Kanaprim

Kanaprim

Kanaprim

Kanaprim

Kanaprim Enjeksiyonluk Çözelti

Veteriner Antiprotozooner

BİLEŞİMİ :

Kanaprim Enjeksiyonluk Çözelti; mililitresinde 85mg imidokarba eşdeğer 120 mg imidokarb dipropiyonat içeren berrak, renksiz veya soluk saman renkli çözeltidir.

FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ :

Kanaprim Enjeksiyonluk Çözelti; babesiosis ve anaplasmosisin tedavisinde kullanılan bir antiprotozoonerdir. İmidokarb dipropiyonat karbanilide antiprotozoonerlerin türevidir. İmidokarbın etki mekanizması tam bilinmemesine rağmen, poliaminlerin kullanımını yada parazitli eritrosit içine inositolün girişini engelleyip, hücresel onarımı ve replikasyonu DNA’ya bağlanarak engellemesi esasına dayandığı varsayılmaktadır. İmidokarb, Babesia spp. ve Anaplasma spp. tarafından oluşturulan enfeksiyonlara karşı etkilidir. İmidokarbın 2.5 mg/kg dozunda kas içi olarak uygulanması ile kandaki seviyesi 30 dakika sonra en yükse seviyeye ulaşır. Koyunlarda ise 2 mg/kg damar içi uygulamayı takiben 10,8 μg/ml olan imidokarbın pik seviyesi 1 saat içinde 1,9 μg/ml’ye düşer. İmidokarbın ratlarda oral LD50 dozu 660 – 1290 mg/kg’ dır. Hedef türlerde vücut dışına atılım başlıca idrar ve % 10 dışkı ile olmaktadır ve proteinlere yüksek oranda bağlanmaktadır.

KULLANIM SAHASI/ ENDİKASYONLARI :

Kanaprim Enjeksiyonluk Çözelti; At, koyun, eşek, katır ve köpeklerde Babesiosis ile sığırlarda Babesiosis ve Anaplasmosis hastalıklarının tedavi ve korunmasında antiprotozooner olarak kullanılmaktadır. Hayvan türlerinde aşağıdaki protozoonlara karşı etkilidir. Sığırlarda; Babesia bovis, B. bigemina, Anaplasma marginale; Atlarda; B. caballi ve B. equli; Eşek ve katırlarda; B. caballi; Köpeklerde; B. canis; Koyunlarda; B. ovis

KULLANIM ŞEKLİ VE DOZU

Veteriner hekim tarafından başka bir şekilde tavsiye edilmediği takdirde; sığır, at, eşek, katır ve koyunda kas içi enjeksiyon, köpekte ise deri altı enjeksiyon şeklinde uygulanır. Koyun ve köpek gibi küçük hayvanlar için imidokarbın doz hacmi çok küçük olduğundan 0,1 ml’lik bölümlerle kalibre edilmiş bir şırınga kullanılmalıdır. Önerilen doz oranı aşılmamalıdır. İmidokarb dipropiyanatın farmakolojik dozu 1,2 – 6 mg/kg canlı ağırlık arasında uygulama amacına göre ve hayvan türüne göre değişmektedir. Sığır ve koyunda (Babesiosis tedavisi) için farmakolojik doz 1,2 mg/kg.ca’dır. Sığırlardaki Anaplazmosis tedavisi için farmakolojik dozu 3mg/kg c.a’dır Koruma dozu sığırlarda 3 mg/kg.ca, tek tırnaklılarda 2,4 mg/kg ve köpeklerde 6 mg/kg’dır.

ÖZEL KLİNİK BİLGİLER VE HEDEF TÜRLER İÇİN UYARILAR

İmidocarb Babesia spp. ve Anaplasma marginale enfeksiyonlarından 4 ile 6 hafta süreli korunma amaçlı kullanılabilir. Bu amaçla, duyarlı hayvanların endemik bir alana girişi öncesinde İmidocarb uygulanmalıdır. Zamanla hayvan vücudundaki imidokarb seviyesi azalır, hayvan ilaç tarafından korunurken enfeksiyonu tanıtmak için az sayıda parazite izin verir. Sonuç, klinik belirtiler ortaya çıkmadan hastalığa karşı immunitenin gelişmesidir. Bununla birlikte imidokarb seviyesi azaldığı zaman hayvan enfeksiyona duyarlı hale gelecektir. İmidokarb, duyarlı hayvanların endemik bir yerden kısa geçişi söz konusu olduğunda babesiosise ve anaplasmosise karşı korunma sağlamalıdır. Hastalığın yayılma riskini azaltmak için, sürü kene kontrolü amaçlı birkaç kez ektoparaziterler ilaçlama yapılmalıdır.

Atlarda, B.caballi enfeksiyonlarının sterilizasyonu Kanaprim Enjeksiyonluk Çözelti ile sağlanabilir. Fakat, B. equi enfeksiyonlarının sterilizasyonunda başarı % 60 dolayındadır. Nüks vakalarına karşı ikinci enjeksiyon ilk enjeksiyondan en az 6 hafta sonra yapılmalıdır.

Koyunlarda, Babesiosis’in nüks etmesine karşı yapılacak ikinci enjeksiyon, ilk enjeksiyondan en az 7 gün sonra yapılmalıdır. Önerilen doz oranı aşılmamalıdır. Koyunlarda önerilen doz oranı aşıldığında kolinerjik semptomlar oluşabilir . (bakınız : doz aşımında belirtiler ve antidotu).

Sığırlarda, B.bovis ve B. bigemina tarafından oluşturulan babesiosis ve A. marginale tarafından oluşturulan anaplosmosisin tedavisinde ve 4-6 hafta süreli koruma amaçlı ilaç uygulaması yapılabilir.

İSTENMEYEN/YAN ETKİLER

Hayvanlarda hafif kolinerjik belirtiler gösterebilir. Bunlar geçicidir ancak köpekler tedaviyi takiben 15 dakika süreyle gözlem altında tutulmalıdır. Sığırlarda ölüme varan anaflaktik reaksiyonlar gözlenebilir.

İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ

Organik fosforlu bileşikler gibi kolinesteraz inhibitörleri, pestisitler ve benzeri kimyasallar ile birlikte kullanılmamalıdır.

DOZ AŞIMINDA BELİRTİLER, TEDBİRLER VE ANTİDOT

Doz aşımında, salivasyon, kaslarda titreme, tremorlar, ataksi, konvülsiyonlar, ürinasyon ve defekasyon gibi, kolinesteraz inhibitörleri ile zehirlenmeye benzer semptomlar ortaya çıkar. Sığırlarda, 20 mg/kg ve üzeri dozlar, atlarda 8 mg/kg ve üzeri dozlar karaciğer ve böbrek üzerinde toksik etkiler gösterebilir. Antidotu atropindir. Semptomatik tedavi ile birlikte uygulanır.

GIDALARDAKİ İLAÇ KALINTILARI HAKKINDA UYARILAR

İlaç kalıntı arınma süresi (i.k.a.s.): Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra sığırlar 28 gün geçmeden koyunlar ise 21 gün geçmeden kesime gönderilmemelidir ve etleri insan gıdası olarak tüketilmemelidir. Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra 4 gün (8 sağım) boyunca elde edilen inek sütü insan tüketimine sunulmamalıdır. Sütü insan tüketimine sunulacak sağmal koyunlara uygulanmaz. ***Ancak sığırlarda 4-6 hafta süreli koruma amaçlı ve anaplasmosis tedavisi için (3 mg/kg.ca *) uygulandığında Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra sığırlar 213 gün gün geçmeden kesime gönderilmemeli ve 7 gün (14 sağım ) boyunca elde edilen inek sütü insan tüketimine sunulmamalıdır.

KONTRENDİKASYONLAR

İntravenöz uygulamadan kaçınınız. Akciğer, karaciğer ve böbrek fonksiyon bozukluğu olan hayvanlarda uygulanmamalıdır.

Gebelikte Kullanım : Sığır ve atta gebelikte önerilen dozlarda uygulanabilir. Köpek ve koyunlarda yeterli bilgi mevcut değildir.

GENEL UYARILAR

Kullanmadan önce ve beklenmeyen etki görüldüğünde veteriner hekime danışınız. Çocukların ulaşamayacağı yerlerde bulundurunuz. Gıda maddelerinden uzak tutunuz.

UYGULAYICININ ALMASI GEREKEN ÖNLEMLER VE HEKİMLER İÇİN UYARILAR

İlacın yutulması durumunda ağzınızı su ile yıkayınız, ilacın gözle teması durumunda gözlerinizi açık tutunuz, derhal 15 dakika süreyle su ile yıkayınız. İlacın ciltle teması durumunda kontamine giysilerinizi çıkarınız, temas gören cildinizi su ve sabunla yıkayınız. İlacın solunması durumunda temiz hava soluyunuz, gerekirse ağzınızı ve burnunuzu su ile yıkayınız. Bütün bu durumlarda doktorunuza başvurunuz.

MUHAFAZA ŞARTLARI VE RAF ÖMRÜ

Raf ömrü imalat tarihinden itibaren 24 aydır. Ambalaj içinde 2-25o C’ de ışıktan koruyarak muhafaza ediniz. İlacı ilk açıldıktan sonra 2-8o C’ de muhafaza ediniz ve 28 gün içinde kullanınız.

KULLANIM SONU İMHA VE HEDEF OLMAYAN TÜRLER İÇİN UYARILAR

Şişeyi kağıda sararak çöpe atınız.

TİCARİ TAKDİM ŞEKLİ

Karton kutularda 20, 50 ve 100 ml’lik amber flakonlarda satışa sunulmuştur.

SATIŞ YERİ VE ŞARTLARI

Veteriner hekim reçetesiyle eczanelerde ve veteriner muayenehanelerinde satılır(VHR).

PROSPEKTÜSÜN ONAY TARİHİ : 22.06.2007

TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI RUHSAT TARİHİ-NO:22.16.2006 17/061

RUHSAT SAHİBİNİN ADI VE ADRESİ

Alke İlaç San. ve Tic. Ltd. Şti. Küme Sokak, No 18, 34896 Pendik – İSTANBUL

İMALATÇI FİRMANIN ADI VE ADRESİ

Alke İlaç San. ve Tic. Ltd. Şti. Küme Sokak, No 18, 34896 Pendik – İSTANBUL

Exit mobile version