüye yabancı hayvan girişleri kısıtlanmalıdır. Zira enfekte hayvanlar bazen dışarıdan fark edilebilecek bir belirtiye sahip olmayabilirler.
- Mümkünse laboratuar testi sonucu sağlıklı hayvanlar satın alınmalı. Bu amaçla hastalık etkenine yönelik vücutta şekillenen antikorları tespit eden testler mevcuttur.
- Yeni alınan hayvanlar 4 hafta süresince karantinada gözlem altında tutulmalı ve süre sonunda tekrar kontrol edildikten sonra sürüye katılmalıdır. Ancak bu uygulama hayvanların enfekte olmadığını garanti etmez.
- Kırkım döneminde gerekli temizlik ve dezenfeksiyon tedbirleri alındıktan sonra işe başlanmalıdır.