Keçi Sütünün Mikrobiatası. Keçi sütü global süt üretiminin %2.1 ’ini oluşturmaktadır. Keçi sütü, inek sütüne alternatif alternatif bir süt çeşididir, özellikle inek sütüne göre daha az alerjik olması, keçi sütüne olan talebi arttırmaktadır.
Keçi sütünün yapısı inek ve koyun sütünden biraz farklıdır. Örneğin keçi sütünde demirden yararlanma düzeyi ile yağ asitleri içeriği daha yüksek ve yağ globülleri daha küçüktür. Keçi sütü üretimi Akdeniz ve Güney Doğu Avrupa Ülkelerinde daha fazladır. Üretilen sütler daha çok peynir yapımında kullanılmaktadır.
Keçi sütlerinde bulunan dominat mikroorganizma türü, Laktokoklar (3.7×106 cfu/ml), Laktobasiller (3.27x103cfu/ml), Lökonostok (3.27x103cfu/ml) ve Enterokolar (2.95x102cfu/ml) gibi laktik asit üreten bakterilerdir. Bunlara ek olarak Enterobacterecea, Micrococcea ve maya ile mantarlarda bulunmaktadır.
Son zamanlarda yukarıda belirtilen mikroorganizmaların dışında keçi sütünde Corynebacteria ve Brachybacteria ve daha önce hiç izole edilmeyen bazı halofilik mikroorganizmalar izole edilmiştir. Yapılan bir çalışmada keçi sütünde kış mevsiminde Laktokok ve Pseudomonas, yazın Pantoea agglomerans ve Kelbsiella, sonbaharda ise Corynebacterium indologenes, Acinebacter baumannii, Stafilokoklar, Corynebacterium ve mayalar saptanmıştır.
Prof.Dr. Ayhan Baştan
Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi
Doğum ve Jinekoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi