Ivatyl Tar %20

Ivatyl Tar %20

Ivatyl Tar %20
Enjeksiyonluk Çözelti
Veteriner Sistemik Antibakteriyel
Sadece Hayvan Sağlığında Kullanılır

Bileşimi: Ivatyl tar %20 enjeksiyonluk çözelti; sarımsı berrak bir çözeltidir ve her 1 ml’de 200 mg Tilosin baza eşdeğer Tilosin tartarat içerir. 

FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLER

Tylosin, Streptomices fradiae kültüründen izole edilen, makrolid grubu bir antibiyotiktir. İlaç, bakterinin 50 S ribozomal alt birimine bağlanır ve protein sentezini engelleyerek bakteriyostatik etki gösterir. Yüksek konsantrasyonlarda ise bakterisidal etki göstermektedir.

Staphylococcus sp., Streptococcus sp., Pasteurella sp., Leptospira sp., Fusobacterim necrophorum, Bordotella brochiseptica, Treponema hyodysenteriae, Chlamydia sp., Clostridium sp., Camphylobacter sp., Corynebacterium pyogenes, Actinomyces sp., Bacillus sp., Erysipelothrix rhusopathie, Borrelia anserina, Maroxella bovis., Haemophilus pertussis, Bacterioides, Vibrio ve bilhassa Mycoplazma türlerine karşı etkilidir. Kanatlılara uygulanan tylosin Borellia anserini kaynaklı spiroketosisin ve Mycoplasma gallisepticum kaynaklı CRD’nin ve solunum yolu enfeksiyonlarının tedavisinde etkilidir. Sığırda mastitise yol açan patojenler için minimum inhibitör kan yoğunluğu (MIC) değerleri, Str. agalactiae ve Str. uberis için 1 µg/ml ve Staph. aureus için 1.6 µg/ml’dir.

Enterobacteriacceae, Klebsiella sp., Clamidia psittaci, Mycobacterium sp. ve Pseudomonas sp. türleri dirençlidir. Antagonizma nedeniyle linkosamid, spektinomisinler ve diğer makrolidler ile birlikte kullanılmamalıdır.

Tylosin, kas içi yolla uygulandığında hızlı bir şekilde emilir ve plazma pik konsantrasyonuna kısa süre içinde ulaşır. Tylosin, kas içi uygulama sonrası keçilerde 4.2 saat, köpeklerde 30 dakika, sığır ve domuzlarda uygulamayı takiben 1-2 saat içerisinde plazma pik konsantrasyonuna ulaşır. Biyolojik yarılanma ömrü 4-5 saattir.

Organik bir madde olan tylosin, kan proteinlerine % 30–40 oranında bağlanır ve lipofilik özellik göstererek tüm vücuda geniş ölçekte dağılır (VD > 1 L/kg). Başta akçiğer olmak üzere karaciğer, böbrekler ve diğer iç organlar ile meme dokusuna geçer. Parenteral olarak uygulandığında tylosin süt/serum oranının 5/1 olması ürünü mastitis tedavisinde etkin kılar. Tylosin, metabolize olduktan sonra başlıca süt, safra ve kısmen idrar ile atılır. 

ENDİKASYONLAR

lvatyl Tar %20 Enjeksiyonluk Çözelti. duyarlı  bakteriler tarafından meydana getirilen: sığırlarda akciğer ve uterus enfeksiyonları, çatal çürüğü, Streptococcus ve Staphylococcus sp. tarafından meydana getirilen akut mastitis,  koyun ve keçilerde akciğer-göğüs zarı enfeksiyonları ve yavru atmaya neden olan enfeksiyonlar; köpek ve kedilerde solunum yolu enfeksiyonları dış kulak ve uterus yangısı,  leptospirozis ve viral hastalıklarla birlikte seyreden sekonder bakteriyel enfeksiyonlarda, hindilerde CRD başta olmak üzere solunum sistemi, sindirim sistemi ve yumuşak doku enfeksiyonlarının tedavisinde kullanılır.

Genel olarak Tilosine duyarlı bakteriler tarafından meydana getirilen tüm enfeksiyonların tedavisinde kullanılır.

Ivatyl Tar %20 KULLANIM ŞEKLİ VE DOZU

Ivatyl Tar %20, 5–6 gün boyunca günde bir kere kullanılır. İstenirse, günlük doz ikiye ayrılıp, 12 saatte bir uygulanabilir. Tylosin, derin kas içi (I.M.) olarak uygulanır ve farmakolojik dozu 5-10 mg/kg c. a.’dır.  Hindilerde deri altı uygulama önerilir.  

Veteriner hekim tarafında başka dozda önerilmediği takdirde aşağıdaki doz tablosu uygulanır.

Hayvan türüPratik dozaj
Sığır2.5 – 5 ml / 100 kg canlı ağırlık
Koyun – Keçi2 ml / 40 kg canlı ağırlık
Kedi – Köpek  0.5 ml/ 10 kg canlı ağırlık
Hindi0.3  ml/ 5 kg canlı ağırlık

Çözelti aynı enjeksiyon bölgesine sığırlarda 10 ml, koyun ve keçilerde 5 ml’den fazla uygulanmamalıdır. Gerektiğinde toplam doz bölünerek farklı noktalara uygulanmalıdır.

İSTENMEYEN/YAN ETKİLER

Enjeksiyon esnasında çözelti vücut ısısına getirilmediği takdirde veya hassas hayvanlarda,  lokal tahriş ve uygulama yerinde ağrı oluşabilir. Deride ve seröz membranlarda peteşiler gözlenebilir. Kedi ve köpeklerde nadiren kusma şekillenir. Aşırı duyarlı hayvanlarda alerjik reaksiyonlar nadiren görülür. Kas içi uygulamada nekroz ve hemoraji oluşabilir. Sığırlarda taşipne oluşabilmektedir.

Ivatyl Tar %20 İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ

Bir enjektörde diğer çözeltilerle karıştırılamaz. Aktif içeriklerin tortulaşmasına sebep olabilir. Fenikoller, aminoglikozid, linkosamid ve diğer makrolidler, tylosin için antagonistik etki oluştururlar. Bu nedenle ürün ile birlikte kullanılmamalıdırlar.

Karaciğer mikrozomal enzimleriyle metabolize olan ilaçlar ve fenobarbital ile birlikte kullanılmaması gerekir.

DOZ AŞIMINDA BELİRTİLER, TEDBİRLER VE ANTİDOT

Tylosinin teropotik indeksi oldukça geniştir, doz aşımının ortaya çıkması çok zordur. Eğer doz aşımı gerçekleşirse ürün kullanımı durdurulup, gerekli semptomatik tedavi yapılır.

GIDALARDAKİ İLAÇ KALINTILARI HAKKINDA UYARILAR 

İlaç kalıntı arınma süresi (i.k.a.s): Tedavi süresince ve son ilaç kullanımından itibaren, koyun, keçi ve sığırlar 28 gün, hindiler ise 5 gün süreyle kesime gönderilmemelidir. Tedavi süresince ve son ilaç kullanımından itibaren, 4 gün (8 sağım) boyunca elde edilen keçi ve koyun sütü, 9 sağım boyunca elde edilen inek sütü insan tüketimine sunulmamalıdır.

KONTRENDİKASYONLAR

Tedavi dozlarında hedef türlerinde kontrendikasyonu bulunmamaktadır.

Sığırlarda iv olarak kullanılması şok dispne ve depresyon oluşturur. Bu nedenle sığırlarda damar içi yolla uygulanmamalıdır.

Gebelikte kullanım: Tilosin aktif maddesinin gebelikte kullanımı ile ilgili ratlarda ve farelerde yapılan klinik çalışmalar sonucunda, embriyotoksisite ve teratojeniteye yönelik herhangi bir anormallik saptanmamıştır.

GENEL UYARILAR

Kullanmadan önce veteriner hekime danışılmalıdır.

Çocukların ulaşamayacağı yerlerde bulundurulmalıdır.

Beklenmeyen bir etki görüldüğünde veteriner hekime danışılmalıdır.

UYGULAYICININ ALMASI GEREKEN ÖNLEMLER

Deri ve göze temasından sakınınız ve temas halinde derinizi ve gözlerinizi bol su ile yıkayınız. İlaç uygulandıktan sonra eller mutlaka yıkanmalıdır.

MUHAFAZA ŞARTLARI VE RAF ÖMRÜ

Oda ısısında ışıktan korunarak muhafaza edildiğinde ürünün raf ömrü 2 yıldır. İlk kullanımdan sonra açılan şişe ömrü ışıktan korunarak, 2-8oC de muhafaza edilmek koşuluyla 28 gündür. Çocuklardan uzak tutunuz.

TİCARİ TAKDİM ŞEKLİ

Karton kutu içinde 100 ml’lik amber renkli cam ve 250 ml’lik plastik şişelerde takdim edilmiştir.

SATIŞ YERİ VE ŞARTLARI

Veteriner hekim reçetesiyle veteriner muayenehanelerinde ve eczanelerde satılır. (VHR)

PROSPEKTÜSÜN ONAY TARİHİ: 12.08.2010

TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI RUHSAT TARİH VE NO: 06.08.2010-13/052

İMALATÇI FİRMANIN ADI VE ADRESİ

Bioveta a.s., Komenskeho 212, Ivanovice na Hane, Çek Cumhuriyeti

RUHSAT SAHİBİNİN ADI VE ADRESİ

İntermed Ecza Deposu İthalat, İhracaat Ticaret ve taahhüt LTD. ŞTİ Sağlık 1 Sok. 32 / 4 Yenişehir / ANKARA

Exit mobile version