Kanatlı Yetiştirmede Aşı Etkinliği Anahtardır

Kanatlı Yetiştirmede Aşı Etkinliği Anahtardır

Kanatlı yetiştirmede aşı etkinliği, aşılama, 7 harfli bir kelime. Bununla birlikte, birçok şeyden daha önemlidir. Gerekliliği göz önüne alındığında, çok önemli bir konu olduğu tartışılmaz.

Günümüzde yüksek tempolu endüstrisinde biyogüvenlik ve aşılama ‘nın üretim bilgilerinin yanı sıra el ele yürüdüğü söylenebilir. Hangisinin önce geldiği önemli değildir. Her şey göreceli öneme sahiptir.

Öngörülen yönetmeliklere göre aşı talimatları ve titre seviyelerine uygun olarak damızlık sürünün, gerekli tüm hastalıklara karşı doğru şekilde aşılanarak yumurtlama periyoduna hazırlanması önemlidir. Doğal olarak, tavuklar aynı zamanda azmi düzeyde canlı ağırlıkları homojen ve ortama çok iyi adapte olmalıdır.

Aşı protokolleri nasıl saptanır?

Aşılama protokolleri kanatlının Damızlık, ticari yumurtacı, broiller oluşlarına bağlı olarak değişmektedir. Aşı tipi; canlı veya yağ bazlı inaktif olarak da dikkate alınır. İzlenecek olan tam program, işletmenin veteriner hekimi tarafından epidemiyolojik veriler ve üretim deneyimine dayanarak belirlenmelidir.

İklim aşılama programını etkiler mi?

İklim, ideal sonucu elde etmek için en iyi rotayı belirlemede de rol oynayabilir. Kümes türleri, sürü yoğunluğu, sıcak havalar, canlı ağırlık ve yetiştirme süresince nem seviyeleri göz önünde bulunması gereken faktörlerdir.

Besleme Çözümleri

Seçilen aşılama programı, ebeveynlerin mümkün olan en iyi titre düzeylerine ulaşmalarıdır. Bu, civcivlerine yüksek düzeyde antikor geçmesini sağlayacaktır. Olgunlaştıkça ve aşılandıkça, yaşam süreleri boyunca karşılaşabilecekleri zorlukların üstesinden gelebilmeleri için yeterli bağışıklığı elde etmiş olacaklardır.

Kanatlı yetiştirmede aşı etkinliği, aşı verimliliğini artırmak için oldukça yeni bir yenilik özellikle de terapötik antibiyotik kullanımı yasağından beri yem katkılarının kullanılmasıdır. Aşılama, tavukların bağışıklık sistemini antikor üretimini artırarak hastalığın önlenmesine yardımcı olur. Her ne kadar nispeten yeni ve bağışıklık sistemini modüle eden betaglukantların dahil edilmesine odaklanmış olsa da, yem katkıları çözeltiler bağışıklık sistemini tetikleyerek bir yanıt için hazırlar ve bu da canlıdaki aşılama verimliliğine katkı sağlamış olur.

(*) Özetlenerek çeviri: Ken Marshall, Vaccine efficiency is key in poultry production

Exit mobile version