Kaplumbağaların ömrü, kaplumbağaların tür özelliklerine ve bakım şartlarına göre farklılık gösterir. Kaplumbağaların ömrü, iyi bakıldıkları takdirde 200 seneye kadar çıkabilir. Kaplumbağaların ömürlerinin uzatılması için doğal yaşam alanlarına yakın, ihtiyaçlarını karşılayacak bir yaşam alanı oluşturulması gereklidir.
Yüksek ısıya, soğuğa ve açlığı dayanıklı bir hayvan olması sebebi ile zorlu şartlarda daha uzun süre hayatta kalmayı başaran bir canlıdır. Yeryüzünün en eski canlılarından biri olarak 200 milyon yıl önce dahi dünyada kaplumbağaların yaşadığı bilinmektedir. Oldukça uzun yıllar yaşayan kaplumbağalar kış uykusuna yatan hayvanlar oldukları için bazen kış uykusuna yatmış olan kaplumbağa ölmüş sanılabilir.
Kaplumbağaların Ömrü Hangi Kriterlere Göre Değişiklik Gösterir?
Kaplumbağaların yaşam sürelerini belirleyen etkenler şu şekildedir:
- Kaplumbağaların yaklaşık 250 türü vardır ve bu türlerin ortalama ömürleri farklılık gösterir.
- Kara ve su kaplumbağalarının yaşam süreleri farklıdır.
- Kaplumbağaların boyutları, yaşam süreleri üzerinde etkilidir.
- Kaplumbağaların beslenme şekillerine ve yaşam şartlarına göre ömürlerini uzatabilmek ya da kısaltabilmek mümkündür.
Kaplumbağaların Ömrü Kaç Senedir?
Kaplumbağaların yaşam süresi değerlendirildiğinde, kara kaplumbağaları su kaplumbağalarına göre daha uzun süre yaşar.
Kara kaplumbağalarının ortalama ömürleri 40-200 sene arasında değişiklik gösterir.
Su kaplumbağalarından deniz kaplumbağaları ortalama 25-50 yıl arası yaşar.
Adi deniz kaplumbağası olarak bilinen caretta carettalar ortalama 50-60 sene yaşayabilirler.
Evcil olan su kaplumbağaları ise ortalama 30 yıla kadar yaşamını sürdürebilir.
Bu süreleri uzatabilmek için kaplumbağaların ihtiyaç duydukları bakımın yapılması gereklidir.
Kaplumbağaların Ömrü En Uzun Ne Kadardır?
En uzun yaşayan kaplumbağa, Adwaita isimli kara kaplumbağasıdır. Seyşel Adaları’ndan Hindistan’a, İngiliz sömürge yöneticisi Robert Clive’a hediye edilmiş bir kaplumbağadır. Yaklaşık 2 asır boyunca yaşayarak şu an için en uzun ömürlü kaplumbağa olmuştur. 1750 senesinde doğmuş olan Adwaita, 2006 senesinde ölmüştür. Adwaita öldüğünde Kalküta Hayvanat Bahçesi’ndeydi.
Adwaita’nın beslenme düzenine bakıldığında, yağ ve kolesterolden uzak beslenmesi sağlanmıştır. Belirlenen yemek saatlerinin dışına çıkılmamıştır. Ayrıca marul, havuç, buğday kepeği, ıslatılmış gram, ekmek, çimen ve tuz gibi besinler ile beslenmiştir.
Kaplumbağaların Ömrü Neden Uzundur?
Kaplumbağaların yaşam süresinin uzun olması, avcı hayvanlardan korunmak için çeşitli yöntemler geliştiren canlılar olmalarından kaynaklanır. Zırhlı hayvanlardan olan kaplumbağalar, avlanmaya karşı güçlü savunma sistemlerini kullanırlar. Yırtıcı hayvanlara göre doğal koruma avantajına sahip olan bir türdür. Bu nedenle kaplumbağaların ömrü daha uzun ve sağlıklı olur. Kaplumbağaların kabuğa sahip olmaları ve bazı türlerinin büyük olması, uzun yaşamalarının sebeplerinden sadece birkaç tanesidir. Kaplumbağaların bazı türlerinin karasal olsalar bile su yüzeyinde kalabilmeleri, yemek ve su olmadan aylarca yaşayabilmeleri zorlu şartlarda da hayatta kalabilmelerini ve düzenli üreyerek nesillerini tükenmekten kurtarmalarını sağlar.
Kaplumbağaların Yaşam Süresinde Beslenmenin Önemi Nedir?
Kaplumbağaların ömrü ile beslenmelerinin ilişkisi göz önüne alındığında, sağlıklı ve dengeli beslenmelerini sağlayarak daha uzun yaşamaları mümkün hale getirilebilir. Kaplumbağaların türlerine göre nasıl beslenmeleri gerektiği de değişiklik gösterir. Bu sebeple kaplumbağa beslemeden önce kaplumbağanın türüne göre beslenme şekli detaylı araştırılmalıdır.
Kaplumbağalar eğer doğru oranda düzenli şekilde beslenmezlerse, hastalıkları ortaya çıkmaya başlar. Örnek vermek gerekir ise; düzenli beslenmeyen kaplumbağaların büyük çoğunluğunda A vitamini eksikliği gözlenir.
Kaplumbağaların Yavaş Metabolizmaya Sahip Olmalarının Ömürlerine Etkisi Nedir?
Kaplumbağaların metabolizmalarının yaşam sürelerine etkisi vardır ve metabolizmaları yavaş olduğu için daha uzun süre yaşama şansı elde ederler. Kaplumbağaların metabolizmalarının yavaş olması, enerjiyi daha yavaş hızla yakmalarını sağlar. Yedikleri besinlerin parçalanıp enerjiye dönüştürülmesi oldukça yavaş bir süreç olduğu için besinsiz hayatta kalabildikleri süre de fazladır. Ayrıca yavaş hareket eden canlılar olmaları, enerji gereksinimlerinin az olmasını sağlar. Dolayısı ile kaplumbağalar için yavaş metabolizma yaşam süresi açısından avantajlıdır.
Kaplumbağaların Huzurlu Yaşamı Benimsemelerinin Ömürleri İle İlişkisi Nedir?
Kaplumbağaların sakin yaşamının ömürlerine etkisi olumludur. Diğer türleri avlama amacı gütmeyen, kendi halinde ve huzurlu bir yaşam tarzını benimseyen hayvanlar oldukları için beladan uzak dururlar. Dolayısı ile diğer hayvanlar kaplumbağalar için büyük tehditler oluşturmazlar. Stresten uzak bir hayat sürerler.
Su Kaplumbağalarının Ömrünü Uzatmak İçin Neler Yapılmalıdır?
Su kaplumbağalarının yaşam sürelerini artırmak için yapılması gerekenler aşağıda verilmiştir:
- Küçük fanus ya da plastik kaplarda yaşamalarına izin verilmemelidir. Boyutlarının 5 katı büyüklükte olabilecek şekilde bir yaşam alanı oluşturulmalıdır.
- Kemik gelişimlerinin sağlanabilmesi için yaz mevsimini hava akımı olmayan bir yerde kaplumbağalar güneşlenerek geçirmeleri gereklidir.
- Su kaplumbağalarının daha sağlıklı ve memnun yaşayabilmeleri için gölgede geçirecekleri ve suya girecekleri alanları bulunmalıdır.
- Kış aylarında UV A/B lambalarından yararlanılmalıdır.
- Hem bitkisel hem de hayvansal gıdaları belirli bir denge içerisinde tüketmeleri sağlanmalıdır.
- Kaplumbağaların yaşam alanları temiz tutulmalı, akvaryumlarının sularının düzenli olarak temizlenmesi sağlanmalıdır. Akvaryumun kötü kokmasına izin verilmemelidir.
- Kaplumbağa adası gibi kaplumbağaların akvaryumları içerisinde rahatça hareket etmelerini sağlayan eşyalar alınmalıdır.
- Kaplumbağalar aşırı soğuk ortamlardan hoşlanmazlar. Bu nedenle akvaryumdaki suyun derecesinin düzenli olarak kontrol edilmesi gereklidir. Suyun sıcaklığının 26 ℃’nin altına inmesine izin verilmemelidir. Özellikle evde beslenen kaplumbağanın kış uykusuna yatmaması için akvaryumun sıcaklığı devamlı olarak kontrol edilmelidir. Aksi takdirde henüz 4 yaşını doldurmamış olan kaplumbağalar kış uykusundan uyanamazlar.
- Yaşadıkları ortama, türlerine ve ihtiyaçlarına göre dengeli ve yeterli beslenme düzeni oluşturulduğunda kaplumbağaların ömrü daha uzun olur.